пʼятниця, 19 жовтня 2007 07:05

Діти з вадами слуху танцюють і співають жестові пісні

  Дівчатка з вадами слуху розучують танець ”Струмочок”
Дівчатка з вадами слуху розучують танець ”Струмочок”

У Черкаській спецшколі N37, де навчається 60 дітей, щодня після уроків працює гурток танцю.

— Ідея створення нашого танцювального гуртка належить директорові Ірині Зганяйко, — каже хореограф Олеся Чорноусова, 26 років.

Запрошує до просторої кімнати. На стільцях сидять дев"ять дівчат, одягнених у спортивний одяг та чешки. Підводяться, коли заходить учителька.

— Стаємо до танцю, — звертається до дітей Олеся Яківна. Слова дублює жестами.

Діти стають у коло. Тих, хто не поспішає, вчителька підводить за руку.

— Зараз їх дещо важко організувати до дії, — пояснює хореограф. — Треба трохи часу, щоб вони зорієнтувалися. Через вади слуху в них порушена координація рухів. Тому кожен новий спочатку є для дітей проблемою.

Ті, хто не чують узагалі, спостерігають за рухами вчительки. А ті, які чують погано, відчувають вібрацію від музики. Вона зазвичай увімкнена голосно.

Вихованці школи щороку беруть участь у місцевих заходах, присвячених Дню інваліда.

— Торік на 8 березня ми виступали в палаці культури "Дружба народів". Виконували танок під патріотичну пісню, ділиться вчителька.

2003 року діти взяли участь у Всеукраїнському фестивалі "Берег надії. Крок до зірок". Нагороджені почесною грамотою Української православної церкви. А на День святого Миколая концертні програми не обходяться без них.

— А ще наші діти вміють співати жестові пісні, — розповідає завуч. Це коли звучить фонограма, а наші вихованці передають її зміст жестами. Ми розучуємо сучасні пісні: Гайтани, Валерії та Меладзе.

— Моя 13-річна донька любить передачу "Танці з зірками". Дуже хоче навчитися танцювати. Добре, що при школі діє такий гурток. А уявіть, якби його не було? — каже 34-річна Олена Буряк.

Учні цієї школи також люблять футбол, баскетбол і волейбол. Однак на облаштування нормального спортмайданчика немає коштів.

— Ми звертаємося по допомогу до спонсорів, — говорить директор школи Ірина Зганяйко, 42 роки. — Хочемо відремонтувати дах, облаштувати спортзал, поліпшити харчування.

Черкаський Центр медичної статистики не має даних щодо кількості дітей із вадами слуху в місті та області.

Зараз ви читаєте новину «Діти з вадами слуху танцюють і співають жестові пісні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути