четвер, 25 грудня 2008 19:58

Автобус із пасажирами ночував у полі

Автобус із пасажирами ночував у полі

Із 18 по 20 грудня через ожеледицю на Черкащині постраждали 16 населених пунктів Уманського та Христинівського районів. Виведено з ладу п"ять ліній електропередач і 106 підстанцій.

На Уманщині без електрики залишилися дев"ять сіл району.

— Основна причина — обриви електромереж. Селяни вчасно не обчищають дерева або не дозволяють енергетикам цього робити. На деревах намерз лід, гілки огиналися, ламалися й пошкоджували електромережі, — каже заступник голови Уманської райдержадміністрації 52-річний Василь Темченко. — На дротах намерзало по чотири сантиметри льоду.

Дороги державного значення працювали. На їх посипання комунальники використали до 1 тис. т солі. Кілька днів не ходили приміські рейсові автобуси. Рух відновили 21 грудня.

— У ніч із 19 на 20 повертався із командіровки. Зі столиці до Умані їхав шість годин. Швидкість автомобіля не перевищувала 40 кілометрів за годину, — каже 35-річний Юрій Стадник. — На вихідні планував до родичів з"їздити, але проїхати по сільських дорогах було неможливо.

Через велику кількість травмованих в уманській міській лікарні ввели додатковий операційний день. Найбільше звернулося із 18 на 19 грудня — 50 уманчан. Найпоширеніші травми — переломи стегна, передпліч, гомілки та кульшового суглоба.

— У понеділок зробили вісім операцій, у вівторок ще шість. Кожна операція в середньому займає годину-півтори, — розповідає черговий лікар-травматолог Олександр Максютов, 31 рік.

У лікарню звернулося 127 жертв ожеледиці. Приблизно 20 людей госпіталізовано із черепно-мозковими травмами та переломами кінцівок.

Найменший пацієнт травматологічного відділення —4-річний Ілля Мельник. У хлопчика зламане стегно. Він разом зі старшим братом пішов кататися на санчатах.

15-річний Юрко Цимбал із Бабанки зламав ключицю та отримав закриту черепно-мозкову травму, коли повертався зі школи:

— Дороги ще були непосипані. Увечері йшов із товаришем додому, підсковзнувся і впав. На мить навіть втратив свідомість. Тепер усі канікули доведеться лікуватися.

65-річна Ольга Руденко із Городища через ожеледицю навіть по хліб не ходила, а чотири дні пекла млинці. Хоча комунальники вчасно посипали дороги і розчистили центральні.


18 грудня не доїхав додому автобус Київ–Тальне. Біля села Ризине Звенигородського району на слизькій дорозі його знесло на узбіччя.

— Я в дві години ночі зателефонував до начальника Звенигородського автодору Василя Харитоненка, — каже директор тальнівського автотранспортного підприємства 57-річний Віталій Накоп"юк. — Попросив допомоги. О шостій ранку автобус був у Тальному.

Пасажири, яким довелося ночувати в салоні, на водіїв не нарікають. Кажуть, в усьому винна ожеледиця.

19 грудня студент Черкаського технологічного університету Володимир їхав "жигулями" разом із чотирма приятелями із Канева до Черкас поміняти квитки на поїзд до Одеси. Легковик почало заносити на слизькій дорозі. Назустріч їхав вантажний автомобіль "мерседес", який перевозив комбікорм для Миронівської птахофабрики. Сталося зіткнення. Володимир загинув, пасажири отримали травми різного ступеня тяжкості. Усі потерпілі перебувають у Канівській районній лікарні.

У ніч на 20 грудня поблизу села Першотравневе Чорнобаївського району сталися три дорожньо-транспортні пригоди. Того ж дня на повороті на Чорнобай у кювет злетів легковик. Водій автомобіля на великій швидкості наїхав колесом на лід і загальмував, автівка перекинулася і злетіла в кювет на протилежний бік дороги.

— Ожеледиця виникає зазвичай уночі й дуже несподівано, дорожні служби просто не встигають посипати дороги. Виїжджають тільки туди, звідки надходять сигнали про слизьку дорогу, — розповідає Юрій Бабич із Чорнобаївської ДАІ.

У таку погоду інспектор радить водіям самим дбати про свою безпеку: не виїжджати із дому без нагальної потреби, "перевзувати" автомобілі в зимову гуму, а головне — не поспішати.

— Якщо автомобіль занесло, найкраще відпустити педаль газу і не гальмувати різко, бо буде ще гірше. Натискати на гальма поступово, кілька разів, але помаленьку.

Зараз ви читаєте новину «Автобус із пасажирами ночував у полі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути