четвер, 17 вересня 2009 17:18

Анатолій Кузьмінський збудував церкву

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Ректор Черкаського університету імені Богдана Хмельницького Анатолій Кузьмінський стоїть біля церкви, яку збудував на благодійні кошти
Ректор Черкаського університету імені Богдана Хмельницького Анатолій Кузьмінський стоїть біля церкви, яку збудував на благодійні кошти

66-річний Анатолій Кузьмінський, ректор Черкаського університету ім. Богдана Хмельницького, першим в області звів біля вузу церкву. Вона розташована перед головним корпусом закладу.

— Це була моя ідея й певний період моя біда, — розповідає. — Багато хто думав, що я глибоко віруюча людина, тому й збудував церкву. Насправді — це світова традиція. Приміром, у англійському Бірмінґемі університетський собор таких розмірів і величі, що міг би позмагатися зі столичним Володимирським. Переконаний, що кожен престижний вуз повинен мати церкву. По-друге, церква біля університету — історичний борг. Бо ще задовго до появи нашого третього навчального корпусу там стояв храм. Нині у церкві вінчаємо студентів, хрестимо новонароджених. Збудували її виключно на спонсорські кошти.

Анатолій Кузьмінський працював на різних посадах в освіті, був заступником губернатора.

— Два роки очолював рільничу бригаду в рідному селі Петроострів на Кіровоградщині. На новорічні свята в чоловіків починалася безперервна пиятика. Виручали жінки. Вони рубали мерзлий силос, попередньо відкидавши півметровий шар ґрунту. То була каторжна робота!

Дерева й городину гербіцидами не обробляю. Все екологічно чисте

На початку 1960-х бригада Кузьмінського зібрала високий урожай кукурудзи — 63,5 ц/га. За це Анатолію Івановичу вручили медаль "Лучший кукурузовод".

— У дитинстві мене виховували методами народної педагогіки. І правильно робили. Вдома був повен сад яблук. Ні, треба було залізти в чужий. Від господарки я втік, а від матері — ні. Вона так зі мною "попрацювала" лозиною! Запам"ятав на все життя, що красти недобре. Мама боялася, щоб не почав курити. Якось пасли корову й розвели вогонь, жарина пропалила сорочку. Мати побачила: "Це ти курив?" — "Та ні", — кажу. Для годиться теж добру "порцію" всипала.

Говорить, що його хобі — робота.

— Мрію максимально наблизити наш університет до європейського рівня. І в засобах навчання, і в культурі, і за якістю освіти, конкурентоспроможністю випускників не лише на українському ринку праці. Чимало випускників працює у Новій Зеландії, США, Великої Британії, Канаді.

Анатолій Кузьмінський має двох доньок. Старша Римма працює дитячим анестезіологом, менша Леся — акушером-гінекологом.

— Найбільша удача — це моя дружина, батько, діти, онуки. Є невелике коло постійних незрадливих друзів, з якими йду по життю.

Живе Анатолій Кузьмінський із дружиною Любов"ю Олексіївною в приватному будинку в Геронимівці поблизу Черкас.

— З села переїхав у місто, тягнуло на асфальт. Мав квартиру. Тепер хочеться ближче до землі. Доглядаю за садком. Дерева й городину гербіцидами не обробляю. Все екологічно чисте. Вдома у нас живуть два алабаї — Тіна й Екермен. Є 18-річна дворняжка Пальма. Якщо порівняти з людським віком, то їй за 100 років.

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Кузьмінський збудував церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути