вівторок, 13 червня 2017 06:25

"Практично всі деталі замовляв у США"

Автор: Володимир Мукан
  ”Форд Т” 1912 року брав участь у пробному заїзді перегонів ”Леополіс” у Львові на початку червня. Це перша модель у світі, яку почали випускати на автоматизованому конвеєрі
”Форд Т” 1912 року брав участь у пробному заїзді перегонів ”Леополіс” у Львові на початку червня. Це перша модель у світі, яку почали випускати на автоматизованому конвеєрі

— Цій машині 105 років. Вона заводиться з першого разу і добре їздить. На її реставрацію витратив п'ять років, — каже львів'янин 47-річний Дмитро Степанов. Стоїть біля американського "Форд Т" 1912 року випуску. Автомобіль не має дверей. Колісні диски із дерева. Сигналом слугує гумова груша біля водійського місця. Поруч — гасовий ліхтар. Під решіткою радіатора ручка для запуску двигуна. Цю модель першою у світі почали складати на заводському конвеєрі.

— Моя ще зроблена вручну. Автоматизовано ці моделі випускали з 1913 року. На такій їздив засновник компанії Генрі Форд, — розповідає Дмитро Степанов. Дістає фото машини до реставрації. — Автомобіль дістався мені у вигляді купи металу. Прочитав багато літератури, аби відновити її близькою до оригіналу. Практично всі деталі замовляв у США. У машині немає ні бензинового, ні масляного насоса. Ці рідини мають йти до двигуна самотоком. Коли їдеш під гору, бензобак опиняється внизу й пальне перестає надходити до двигуна. Може заглухнути.

"Форд" стоїть у Парку культури імені Богдана Хмельницького у Львові. Там з 2 по 5 чер­вня проходив фестиваль ретроавтомобілів "Леополіс гран-прі-2017". На нього привезли понад 230 машин із України, Польщі, Естонії, Литви, Німеччини, Італії та інших країн.

На території парку сформували автомобільні вулиці з назвами держав. На кожній — машини, зроблені там. На німецькій стоять "Мерседеси", "Опелі", "Фольксваґени" та БМВ, на французькій — "Рено", "Пежо" і "Сітроени".

— На таких заходах завжди хочеться розставити машини за якимось принципом. Ми із клубом "ЗАЗ Козак" знайшли такий спосіб. Мала лунати й різна музика на цих вулицях. Але, оскільки помер Любомир Гузар, ми скасували музичну програму, — розповідає організатор фестивалю 45-річний Володимир Кулинич. — Ми ретельно відбираємо машини для участі у заході. Важливо, аби були цікаві глядачам і щоб якомога менше однакових моделей. Цьогоріч є багато унікальних машин. Наприклад, перший радянський лімузин ЗІС-110. Він дуже складний для реставрації. Також цікавий ЗІЛ-115. Їх випустили всього 30 штук. Уперше до нас приїхав із Дніпра і німецький "Вандерер" 1930-х.

Найбільше людей на Британській вулиці. Там здебільшого моделі, які в в Україні в єдиному екземплярі. Наприклад, із Запоріжжя привезли спортивний "Ягуар" XK 120. Такий випускали з 1948-го по 1954 рік. Це перший серійний автомобіль, який міг розганятися швидше 200 км/год. Біля нього представницький "Ролс Ройс Фантом ІІ" 1929 року з кілограмовою срібною емблемою на капоті у вигляді жінки, що присіла на коліно й розправила руки.

— Емблема називається "Дух екстазу". Спочатку це була гола жінка. Одному шейху, що купував це авто, ця емблема не сподобалася. Попросив автовиробників поставити замість неї таку ж, але одягнену. І щоб вона прихилила коліно перед чоловіком. Після того на "Ролс-Ройс" такі й встановлюють, — каже 47-річний Валерій Сичук із запорізького клубу "Александровський". — Машина має високу на той час максимальну швидкість — 145 кілометрів за годину. Оснащена двигуном на 120 кінських сил.

Перегони проводять із 1930 року

Уперше кільцеві перегони у Львові відбулися 87 років тому. Їх організував Малопольський автомобільний клуб. Взяли участь 18 спортивних машин. Мали якнайшвидше проїхати спеціально перекритими міськими вулицями 3041 метр. За перегонами 1930 року спостерігали 26 тис. глядачів. Стояли вздовж дороги.

Зараз ви читаєте новину «"Практично всі деталі замовляв у США"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути