XXI век – шанс на новые солидарности. Майдан был тоже об этом

Новое братство, новое сочувствие

ХІХ століття було століттям долання релігії і пошуку її замінника (про це мої "Плинні ідеології"). Головна вісь століття – рух від релігії до секуляризації. Хитрість у тому, що в цьому русі суспільства продовжували імітувати старі релігійні структури, ідеї та символи віри

ХХ століття входить із Ніцшевим Gott is tot, що означає: тьмяніє не тільки релігія, а й усі її замінники. Уся складна інфраструктура космічної турботи. Після цього людина почуває себе в світі екзистенційно самотньою. Відчуття самотності пронизує культуру fin de siècle і модернізму. Зник старий світ божественної турботи, божественної "Покрови". Людина – це істота-якій-загрожують. Яку ніхто не захистить. Завдання мінімум - вижити у зовнішньому космосі, а максимум - реалізувати свій внутрішній космос. Складний рух від виживання до самореалізації (піраміда Маслоу і т.д.) - це історія ХХ століття, передусім його другої половини.

Індивідуалізм і розмаїття йдуть так далеко, що створюють мільйони маленьких світів, які замикаються на собі

Цінності самореалізації і самовираження сьогодні - це бажана ціль для багатьох суспільств. Але вже зараз цінності "максимуму самореалізації на мінімумі простору" входять в кризу. Індивідуалізм і розмаїття йдуть так далеко, що створюють мільйони маленьких світів, які замикаються на собі. Зникає "космос", який все об'єднує. Індивід уже не самотній, як на початку ХХ століття (він постійно в комунікації) - але неймовірно слабкий, і, зрештою, нікому не потрібний. Приходить криза індивідуалізму.

Паралельний тренд: друга половина ХХ століття пройшла в суперечці між свободою і рівністю, тобто лібералізмом і соціалізмом. Лібералізм переміг у 1989. Але у цій битві забули про іншу цінність Французької революції: братерство. Братерство - це про ідентичність, відчуття безпеки, групову солідарність. Понад півстоліття ігнору призводять до того, що братерство сьогодні здійснює великий реванш. З усіх флангів (навіть лівого) ми чуємо відродження дискурсу ідентичності (про це з жалем і трішки спрощено пише Фукуяма в Identity).

"Братерство" ХХІ століття – це не тільки популізм, новий націоналізм, поляризація, ксенофобія і інші негативні штуки. Це також шанс на нові і гнучкі солідарності

Але "братерство" ХХІ століття – це не тільки популізм, новий націоналізм, поляризація, ксенофобія і інші негативні штуки. Це також шанс на нові і гнучкі солідарності. Пошуки людьми своїх "вибіркових спорідненостей" (Ґете). Але вже не тільки для самореалізації чи самовираження, а й для спільних результатів, спільних big things. Індивід, який відчув себе занадто маленьким і слабким, знаходить себе у великих і маленьких спільнотах. Наш Майдан був теж про це.

З нового братерства може виникнути "просвітництво 2.0". Якщо "просвітництво 1.0" було про дорослішання, інтелектуальний пубертат та "повноліття" (Кант визначав просвітництво як "здатність користуватися власним розумом"), то "просвітництво 2.0" - це про вільне творення нових спільнот, що залишають щось у спадок. Це вже не "повноліття" і пубертат, а "стосунки", "шлюб", "діти" і т.д. Це навіть уже не "братерство" (чи "сестринство"), а "родинництво", familyhood. Здатність великих груп людей брати спільну відповідальність за результат, зокрема й своїх нащадків. Тут, звісно, прийдуть кіборги, неолюди, штучний інтелект – "діти" нової спільноти. Але будь-яка спільна робота на результат – це вже familyhood.

Нове братерство і родинництво може бути і катастрофою, і спасінням. Може породити світ ксенофобії, а може – світ співчуття.

Великим прагненням ХХІ століття буде подолання байдужості

Наслідком індивідуалізму стає загальна байдужість (кожен "у своєму світі"). Тому великим прагненням ХХІ століття буде подолання байдужості.

Ключовою цінністю тут буде не тільки свобода і рівність, а й братерство, тобто емпатія. ХХІ століття може бути століттям руху від індивідуалізму до нової емпатії. І нового співчуття.

Текст является постом автора в сети Facebook и не написан специально для Gazeta.ua. Перепечатывается с разрешения автора

Оригинал

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі