Ексклюзивы
вторник, 18 сентября 2012 18:16
Владимир Цыбулько
Владимир Цыбулько
Писатель, политолог

Карати за "наклеп" вигідно тим, хто живе не по закону

Верховна Рада проголосувала в першому читанні за зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини. За наклеп або поширення неправдивої інформації може бути відповідальність у вигляді штрафу або ув'язнення до 5 років. Громадські організатори та журналісти вже б'ють на сполох, що цей законопроект порушує свободу слова і стане інструментом тиску на ЗМІ під час виборчої кампанії.

Але влада у своїй більшості не розуміє цього, а сам закон є таким собі відгомоном радянської системи. Це абсолютно авторитарний закон і він свідчить про те, що у частини правлячої еліти є страх перед людьми і пресою.

Насправді, з наклепами треба боротися у судовий спосіб, але не придумувати спеціальної кари. У кожній країні знаходять способи боротьби із наклепами, але переважно застосовуються абсолютно адекватні форми покарання за розповсюдження неправдивої інформації. Як правило, за наклеп можна змусити ЗМІ опублікувати на ту саму площу у тому самому розмірі спростування. Це в першу чергу. Крім того, можна придумати так само і форми моральної компенсації.

Але прив'язувати це до спеціальних статей, як намагається зараз це зробити український парламент, і навіть відносити це в карний кодекс, - борони Боже. Це вже трохи попахує "радянщиною". Взагалі для людей, які живуть більш-менш праведно, немає страху за те, що їх можуть оббрехати. Тому що, якщо людина живе совісно, то для неї наслідки наклепу, як то кажуть, як з гуся вода. До неї жодна брехня не пристане. А от якщо люди живуть не в ладу із законом, то їм якраз і важливий такий механізм, спосіб боронити своє ім'я.

Цей законопроект - це така своєрідна сугестія і він не матиме масштабного використання у вигляді тиску на ЗМІ. Це все таки більше віртуальний законопроект, ніж закон прямого застосування. Тим більше, він ставить юридичну систему на чергову "розкарячку". Водночас, провладних політиків цей закон захищатиме, а от опозицію — ні.

Вже й так українська судова система має ганебну репутацію, а зобов'язати суди грати на захист репутації того чи іншого політика, тільки її поглибить. Та й взагалі, звинувачення в наклепі - це просто авторитарна відрижка. І при такому становищі усієї системи формувати повноцінну незалежну судову гілку неможливо.

Коли за цей законопроект проголосують у другому читанні і він стане законом, то ним зловживати масово не будуть, але застосовувати на свою користь таки можуть. По суті, тут проблема не в самому законі, а в його можливому застосуванні. У нас дуже часто навіть найбільш позитивні закони працюють проти демократії, то що говорити про подібні трюки.

Що б не пропихувалося в Раді, особливо закони подібного плану, у застосуванні вони будуть такими "кривенькими качечками". Ці закони будуть застосовуватися як своєрідний джокер, коли в боротьбі з опонентами не вистачатиме аргументів, тоді витягуватиметься подібний інструментарій.

Сейчас вы читаете новость «Карати за "наклеп" вигідно тим, хто живе не по закону». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть