вівторок, 18 вересня 2012 18:16
Володимир Цибулько
Володимир Цибулько
Письменник, політолог

Карати за "наклеп" вигідно тим, хто живе не по закону

Верховна Рада проголосувала в першому читанні за зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини. За наклеп або поширення неправдивої інформації може бути відповідальність у вигляді штрафу або ув'язнення до 5 років. Громадські організатори та журналісти вже б'ють на сполох, що цей законопроект порушує свободу слова і стане інструментом тиску на ЗМІ під час виборчої кампанії.

Але влада у своїй більшості не розуміє цього, а сам закон є таким собі відгомоном радянської системи. Це абсолютно авторитарний закон і він свідчить про те, що у частини правлячої еліти є страх перед людьми і пресою.

Насправді, з наклепами треба боротися у судовий спосіб, але не придумувати спеціальної кари. У кожній країні знаходять способи боротьби із наклепами, але переважно застосовуються абсолютно адекватні форми покарання за розповсюдження неправдивої інформації. Як правило, за наклеп можна змусити ЗМІ опублікувати на ту саму площу у тому самому розмірі спростування. Це в першу чергу. Крім того, можна придумати так само і форми моральної компенсації.

Але прив'язувати це до спеціальних статей, як намагається зараз це зробити український парламент, і навіть відносити це в карний кодекс, - борони Боже. Це вже трохи попахує "радянщиною". Взагалі для людей, які живуть більш-менш праведно, немає страху за те, що їх можуть оббрехати. Тому що, якщо людина живе совісно, то для неї наслідки наклепу, як то кажуть, як з гуся вода. До неї жодна брехня не пристане. А от якщо люди живуть не в ладу із законом, то їм якраз і важливий такий механізм, спосіб боронити своє ім'я.

Цей законопроект - це така своєрідна сугестія і він не матиме масштабного використання у вигляді тиску на ЗМІ. Це все таки більше віртуальний законопроект, ніж закон прямого застосування. Тим більше, він ставить юридичну систему на чергову "розкарячку". Водночас, провладних політиків цей закон захищатиме, а от опозицію — ні.

Вже й так українська судова система має ганебну репутацію, а зобов'язати суди грати на захист репутації того чи іншого політика, тільки її поглибить. Та й взагалі, звинувачення в наклепі - це просто авторитарна відрижка. І при такому становищі усієї системи формувати повноцінну незалежну судову гілку неможливо.

Коли за цей законопроект проголосують у другому читанні і він стане законом, то ним зловживати масово не будуть, але застосовувати на свою користь таки можуть. По суті, тут проблема не в самому законі, а в його можливому застосуванні. У нас дуже часто навіть найбільш позитивні закони працюють проти демократії, то що говорити про подібні трюки.

Що б не пропихувалося в Раді, особливо закони подібного плану, у застосуванні вони будуть такими "кривенькими качечками". Ці закони будуть застосовуватися як своєрідний джокер, коли в боротьбі з опонентами не вистачатиме аргументів, тоді витягуватиметься подібний інструментарій.

Зараз ви читаєте новину «Карати за "наклеп" вигідно тим, хто живе не по закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути