вівторок, 24 липня 2012 14:14

Портніков: закон "регіоналів" — Дамоклів меч і попередження журналістам

Портніков: закон "регіоналів" — Дамоклів меч і попередження журналістам
Віталій Портніков розповів, які наслідки матиме черговий закон "регіоналів". Фото: uainfo.censor.net.ua

Чинна влада робить усе можливе, щоб остаточно знищити свободу слова в Україні.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів головний редактор каналу ТВі Віталій Портніков.

"Регіонал" Віталій Журавський пропонує ввести кримінальну відповідальність і саджати журналістів на 3-5 років за наклеп і особисту образу публічних людей. Чи не означатиме це негласну цензуру для ЗМІ?

- Ви б мали переконатися, що чинна влада робить все можливе, щоб обмежити свободу слова в Україні будь-якими засобами. І те, що для цього використовується законодавство, в цьому немає для мене нічого дивного. Для української влади закон — це лише знаряддя, щоб продовжити своє панування, і найпершим доказом цього є ситуація, коли Верховна Рада ухвалила закон, за яким тендери перед Євро-2012 дозволила проводити за участі одного учасника. Фактично беззаконня приймає характер законності. І потім, коли говориш людям, що вони вчиняють протиправні дії, вони показують тобі низку законодавчих актів і говорять, що вони діють абсолютно чесно. Це як в такій оруелівській країні (Джордж Оруел - письменник-фантаст -ред.), де добро є злом, зло є добром, закон є безправ'ям, а безправ'я виглядає, як закон. В такій ситуації звичайно ж потрібно ухвалити деякі статті, які б дозволили людям, які мають депутатську недоторканість, подавати в суд на людей, які не мають недоторканості з тією метою, щоб ці люди не розповсюджували інформацію про їх участь у знищенні цієї країни. Якщо цей закон буде ухвалений, він мені здаватиметься логічним продовженням кроків влади по знищення українських засобів масової інформації і в результаті української державності. Бо я абсолютно певний, що в результаті діяльності чинної влади, продовження існування української державності знаходиться під великим питанням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонал" хоче саджати журналістів за образи і наклеп

Чому цей документ з'явився саме зараз, перед виборами?

- Саме тому він і з'явився перед виборами — це попередження журналістам.

Чи встигнуть його прийняти?

- Навіть якщо вони його не встигнуть прийняти, він буде як Дамоклів меч висіти над українським журналістським співтовариством, нагадуючи, що можуть бути будь-які санкції - якщо воно буде вести себе необережно, рука законодавця його дістане.

Автор наголошує, що він наслідував європейський досвід. Чи так це на Вашу думку?

Поза сумнівом, у європейському законодавстві є статті, які не дозволяють звинувачувати людей безпідставно, вимагають відповідальності як ЗМІ, так і людей, які там працюють. Але знаєте, що ще є в Європі? Там є незалежні суди. Всі ці статті написані для незалежного судочинства. А от уявіть собі, як будуть діяти подібні статті в ситуації, коли українські суди повністю підзвітні владі, або корумповані. Хто виграє, або програє суд? Журналіст, або депутат? Журналіст, або прокурор? Журналіст, або президент? Таким чином, навіть найцивілізованіша стаття закону в руках влади, яка фактично знищила українське судочинство, є лише методом покарання, а не методом правосуддя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Цього каналу більше не буде" - ТВі відключили з кабельних мереж "Тріолан"

Як можна врегулювати це питання в Україні?

- В Україні треба врегульовувати не це питання. Треба починати з побудови державності. Тобто держави, в якій буде незалежний суд, в якій буде шанована Конституція, а не змінена волюнтаристським рішенням Конституційного Суду. В якій президент буде працювати в рамках повноважень, довірених йому виборцями, а не узурпованих в наслідок комбінації, створеній в кабінетах його Адмінінстраціїї, і підтвердженій Конституційним Судом. В якій уряд буде формуватися в наслідок коаліції політичних сил, які мають підтримку більшості населення, а не в наслідок переходу депутатів, які мають бізнес-інтереси, на бік президентської меншості. От коли все це буде: незалежний парламент, незалежний суд, незалежна урядова коаліція, - після цього ми зможемо говорити, що нам треба врегульовувати певні питання законодавства. До цього моменту будь-які подібні пропозиції є звичайнісіньким блюзнірством і подальшим намаганням людей, які знаходяться при владі, а це означає при споживанні потоків, які сьогодні виводяться з України у величезній кількості, продовжити своє існування і поставити під питання існування української держави.

Зараз ви читаєте новину «Портніков: закон "регіоналів" — Дамоклів меч і попередження журналістам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

72

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути