вівторок, 04 грудня 2012 16:32
Володимир Цибулько
Володимир Цибулько
Письменник, політолог

Без Азарова держава просто може не встояти

Головне питання щодо формування уряду - це чи залишається Микола Азаров на посаді прем'єр-міністра. Лише після збереження ним портфеля можна буде говорити про подальший розвиток подій.

Якщо залишається Азаров, тоді конфігурація уряду не міняється. Проте, очевидно, що буде назначатись міністр освіти, тому що Табачник — це слабке місце нинішнього уряду. Якщо він залишиться, то цю владну команду люди взагалі перестануть сприймати серйозно.

Зрозуміло, що у Партії регіонів довга лава запасних, але основна інтрига криється в тому, що Янукович наполягає на широкій антикризовій коаліції. Якщо така коаліція буде сформована, тоді конфігурація зміниться, але мені здається, що в очікуванні кризи жодна з опозиційних партій не захоче мати союзницьких відносин із Партією регіонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Асоціацію міст України очолив батько дніпропетровського губернатора

Предметом торгу будуть 7-8, а то й 10 портфелів голів облдержадміністрацій і 5-7 портфелів міністрів. Якщо Микола Янович залишається, то і віце-прем'єри залишаються ті самі. Можливо, буде введена додаткова посада силового віце-прем'єра.

Коли конфігурація більшості буде сформована на основі мажоритарників, а вони, як правило, працюють не поодинці, а невеликими групами. Як наприклад, "Єдиний центр" - троє кандидатів, у Порошенка є якась кількість депутатів. По суті ті групи представляють регіони, і для них важливий буде голова облдержадміністрації, не стільки міністр. Тож, якщо буде гра в широку коаліцію, то гуманітарний блок буде пропонуватися тій одній із партій, яка піде на союз із Партією регіонів.

Одним із найзапекліших протистоянь буде боротьба за портфелі в Адміністрації, і не тому що це політично важлива посада, а тому що там величезний бюджет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Павловський: Це не проект Держбюджету, це "повний стабілізець"

Швидше за все, Азаров буде прем'єром за будь-яким сценарієм. Фактично, він є найдосконалішим знавцем фіскальної системи України, тобто точно знає, де можна щось витягнути та як зіграти із фінансовими потоками. Він це розуміє дуже тонко, краще за інших кандидатів.

Оскільки провідні країни світу не виробили тактики подолання нової хвилі кризи, то і Україна буде тримати паузу. Але рецепт можна буде адаптувати до української ситуації. Для цього і потрібен Азаров, оскільки ним буде утримуватись ця необхідна пауза. От коли почнеться підйом, тоді потрібна якась інша фігура. Поки відбувається така стагнація, то потрібен Азаров, бо він дуже тонко, фактично в ручному режимі стримує від різких коливань українську адміністративну систему.

Тільки Азаров піде із посади, зразу почнеться виток протистоянь, розколів, розломів, плюс глобальна криза та виклики, через що держава просто може не встояти. Без Азарова почнеться взаємопоборення між групами впливу. Він необхідний зараз у ролі протидії та балансу.

Зараз ви читаєте новину «Без Азарова держава просто може не встояти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

77

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути