Ексклюзивы
пятница, 12 октября 2012 12:57
Владимир Цыбулько
Владимир Цыбулько
Писатель, политолог

Список "Батьківщини" знову має тушковану природу, Доній та Ко можуть створити свою фракцію

44 представників української інтелігенції, громадських діячів, музикантів, істориків, політиків підписали Відкритий лист до керівників партій "Батьківщина" та "УДАР" щодо підтримки народного кандидата Олеся Донія, який наразі балотується як самовисуванець в Коломийсько-Городенківському окрузі №88.

Вони закликали опозиційні партії зняти у цьому окрузі представників своїх партій, щоб "унеможливити розпорошення голосів патріотичного електорату, і тим самим, унеможливити реваншистські наміри українофобської влади провести свого кандидата".

Суть в тому, що все це стосується доволі символічної постаті, адже Олесь Доній не просто один із 450 депутатів, він - людина загальноукраїнського масштабу. Тому це звернення на його підтримку підписують люди з різних територій. Хоча в цій ситуації він все таки мав би подбати про те, як побільше організувати підтримку саме у своєму окрузі. Бо все ж він іде саме по мажоритарці. Треба було подбати, щоб найвпливовіші люди саме в окрузі зробили таке звернення, спробували його підтримати. Але, в принципі, з огляду на те, що він фігура символічна — такі речі можуть слугувати переведенню його боротьби в мажоритарному окрузі в елемент загальноукраїнської виборчої кампанії.

Це звернення більше не до Об'єднаної опозиції, воно є сигналом для виборців про те, що Доній — високовартісна фігура. Адже ім'я цієї політичної фігури підкріплено іменами всіх підписантів.

Те, що такі постаті так і не були підтримані Об'єднаною опозиція шкодить їй самій. "Батьківщина" зараз якраз терпить великі втрати через те, що в мажоритарних округах не вдалося виставити вартісної постаті, бо всі важковаговики пішли в загальний виборчий список. І саме боротьба за список була першим публічним ударом, який створив певний скепсис щодо нього в очах виборця. А другим ударом стала ця своєрідна мультиплікація слабкості через слабких мажоритарників. І, звичайно, важливу роль відіграла слабка фігура самого лідера, бо Арсеній Яценюк — це не та людина, яка повновартісно замістила Юлію Тимошенко.

Така ситуація опозиції на округах є наслідком організаційних прорахунків. Просто партія ще раніше будувалася таким чином, що коли прийшов момент виклику, більшість виплеканих або пригрітих партією політиків виявилася неготовими до реальної боротьби. Згадаймо про ту кількість втікачів, "тушок", які покинули БЮТ. Тим більше, ці "тушки" голосували за найбільш кричущі законопроекти — мовний закон, законопроект про наклеп., та багато інших невростенічних законів, які стали суспільними подразниками. І те, що ці люди опинилися в списках БЮТу, коли БЮТ був в ударі — це якраз суттєвий організаційний прорахунок, бо ставка була зроблена по суті на бізнес, а не на ідеологічну складову.

Зараз відбувається те саме — список "Батьківщини" має знову ту саму тушковану природу.

Що може, наприклад, зобов'язати після виборів Тетяну Донець залишатися в списку "Батьківщини"? І таких людей ще можна називати і називати. В той час, як Тарас Стецьків, Володимир Філенко і Олесь Доній залишилися тоді в опозиції.

Зараз те, що Доній іде на виборах самостійно - це певною мірою добре. Я думаю, що може вдатися з низки мажоритарників скласти досить потужну правоцентристьку фракцію.

Вона буде чисельно невеликою — там буде людей до 20 мажоритарників з центральної і західної України. Але це буде справді дуже бойовита фракція і, головне, - інтелектуально спроможна.

Сейчас вы читаете новость «Список "Батьківщини" знову має тушковану природу, Доній та Ко можуть створити свою фракцію». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

6

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть