Ексклюзивы
понедельник, 08 октября 2012 05:15

Микола Катеринчук захистив інтереси виборців у суді

 

У ніч проти 29 вересня завершилося судове засідання Вінницького окружного адміністративного суду. На ньому кандидат від опозиції по 13-му округу Микола Катеринчук відстояв результати жеребкування щодо складу дільничних комісій. Суд визнав, що дії окружної виборчої комісії були правильними. І відмовив у позові члена Партії регіонів Юрія Яремчука, який балотується по тому ж мажоритарному округу. Він вимагав повторного жеребкування у зв'язку з численними, на його думку, порушеннями.

— Чим частіше владна партія буде подавати до суду, тим більше у неї шансів сфальсифікувати вибори, — переконаний Валерій Клочок, прес-секретар Миколи Катеринчука. — Зараз вони намагаються будь-якими засобами відволікти нас від виборчого процесу. Звинуватити членів окружної комісії у некомпетентності, щоб потім мати підстави говорити про порушення. Микола Катеринчук запобіг цьому в окрузі №13.

Голову і членів ОВК у позові звинувачували у недбальстві, невиконанні обов'язків та нехтуванні законодавством.

— Зокрема, що у нас не було чітко вказано №6 і 9. Хоча член комісії чітко проговорила ці цифри під час жеребкування і питань ні у кого не виникло, — розповідає голова окружної виборчої комісії по 13-му округу Галина Тимофєєва. — Що самостійно скоротили кількість суб'єктів подання. А це автоматично визначила спеціальна програма. Двох членів комісії звинуватили у бездіяльності, коли вони робили одну з найважчих справ — вносили імена майбутніх депутатів до списків дільничних комісій. А це кількасот сторінок. Також ставлять нам за вину упереджене ставлення до кандидатів. Мовляв, один із конвертів член комісії вкинула назад у барабан під час жеребкування, а витягла інший. Але ж спостерігачі і довірені особи, які були там присутні, нічого такого не побачили. За всі спірні моменти ми голосували, в протоколі це задокументоване. Мені здається, справа в упередженому ставленні до мене як до голови комісії.

Інформація про остаточний склад дільничних комісій від кожної партії та кандидата надійшла 21 вересня о 21.00. Після цього спеціальна програма "Вибори" мала визначити результати по кожній дільниці. Опівночі результатів ще не було.

— Ми уклали протокольну угоду, що ніхто не проти перенести засідання на 22 вересня, — продовжує Тимофєєва. — Яремчуку дзвонили двічі. Перший раз він відмовився приїжджати, другий — сказав щось незрозуміле. Це є на відеозапису. Але так і не з'явився.

За законом, усі відхилення мають фіксувати у протоколах. Кандидат Юрій Яремчук не склав жодного документа про порушення під час жеребкування 21 та 22 вересня.

— Більше того, він був присутній тільки на частині засідання окружної виборчої комісії. Зробив лише зауваження, що незрозуміло, як визначити цифри 6 і 9. Хоча це не мало принципової різниці, адже включені були обидва номери, — зауважує на суді 28 вересня довірена особа Миколи Катеринчука — Руслан Чорнолуцький. — Усі свої позови Яремчук склав на підставі перегляду відеозапису. Ми теж фільмували всі засідання комісії. І там добре видно, як Юрій Якович говорить, що він процесом жеребкування задоволений. Незрозуміло, чому через тиждень він цілком змінив свою думку. І в чиїх інтересах зараз хоче зірвати виборчий процес. Знайшов зачіпки щодо деяких моментів жеребкування.

Завдяки своєчасно поданим клопотанням довіреної особи Миколи Катеринчука на судовому засіданні були присутні представники третіх сторін — від об'єднання "Батьківщина", партії УДАР та кандидатів у депутати Тараса Борисюка, Ірини Герасимової та Василя Сусли. Усі вони заявили, що позовні вимоги Яремчука безпідставні.

— Вважаю, що під час жеребкування були певні об'єктивні обставини, з яких комісія вийшла гідно, — говорить Олександр Микитюк, представник УДАРу.

Наприклад, ситуація із зайвим порядковим номером суб'єктів подання, коли програма спочатку видала їх 48, а потім 47. Щоб вирішити спірне питання, голова ОВК телефонувала до Центрвиборчкому. Телефонна розмова відбулася у присутності всіх членів комісії, був увімкнений голосний зв'язок.

— У ЦВК сказали, що помилка технічна і має бути усунена теж технічно. Тому комісія проголосувала за скасування жереба під номером 48, — наголошує голова ОВК. — Ніяких наслідків не було, тому що це були номери жеребів, а не номери суб'єктів подання.

На суді представники кандидата Юрія Яремчука намагалися заплутати суд. Надавали неточну інформацію. Ставили запитання, що не стосуються предмету позову. Навіть викликали свідка, стверджували, що він надасть докази всіх порушень. Але суд не виявив порушень у діях комісії та визнав, що жеребкування провели відповідно до вимог закону "Про вибори народних депутатів України" та постанови Центральної виборчої комісії №895 від 13 вересня 2012 року.

— Просто Партія регіонів хоче завалити роботу на 13-му округу. І не рахується з людьми, — переконаний представник об'єднання "Батьківщина" Андрій Пугач.

Таким чином кандидат від опозиції Микола Катеринчук захистив права опозиційних сил на включення їхніх представників до складу ДВК округу №13.

Сейчас вы читаете новость «Микола Катеринчук захистив інтереси виборців у суді». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть