Ексклюзивы
среда, 03 апреля 2013 10:38
Сергій Таран
Сергій Таран
Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій (Україна)

Опозиція обрала правильний шлях

У вівторок, 2 квітня, Верховна Рада провалила голосування за призначення дати виборів у Києві. "За" проголосували 209 нардепів при необхідних 226.

Про що можна говорити, коли ми живемо в країні, де Конституція була змінена рішенням суду; де правила щоразу переписуються, бо партія влади відчуває, що за старим законом про вибори вона не виграє; де вже обговорюється новий закон щодо виборів до Верховної Ради винятково за мажоритарною основною, або взагалі переписування Конституції через референдум і лише тому, що Партія влади відчуває, що може втратити владу.

Тому результат голосування у Верховній Раді щодо виборів у Києві лише підтверджує ту тенденцію, що Партія регіонів кожного разу, коли відчуває, що не має підтримки громадян, по-шулерськи переписує закони на коліні. Основне правило "Регіонів" полягає в тому, що вони переписують правила. Це, звичайно, не чесно, це непрозора гра. Але голосування по Києву не є винятком, а є підтвердженням старої тенденції, яка вже в країні за останні три роки підтверджувалася на інших прикладах.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: "Свободовцы" пришли на заседание правительства и собираются ставить вопросы министрам

Крім того, все це є репетицією на 2015 рік. Не має значення, кого ми там збираємося підтримувати у 2015 році — чи Кличка, чи Януковича, чи Яценюка, чи Симоненка. Незалежно від того, хто з нас є прибічником яких сил, ми маємо зрозуміти, що у 2015 році вибори президента можуть не відбутися. Принаймні тому, що Партія регіонів може так само відчути, що вона не виграє ці президентські вибори і перепише правила у такий спосіб, щоби вони не відбулися.

Тому для тих, хто не є в таборі Партії регіонів, надзвичайно важливо зрозуміти, що нарешті в ситуації, коли правила переписуються, треба так само бути готовим до інших сценаріїв. А іншим сценарієм може бути пошук союзників за межами парламенту і за межами законодавчого органу. А саме: на вулицях, на підприємствах, серед незалежних структур, в суспільстві.

Апеляція до створення альтернативних структур поза межами парламента — може бути тією альтернативою і тією протидією постійним змінам правил гри, яку пропонує Партія регіонів. І це, в принципі, має так чи інакше робити будь-яка партія у міжвиборчий період. У нас же до виборців звертаються лише під час виборів, а після виборів про них забувають. Так от в ситуації, коли правила гри постійно змінюються, зв'язок з виборцями, з вулицею, серед мереж громадянського суспільства, потрібен постійний. І коли він буде, своє слово може сказати вулиця. І це єдиний запобіжник проти постійної зміни правил гри й узурпації влади.

Нехай вчорашній мітинг під парламентом вдався не на 100%, але позитивом є те, що була зроблена спроба налагодити такий діалог. І це, певно, чи не перша така спроба після виборів. Принаймні, це показало, що є розуміння необхідності таких дій. Те, що це не одразу відбулося — так, але ж такі речі готуються не за тиждень, і навіть не за місяць. Такі речі постійно треба готувати, тренувати, виводити людей на вулицю. Це дуже довгий процес. Головне, щоби після такої спроби були наступні системні дії.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Неназначение выборов в Киеве сыграет против Партии регионов - эксперт

Власне, ми навіть побачили, що у рядах влади була певна паніка щодо акції під ВР і це дуже очевидно, бо з'явилися так звані "прибічники європейської інтеграції", обличчя яких ми всі бачили, спроба перенести дату голосування по Києву. Влада на такі речі реагує. Звичайно, якби можна було так просто організувати одну акцію і поміняти стиль політики в країні, це було б дуже легко. Та хоч з однієї спроби це не вдасться, це правильний напрямок.

Щодо виборів у Києві, то найбільш оптимістичний сценарій — це те, що все ж вибори відбудуться влітку під час відпусток. Мені здається, це сценарій, до якого влада може все ж таки вдатися. Але якщо вибори не відбудуться влітку, то будуть вони у 2015 році. Це негативний і, на жаль, найбільш очікуваний сценарій.

Сейчас вы читаете новость «Опозиція обрала правильний шлях ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть