Ексклюзивы
среда, 28 марта 2012 17:15

Перший капітал Петро Порошенко заробив на поставках какао-бобів

 

Петро ПОРОШЕНКО. Народився 26 вересня 1965 року в місті Болград на Одещині. Це за Дунаєм, тому часто згадує про задунайських козаків і традицію громади, яку вони по собі лишили. Батько керував місцевою базою сільгосптехніки, із 2009 року - Герой України. Мати працювала головним бухгалтером в управлінні сільського господарства. Мав старшого на вісім років брата Михайла, який загинув 1997-го. Родина мешкала в двоповерховому будинку.

1982-го вступив до Київського університету ім. Тараса Шевченка на факультет міжнародних відносин і міжнародного права. Одружився. У 19 років народився син Олексій.

1989-го отримав диплом із відзнакою за фахом економіст-міжнародник. Наступного року почав працювати, паралельно ще два роки навчався в аспірантурі при університеті.

Каже, що перший капітал заробив на поставках в Україну какао-бобів - сировини для виробництва шоколаду. Спільно з батьком і братом почав розвивати концерн "Укрпромінвест". На сьогодні він об'єднує кондитерську корпорацію Roshen, цукрове виробництво, підприємства зі збирання та імпорту автомобілів, автобусний завод "Богдан", суднобудівний завод "Ленінська кузня", холдинг "Укравтозапчастина". Мав банк "Мрія", який продав. Станом на весну 2011-го статки Порошенка, за даними журналу Forbes, становили $866 млн. Це - 13 місце в списку найбагатших громадян України. Стверджує, що під час перебування у владі "жодної хвилини бізнесом не займався".

Статки Порошенка оцінюють у 866 мільйонів доларів. Це - 13 місце в списку найбагатших громадян України

1998-го став народним депутатом від виборчого округу у Вінниці. Увійшов до фракції СДПУ(о), незабаром став членом політради партії Віктора Медведчука та Григорія Суркіса. Однак за два роки покинув її. Очолив партію "Солідарність" і однойменну парламентську фракцію. Незабаром представив новий політичний проект - партію "За красиву Україну!" Пізніше вона об'єдналася з партіями Леоніда Черновецького, Володимира Рибака та Володимира Ландіка в "Трудову солідарність України". У березні 2001-го ця політсила отримала назву Партія регіонів. За півроку Порошенко став співзасновником блоку "Наша Україна".

Тоді в нього з'явилися телекомпанії "НБМ" та "Експрес-інформ", які згодом утворили "5 канал".

На парламентських виборах 2002 року очолив штаб "Нашої України" й потрапив до Верховної Ради вдруге. Був активним учасником помаранчевої революції. Очікували, що очолить новий уряд. Однак прем'єром стала Юлія Тимошенко. Порошенка натомість призначили секретарем Ради нацбезпеки й оборони. Депутатський мандат він при цьому не здавав.

У вересні 2005-го тодішній держсекретар Олександр Зінченко звинуватив Порошенка та ще кількох політиків із близького оточення Ющенка - "любих друзів" - у корупції. Порошенко пішов у відставку й зосередився на бізнесі.

Ще 1998 року захворів на цукровий діабет, каже - через стреси під час виборчої кампанії. У  2004-2006 роках хвороба посилилася. Дуже любить шоколад, але їсть його рідко. При цьому діабетичних продуктів Roshen не випускає. Порошенко говорить із цього приводу: "Краще їсти й робити усе правильне".

2007-го очолив раду Національного банку. З жовтня 2009-го по березень 2010 року - міністр закордонних справ. Місяць тому отримав пропозицію від Віктора Януковича очолити міністерство економіки. На минулому тижні дав згоду.

Окрім Олексія, який зараз працює в Roshen, у Порошенка ще троє дітей - Михайло, Євгенія та Олександра. Старшого сина йти в політику відмовляє.

Понад 10 років має благодійний фонд. Опікується переважно пенсіонерами, дітьми-сиротами та багатодітними родинами.

Нещодавно в інтерв'ю на запитання, чи не хоче стати президентом, відповів: "Мені 45. У нас президентами ставали й у 60 років, і пізніше".

Сейчас вы читаете новость «Перший капітал Петро Порошенко заробив на поставках какао-бобів». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть