Ексклюзивы
четверг, 24 марта 2011 13:50

"Кучма - фігура зовсім іншого калібру, ніж Тимошенко"

 

21 березня Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу щодо другого президента України Леоніда Кучми. Його підозрюють у причетності до вбивства Георгія Ґонґадзе та викрадення журналіста Олексія Подольського. Екс-президенту заборонили виїздити за кордон і викликали на допит. Статус речового доказу отримали плівки Миколи Мельниченка, колишнього охоронця Кучми.

Костянтин Матвієнко, 45 років, експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика"

Чому влада порушила кримінальну справу щодо Кучми зараз?

- За рік перебування нової команди при владі фактично немає жодних успіхів. На початку були якісь стратегічні плани. Розказували, які вони класні й скільки доброго зроблять. Минув рік. Звітувати нічим. Усілякі нафталінові теми типу НАТО, мови, церкви - вже "несмачні". Отже, команді Януковича доводиться пропонувати нові інформаційні приводи. Таким і є кримінальна справа проти Кучми. Але варто врахувати одну принципову річ: як речовий доказ залучено плівки майора Мельниченка. Тому ця справа може мати певні перспективи.

Чому саме Кучма?

- Колишній президент - фігура зовсім іншого калібру, ніж Луценко, Тимошенко чи Данилишин. Притягнення його до відповідальності - подія на порядок вищого інформаційного рівня. Варто також згадати поновлення кримінальної справи за фактом загибелі В'ячеслава Чорновола. Тобто, "виводять на чисту воду" всіх, незважаючи на рівень посад і на те, що колись вони були політичними однодумцями.

У випадку з Литвином треба звернення Генпрокуратури до парламенту. Весь драматизм буде в поіменному голосуванні

Чому тоді не чіпають Володимира Литвина, про причетність якого до вбивства Ґонґадзе йдеться у плівках?

- Думаю, це поки що. У випадку з ним інша процедура. Для порушення кримінальної справи проти народного депутата треба звернення Генпрокуратури до парламенту. Тут весь драматизм буде в поіменному голосуванні. Так що, напевне, детективно-політичний сюжет розгортатиметься.

Влада може використати цю справу для відбирання бізнесу в родини Кучми?

- У перерозподілі власності - це не козир. Гарантією права власності в нас зараз може бути лише воля влади. Якщо захочуть - візьмуть і так. Наприклад, землі Бориспільського аеропорту забрали в "Аеросвіта" без жодних кримінальних справ. Заможні люди бачать це, й самі позбуваються української власності. Організовувати складні комбінації у вигляді кримінальних справ особливої потреби нема.

Чи може ця справа зіграти на користь Кучмі?

- Повністю виключаю таку можливість. Долучення плівок до справи - щонайменше не в його інтересах. Якби він хотів "відбілити" себе остаточно - робив би це раніше.

Як Кучма може захищатися?

- Люди, які були з ним у команді, зараз недостатньо впливові. До того ж, 2004 року Кучма не найкращим чином попрощався з тодішнім прем'єром і кандидатом у президенти Януковичем. Тому хочеться сподіватися, що він матиме всі можливості доводити свою невинність у суді.

Якщо плівки визнано - суспільство принаймні почує те, що давно мало б: відповіді Кучми на запитання прокурорів, суду, адвокатів, потерпілих. Звісно, якщо судове засідання зроблять відкритим. Імовірніше, що сторони цього не захочуть.

Сейчас вы читаете новость «"Кучма - фігура зовсім іншого калібру, ніж Тимошенко"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть