Ексклюзивы
пятница, 11 декабря 2009 13:04

Через 35 років люди почнуть жити вічно

 

Реймонд Курцвайль, 61рік. Американський винахідник і футуролог. Закінчив Массачусетський технологічний інститут, факультети комп"ютерних наук і літературної творчості. Студентом написав програму, що допомагала випускникам правильно обирати коледж. Продав її видавцю за $100 тис. Після навчання створив компанію з виробництва електронних пристроїв, які допомагали сліпим читати. Апарат складався з програми розпізнавання оптичних знаків, планшетного сканера і перетворювача тексту на мовлення. Ліцензію на пристрій для читання 1980-го продав компанії Xerox. Наступний винахід Курцвайля - електронний музичний редактор, що відтворює звучання акустичних інструментів.

Написав чотири книжки, які стали світовими бестселерами. У творі "Синґулярність уже близько" (2005) назвав дату - 2045-й - коли технології подарують людині вічне життя. Вірить, що доживе до цього. Дотримується суворої дієти. Аби "перепрограмувати" біохімію свого тіла, щодня споживає 150 вітамінних добавок, 10 склянок лужної мінеральної води й 10 чашок зеленого чаю. Переконаний, коли виповниться 75, біологічно йому буде 40 років. У заповіті зазначив, щоб його тіло, якщо смерть таки настане до 2045-го, помістили у розчин азоту і зберігали, доки не винайдуть технологій, що піднімуть його з могили. Мріє оживити батька.




2045-го ми отримаємо небіологічне тіло й створимо штучний інтелект, у трильйони разів потужніший за розум людини. Прийдемо до цього поступово.

Спершу людське тіло оновлять нанотехнології. Це станеться за допомогою наноботів - роботів завбільшки з клітину крові. Вони зможуть мандрувати кровоносною системою, знищувати патогенні мікроорганізми, виводити токсини й виправляти помилки в ДНК. Американський нанотехнолог Роберт Фрейтас розробив концепцію наноботів-респіроцитів - штучних кров"яних клітин. Якщо респіроцитами замінити хоча б 10% справжніх клітин, людина обходитиметься без кисню упродовж 4 год.

Наноботи постачатимуть у кров оптимальний набір поживних речовин. Так ми звільнимо шлунково-кишковий тракт від його банальної біологічної функції, і нам залишиться лише смакувати їжу. Зрештою, у сексі ми вже відокремили задоволення від статевої функції розмноження.

Біологічний розум використовує хімічні сигнали, що передають інформацію зі швидкістю понад 100 м/с. Сучасна електроніка опрацьовує її у мільйони разів швидше. Людський розум залишається незмінним, тоді як небіологічний стає вдвічі потужнішим щороку. Ближче до 2030-го ми зможемо повністю відтворити людський розум і, врешті-решт, замінимо його на вправніший обчислювальний субстрат.

Методом РНК-втручання ми вже навчилися вимикати гени, ним же подолаємо рак і вірусні захворювання. Хоча спершу вимкнемо ген інсулінового рецептора. Після того, як учені провели такий експеримент на мишах, гризуни не хворіли й не гладшали, хоча їли досхочу. Тривалість життя піддослідних збільшилася на 20%.

Я не пропоную утопій і розумію, що технологія - палиця на два кінці. Варто лише зазирнути у ХХ ст., аби побачити, чим вона загрожує. Ту саму технологію, що подолає серйозні хвороби, можуть використати терористи для створення біологічного вірусу. Він легко поширюватиметься, матиме тривалий інкубаційний період, діятиме непомітно. Створити такий набагато легше за атомну бомбу, а наслідки він матиме значно гірші. Але загалом від майбутніх винаходів користі буде більше, ніж шкоди. Хай навіть із цим багато хто не погоджується.

Прогнози на 50-100 років часто хибні, оскільки в їх основі -  лінійний погляд на історію. Я з"ясував, що технології розвиваються в експоненційній прогресії. 1-2-3-4-5 - це лінійне зростання, 1-2-4-8-16 - експоненційне. Якщо уявити графік такого зростання, він матиме вигляд хокейної ключки: протягом кількох років крива залишається на одному рівні, а потім стрімко йде вгору. Згадайте проект "Геном людини", який розпочала Національна організація охорони здоров"я США 1990-го. За рік учені розшифрували лише 0,0001% генома, хоча планували завершити проект за 15 років. 1997-го роботу виконали на 1%. Якщо подвоювати це досягнення щороку, то мало б залишитися сім кроків до 100%. Геном розшифрували 2003-го.

Мені часто закидають, нібито синґулярність призведе до того, що радикальним розширенням людських можливостей і розумними комп"ютерами користуватимуться лише багатії. Адже спочатку новітні технології можуть дозволити собі тільки заможні. Та на цьому етапі новинки погано працюють. На наступному їх суттєво вдосконалюють і здешевлюють. А насамкінець їх можна придбати за безцінь.

Мобільні телефони перебувають на другому етапі становлення. У деяких країнах Азії ще 20 років тому тягали плуг. Сьогодні вони можуть похизуватися достатньо розвиненою інформаційною економікою, за якої багато людей користуються стільниковим зв"язком.

За цією моделлю розвиваються будь-які технології. Ліки від СНІДу для одного хворого колись коштували $10 тис. на рік і не були такими ефективними, як зараз. Тепер у бідних країнах вони обходяться у $100. У наш час поступ від дорогих і недосконалих до дешевих і довершених технологій забирає десятиріччя. 2030-го цей процес триватиме два-три роки.

Насправді ми вже гібриди біологічних і небіологічних технологій. Є люди, які живуть з електронними пристроями в мізках (біомедичні імплантанти "підключають" у ділянки мозку, які постраждали від удару або черепно-мозкової травми. - "Країна"). Але й у тих, хто не має такого пристрою, комп"ютери становлять їх частину.

Коли ви надсилаєте електронний лист або телефонуєте по мобільному, розумні алгоритми обробляють і скеровують інформацію. Програми штучного інтелекту ще кілька десятків років тому перебували на стадії дослідницьких проектів. Сьогодні вони діагностують серцеві захворювання, керують літаками, зброєю, інвестують трильйони доларів. Якщо все програмне забезпечення у світі раптом перестане працювати, сучасна цивілізація заклякне.

Звичайно, не всі хочуть "схрещувати" своє тіло з технологіями. Але чи багато людей відмовляються від медичної допомоги, від окулярів,  ліків? Вони нібито не хочуть себе змінювати, та коли підхоплюють якусь заразу, готові на все, щоб одужати. Багато з того, що ми вважаємо "природним", варто змінювати. Старіння хай і природне явище, та я не бачу нічого приємного в тому, що з віком утрачаю швидкість мислення, фізичну гнучкість і сексуальний потяг.



Синґулярність


Різке пришвидшення науково-технічного прогресу. Передбачає створення штучного інтелекту, самовідтворення серед машин, радикальне розширення розумових здібностей за рахунок біотехнологій. За прогнозами футурологів, усе це станеться між 2030 і 2045 роками. Термін "синґулярність" запозичили в астрофізиків, які використовують його на позначення космічних чорних дір. Уявити цивілізацію після технологічної синґулярності так само важко, як зазирнути в чорну діру, стверджує Реймонд Курцвайль.



Свої передбачення Курцвайль записав у книжках "Епоха розумних машин" (1990) та "Епоха натхненних машин" (1999).


Справдилося:


Поява світової мережі у середині 1990-х.

Комп"ютер переможе чемпіона світу із шахів 1998-го (Deep Blue від IBM обіграв Гаррі Каспарова на рік раніше).

Екзоскелетний протез ноги дозволить паралітику ходити.

Монітори з високою розподільною здатністю набувають мініатюрних форм. Їх можна причепити до одягу або носити в кишені.

Поступово зникає дротове сполучення. Швидкісний бездротовий зв"язок забезпечує доступ до інтернету.


Не справдилося:


Телефони-перекладачі дозволять спілкуватися різними мовами.

Кібернетичні шофери замінять водіїв-людей. Керуються шляхом комунікації з іншими автомобілями й за допомогою сенсорів, умонтованих уздовж дороги.

Навчальні комп"ютерні програми автоматично підлаштовуються під учня, розпізнають його здібності.

Більшість текстів створюються через програму розпізнавання усного мовлення.

Зросте рух неолуддитів - організацій, що протистоять технологічним досягненням.



Прогнози Реймонда Курцвайля на найближчі 100 років


2019

Електронні пристрої - невидимі. Комп"ютери встановлюють у стіни, столи, коштовності, одяг, тіло.

Дисплеї з тривимірною віртуальною реальністю вмонтовані в лінзи й окуляри. Використовуються як інтерфейси для комунікації з людьми, комп"ютером, інтернетом.

Автоматизовані системи керування автомобілями майже на всіх дорогах.

У фінансових операціях бере участь симульована особа.

Автомати заміняють людям компаньйонів, учителів, гувернанток, а подеколи й коханців.


2029

У продажу з"являються нейроімплантанти, які покращують слух, зір, пам"ять і аргументацію.

Працівників у виробництві, сільському господарстві, сфері транспорту майже не залишилося. Базові життєві потреби можуть задовольнити переважна більшість.

Люди сперечаються щодо законних прав комп"ютерів і визначення людини.

Припускають, що машини здатні себе усвідомлювати. Із цим багато хто погоджується.

"Завантаження свідомості": детальне сканування мозку уможливлює комп"ютерну емуляцію всіх нервових процесів, що відбуваються в голові людини.


2045


Штучний інтелект усвідомлює свою перевагу над людиною і вдається до самовідтворення.

Машини інкорпоровано в тіло людини на молекулярному рівні.


2049

Наноїжа постачає тіло необхідними поживними речовинами. За смаком і структурою нічим не відрізняється від органічної. Доступна для всіх. Зникають проблеми "обмежених ресурсів", "неврожаю".

Рій наноботів створює візуальні, слухові, тактильні проекції людей і об"єктів у реальності.


2072

Пікоінженерія дозволяє розробляти пристрої завбільшки одна трильйонна метра.


До 2099

Людину й машину годі відрізнити.

Істоти зі свідомістю не завжди існують фізично.

Поняття "середня тривалість життя" більше не стосується розумних істот.


Третє тисячоліття

Нова форма життя у вигляді симбіозу людини й штучного інтелекту розпочинає колонізацію Космосу.

Сейчас вы читаете новость «Через 35 років люди почнуть жити вічно». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть