Ексклюзивы
пятница, 05 февраля 2010 16:51

10 живих класиків
10

1. Ернесто Сабато, 98 років

Аргентинський прозаїк, художник

Прославився завдяки роману "Тунель" 1948 року. Перекласти книжку французькою запропонував Альбер Камю. Пізніше твір видали більш як десятьма мовами і тричі екранізували - 1952-го, 1977-го й 1978-го. Живе в Буенос-Айресі. Через поганий зір лікарі не дозволяють йому читати та писати. Сабато малює.


2. Доріс Лессінґ, 90 років

Англійська письменниця, лауреатка Нобелівської премії

2007-го Доріс Лессінґ стала найстаршою лауреаткою Нобелівської премії з літератури. Про нагороду дізналася, коли повернулася додому із крамниці - під дверима на неї чекав натовп журналістів. Успіх до письменниці прийшов 1950 року з публікацією першого роману "Трава співає". Найважливішою для себе авторка вважає серію фантастичних романів "Канопус в Аргосі". Живе в Лондоні.


3. Рей Бредбері, 89 років

Американський письменник-фантаст

Рей Бредбері вирішив стати письменником у 12 років. 1950-го вийшла його перша книжка "Марсіанські хроніки". Її набирала його дружина Марґарет. Повість "451 градус за Фаренгейтом" друкували в перших номерах журналу Playboy. Живе в Лос-Анджелесі. У Бредбері вісім онуків і чотири коти.


4. Жозе Сарамаґо, 87 років

Португальський прозаїк і поет, нобелівський лауреат 1998-го

За роман "Спогади про монастир" Ватикан звинуватив письменника у блюзнірстві. Після візиту до Ізраїлю 2002 року заявив, що політика євреїв на палестинських територіях "нагадала йому дії гітлерівців щодо євреїв у концтаборі Освєнцим". Член комуністичної партії. Живе на Канарських островах.


5. Віслава Шимборська, 86 років

Польська поетеса, лауреатка Нобелівської премії 1996-го

Шимборська видала близько 250 віршів. Утім, її збірки продаються ліпше, ніж прозові твори інших польських письменників. Перша збірка "Тому живемо" вийшла 1952-го. У ній є вірші "Ленін" і "Молоді, яка будує Нову Гуту". Наступного року поетеса підписала лист, у якому польські інтелектуали виправдовували арешт священиків Кракова. Згодом Шимборська припинила підтримувати комуністів. Живе у Кракові. Перекладає французьку барокову поезію.


6. Ґабріель Ґарсіа Маркес, 82 роки

Колумбійський прозаїк, нобелівський лауреат 1982-го

1957 року приїздив до СРСР як журналіст. Написав есе "СРСР: 22 400 000 квадратних кілометрів без жодної реклами кока-коли". Усесвітньо відомим став після публікації роману "Сто років самотності" 1967-го. Понад 20 років бореться з раком легенів. Його прооперували 1992-го. Живе в Парижі та Мехіко.


7. Ґюнтер Ґрасс, 82 роки

Німецький прозаїк, нобелівський лауреат 1999-го

Написав гротескний роман "Жерстяний Барабан"  і 1959 року став першим післявоєнним німецьким письменником, визнаним у світі. Ґрасс протестував проти об"єднання країни: побоювався, що вона знову стане войовничою. 15-річним був зарахований до 10-ї танкової дивізії Ваффен-СС, у складі якої бився з радянськими військами. Живе в Любеку.


8. Умберто Еко, 78 років

Італійський прозаїк, філософ, історик-медієвіст

1980 року видав світовий бестселер "Ім"я троянди". Історичний детектив із містичним сюжетом став візитівкою Еко. Його вважають експертом у галузі бондології - написав кілька праць, присвячених героєві романів Яна Флемінґа Джеймсові Бонду. Живе в Мілані. Бібліотека Еко налічує понад 30 тис. книжок.


9. Кендзабуро Ое , 75 років

Японський прозаїк, лауреат Нобелівської премії 1994-го

Автор понад 20 романів і повістей. Його основна тема - пошук й осмислення людських якостей, які стають причинами початку та закінчення воєн. Журнал "Всесвіт" 1967 року надрукував український переклад його оповідання "Звір". Живе в Токіо.


10. Валентин Распутін, 72 роки

Російський прозаїк

1972-го видав оповідання "Уроки французької". Найвідоміший представник "селянської прози" народився й живе в Іркутську. Автор повістей "Живи й пам"ятай", "Прощання з Матьорою". Лауреат Державних премій СРСР 1977 та 1987 років. Виступав проти перебудови на першому з"їзді народних депутатів СРСР. Звертаючись до лібералів, повторив слова Петра Столипіна, які стали крилатими: "Вам потрібні великі потрясіння. Нам потрібна велика країна".

Сейчас вы читаете новость «10 живих класиків». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть