Ексклюзивы
среда, 24 апреля 2013 17:49
Александр Гайдаш
Александр Гайдаш
Экс-форвард "Таврии" и "Металлурга" (Мариуполь)

Сокращать количество команд УПЛ до 12 это слишком

Наставник київського "Динамо" Олег Блохін на прес-конференції після матчу із "Зорею" виступив за зменшення клубів в українській-прем'єр-лізі. Олег Володимирович заявив, що чемпіонат можуть розіграти 12 команд - у другому колі перша вісімка бореться за чемпіонство, а остання четвірка разом з чотирма лідерами з 1-ї ліги визначають, хто залишиться, а хто - вилетить.

У чемпіонаті хочеться бачити велику конкуренцію, боротьбу за місця. Скорочувати кількість команд до 12 це занадто. Зрозуміло, що зараз у клубів є проблеми, але завтра вони їх можуть вирішити. Тоді розмови про скорочення ліги будуть вже не актуальними. Потрібен час і розуміння чи потрібна така реформа українському футболу і нашій країні.

Звичайно, становище деяких наших клубів залишає бажати кращого. Потрібно спочатку пережити 2015 рік, коли стануть зрозумілі перспективи Об'єднаного чемпіонату з Росією. Якщо цей проект дійсно буде реальним, то треба дивитися на позицію наших багатих клубів.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: "Пусть чемпионат разыгрывают 12 команд" - Блохин выступил за уменьшение клубов в УПЛ

Містам, в яких житиме великий футбол, буде цікаво. Якщо пофантазувати, то це буде Київ, Донецьк, Харків, Дніпропетровськ та Одеса. А що дивитиметься решта? З реформами потрібно почекати, зважити всі "за" і "проти" і лише потім приймати якесь рішення.

У 90-х роках я виступав у чемпіонаті Ізраїлю. У вищій лізі 14 команд змагалися у три кола. У Шотландії 12 команд грають у чотири кола. За схожою схемою діють інші країни з малою кількістю клубів. Якщо щось міняти, то не потрібно придумувати для цього чогось нового. Просто слід від чогось відштовхнутися і подивитися на інші країни.

Візьмемо, наприклад, чемпіонат, який розіграють у три кола. Зрозуміло, що одна гра проходить вдома, інша на виїзді. Що стосується третього матчу, то місце його проведення може залежати від коефіцієнту команди, позиції у турнірній таблиці. У регламенті турніру це чітко прописано.

Питання у тому, що нам потрібно точно знати, що буде з клубами. Уявімо собі таку ситуацію. 15 і 16 команди за результатами чемпіонату повинні будуть понизитися у класі. Але в цих містах не хочуть розлучатися з прем'єр-лігою. І є клуби, які з певних причин не можуть далі брати участь у чемпіонаті. То чому б не дати другий шанс аутсайдерам, якщо там є стабільність, тренувальна база, хороші умови.

Не потрібно поспішати і нічого міняти, поки точно не буде відомо, де світло у кінці тунелю. Важливо більше думати про регіони.

Можливо варто покращити щось у плані атестації. Наприклад, клуби мають дати гарантійний лист на весь чемпіонат. Банки, коли дають кредити, страхують себе зі всіх боків. Наша Федерація футболу також має себе страхувати. Треба попрацювати у цьому плані. Якщо клуб пройшов атестацію, то цей сезон він точно зіграє, а не зніметься серед чемпіонату.

Така система має діяти не тільки для команд прем'єр-ліги та першої ліги, а й для другої ліги та аматорів. Тоді ми точно будемо знати скільки клубів гратиме. Виходячи з цього можна дивитися скільки кіл буде зіграно у сезоні. У першій лізі 1-2 команди лихоманить так, що доходить до зняття з чемпіонату.

Всі раунди Кубка України складаються з одного матчу.

Англійці поганого не порадять. У них доступна і зрозуміла система розіграшу національного кубка. Переможець матчу виходить в наступний раунд. Якщо матч завершився внічию, то призначається перегравання на полі гостя. Інколи дивишся передачі і там говорять про сьому лігу Англії. Вони, що у космосі живуть, що там є стільки ліг?

Сейчас вы читаете новость «Сокращать количество команд УПЛ до 12 это слишком». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть