середа, 24 квітня 2013 17:49
Олександр Гайдаш
Олександр Гайдаш
Екс-форвард "Таврії" та "Металурга" (Маріуполь)

Скорочувати кількість команд УПЛ до 12 це занадто

Наставник київського "Динамо" Олег Блохін на прес-конференції після матчу із "Зорею" виступив за зменшення клубів в українській-прем'єр-лізі. Олег Володимирович заявив, що чемпіонат можуть розіграти 12 команд - у другому колі перша вісімка бореться за чемпіонство, а остання четвірка разом з чотирма лідерами з 1-ї ліги визначають, хто залишиться, а хто - вилетить.

У чемпіонаті хочеться бачити велику конкуренцію, боротьбу за місця. Скорочувати кількість команд до 12 це занадто. Зрозуміло, що зараз у клубів є проблеми, але завтра вони їх можуть вирішити. Тоді розмови про скорочення ліги будуть вже не актуальними. Потрібен час і розуміння чи потрібна така реформа українському футболу і нашій країні.

Звичайно, становище деяких наших клубів залишає бажати кращого. Потрібно спочатку пережити 2015 рік, коли стануть зрозумілі перспективи Об'єднаного чемпіонату з Росією. Якщо цей проект дійсно буде реальним, то треба дивитися на позицію наших багатих клубів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нехай чемпіонат розігрують 12 команд" - Блохін виступив за зменшення клубів в УПЛ

Містам, в яких житиме великий футбол, буде цікаво. Якщо пофантазувати, то це буде Київ, Донецьк, Харків, Дніпропетровськ та Одеса. А що дивитиметься решта? З реформами потрібно почекати, зважити всі "за" і "проти" і лише потім приймати якесь рішення.

У 90-х роках я виступав у чемпіонаті Ізраїлю. У вищій лізі 14 команд змагалися у три кола. У Шотландії 12 команд грають у чотири кола. За схожою схемою діють інші країни з малою кількістю клубів. Якщо щось міняти, то не потрібно придумувати для цього чогось нового. Просто слід від чогось відштовхнутися і подивитися на інші країни.

Візьмемо, наприклад, чемпіонат, який розіграють у три кола. Зрозуміло, що одна гра проходить вдома, інша на виїзді. Що стосується третього матчу, то місце його проведення може залежати від коефіцієнту команди, позиції у турнірній таблиці. У регламенті турніру це чітко прописано.

Питання у тому, що нам потрібно точно знати, що буде з клубами. Уявімо собі таку ситуацію. 15 і 16 команди за результатами чемпіонату повинні будуть понизитися у класі. Але в цих містах не хочуть розлучатися з прем'єр-лігою. І є клуби, які з певних причин не можуть далі брати участь у чемпіонаті. То чому б не дати другий шанс аутсайдерам, якщо там є стабільність, тренувальна база, хороші умови.

Не потрібно поспішати і нічого міняти, поки точно не буде відомо, де світло у кінці тунелю. Важливо більше думати про регіони.

Можливо варто покращити щось у плані атестації. Наприклад, клуби мають дати гарантійний лист на весь чемпіонат. Банки, коли дають кредити, страхують себе зі всіх боків. Наша Федерація футболу також має себе страхувати. Треба попрацювати у цьому плані. Якщо клуб пройшов атестацію, то цей сезон він точно зіграє, а не зніметься серед чемпіонату.

Така система має діяти не тільки для команд прем'єр-ліги та першої ліги, а й для другої ліги та аматорів. Тоді ми точно будемо знати скільки клубів гратиме. Виходячи з цього можна дивитися скільки кіл буде зіграно у сезоні. У першій лізі 1-2 команди лихоманить так, що доходить до зняття з чемпіонату.

Всі раунди Кубка України складаються з одного матчу.

Англійці поганого не порадять. У них доступна і зрозуміла система розіграшу національного кубка. Переможець матчу виходить в наступний раунд. Якщо матч завершився внічию, то призначається перегравання на полі гостя. Інколи дивишся передачі і там говорять про сьому лігу Англії. Вони, що у космосі живуть, що там є стільки ліг?

Зараз ви читаєте новину «Скорочувати кількість команд УПЛ до 12 це занадто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути