Ексклюзивы
вторник, 17 января 2012 08:44
Андрій Новак
Андрій Новак
Голова Комітету економістів України, Проректор Європейського Університету

Хоронити євро передчасно. Воно може вижити

Хоронити євро як грошову одиницю не просто передчасно, а навіть несерйозно. Кого "ми" хочемо похоронити? – Грошову одиницю найбільш платоспроможного ринку на планеті? – Грошову одиницю серед найбільш індустріально розвинених та науково передових країн світу? – Грошову одиницю країн з найкрупнішим і найнадійнішим банківським і фінансовим сектором світу? - Грошову одиницю, яка займає значну частку золотовалютних резервів центробанків майже всіх країн світу?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євро пророкують крах, а Європі - повторення долі СРСР

І після чого ми зібрались поховати євро? – Після деяких проблем окремих країн-учасниць єврозони, проблем, які виникли не через саме євро, а через загальний фінансовий обвал 2008-2009 років?

Так, деякі південні євро-країни надто перегрілися на тепленькому сонечку європейського благополуччя, не дуже слідкували за балансом своїх доходів-витрат, а Греція, можливо, навіть навмисно паразитувала у клубі євробагатіїв.

Але криза охолодила холодним німецьким душем всіх надмірно засмаглих на боргових пляжах. А тим, хто згорів до червоного, доведеться пройти курс болісного лікування і познімати згорілу шкіру фіктивного капіталу – капітал треба заробляти, а не безкінечно позичати!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світова економіка опиниться у "порочному колі дефляції" - Сорос

Перша лікувальна допомога вже надана: списано половину грецьких боргів, збільшено у 2,5 рази європейський стабілізаційний фонд, новий італійський уряд спромігся на успішний трирічний план бюджетного оздоровлення, а дрібніші неслухняні європейські дітки вже поставлені по кутах для осмислення своєї провини...

Тепер справа залишилась за дрібним... і найважчим – зобов'язати всіх членів євро-сім'ї слідувати принципам здорового способу економічного життя.

Все, що треба для цього зробити – розробити і прийняти для учасників єдиної валюти єдині монетарні і фіскальні правила, а саме – конкретні цифрові параметри грошово-кредитної (монетарної) та податково-бюджетної (фіскальної) політики, які мають бути обов'язковими до виконання усіма країнами-учасниками єврозони та тими, які хочуть до неї приєднатися. Тобто узгоджені розміри кредитних ставок, грошових агрегатів, ступінь податкового навантаження, граничні норми дефіциту держбюджетів та державного і національного боргу, рамки торговельного сальдо, золотовалютних резервів, і навіть орієнтири інфляції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італія вийде з єврозони, ознаменувавши крах єдиної валюти - експерт

Бо єдина валюта вимагає єдиних підходів в економічній політиці.

Тобто, все, що єврозоні треба – політично домовитись про єдині економічні параметри.

Сумніваєтесь, що європейські політичні лідери до цього додумаються і про це домовляться? – Не сумнівайтесь – це ж не українські політичні "лідери"...

Сейчас вы читаете новость «Хоронити євро передчасно. Воно може вижити». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть