вівторок, 17 січня 2012 08:44
Андрій Новак
Андрій Новак
Голова Комітету економістів України, Проректор Європейського Університету

Хоронити євро передчасно. Воно може вижити

Хоронити євро як грошову одиницю не просто передчасно, а навіть несерйозно. Кого "ми" хочемо похоронити? – Грошову одиницю найбільш платоспроможного ринку на планеті? – Грошову одиницю серед найбільш індустріально розвинених та науково передових країн світу? – Грошову одиницю країн з найкрупнішим і найнадійнішим банківським і фінансовим сектором світу? - Грошову одиницю, яка займає значну частку золотовалютних резервів центробанків майже всіх країн світу?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євро пророкують крах, а Європі - повторення долі СРСР

І після чого ми зібрались поховати євро? – Після деяких проблем окремих країн-учасниць єврозони, проблем, які виникли не через саме євро, а через загальний фінансовий обвал 2008-2009 років?

Так, деякі південні євро-країни надто перегрілися на тепленькому сонечку європейського благополуччя, не дуже слідкували за балансом своїх доходів-витрат, а Греція, можливо, навіть навмисно паразитувала у клубі євробагатіїв.

Але криза охолодила холодним німецьким душем всіх надмірно засмаглих на боргових пляжах. А тим, хто згорів до червоного, доведеться пройти курс болісного лікування і познімати згорілу шкіру фіктивного капіталу – капітал треба заробляти, а не безкінечно позичати!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світова економіка опиниться у "порочному колі дефляції" - Сорос

Перша лікувальна допомога вже надана: списано половину грецьких боргів, збільшено у 2,5 рази європейський стабілізаційний фонд, новий італійський уряд спромігся на успішний трирічний план бюджетного оздоровлення, а дрібніші неслухняні європейські дітки вже поставлені по кутах для осмислення своєї провини...

Тепер справа залишилась за дрібним... і найважчим – зобов'язати всіх членів євро-сім'ї слідувати принципам здорового способу економічного життя.

Все, що треба для цього зробити – розробити і прийняти для учасників єдиної валюти єдині монетарні і фіскальні правила, а саме – конкретні цифрові параметри грошово-кредитної (монетарної) та податково-бюджетної (фіскальної) політики, які мають бути обов'язковими до виконання усіма країнами-учасниками єврозони та тими, які хочуть до неї приєднатися. Тобто узгоджені розміри кредитних ставок, грошових агрегатів, ступінь податкового навантаження, граничні норми дефіциту держбюджетів та державного і національного боргу, рамки торговельного сальдо, золотовалютних резервів, і навіть орієнтири інфляції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італія вийде з єврозони, ознаменувавши крах єдиної валюти - експерт

Бо єдина валюта вимагає єдиних підходів в економічній політиці.

Тобто, все, що єврозоні треба – політично домовитись про єдині економічні параметри.

Сумніваєтесь, що європейські політичні лідери до цього додумаються і про це домовляться? – Не сумнівайтесь – це ж не українські політичні "лідери"...

Зараз ви читаєте новину «Хоронити євро передчасно. Воно може вижити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути