четвер, 22 жовтня 2015 17:08
Андрій Новак
Андрій Новак
Голова Комітету економістів України, Проректор Європейського Університету

Росію треба виключити з СОТ

Україна подає свій перший позов в Світову організацію торгівлі щодо обмеження Росією експорту українських залізничних вагонів і стрілочних переводів.

Те, що позов стосується окремого виду продукції, говорить про лобістські інтереси українських бізнесменів. Швидше за все, вони виробляють і продають свою продукцію на російський ринок. Тому даний позов аж ніяк не свідчить про захист національних інтересів.

Україна як держава, що потерпає від військової агресії, повинна окрім військових методів застосувати економічний та правовий захист. Мова йде про контрсанкції проти Росії. Також важлива робота в правовому руслі - в міжнародних судах. Там маємо домагатись розгляду порушень Росією норм міжнародного права.

Взагалі викликає подив, чому українська влада з правового погляду так слабко реагує на російську агресію. Найслабше з усіх країн, які застосовують санкції проти РФ. Західні економічні санкції в рази впливовіші та ефективніші від контрзаходів самої України. Чому так - питання до наших найвищих посадовців. Вочевидь пояснення одне - в ешелонах української влади надто багато відвертих захисників російських інтересів. Також в політичних колах багато бізнесменів, справи яких тісно пов'язані з Росією. Залежні від Москви. Свої особисті цілі ставлять набагато вище національних інтересів країни.

Нам не варто боятись правової реакції Росії через те, що ми подали в СОТ позов. РФ робить щодо нас найгірше - веде війну. Тому всі методи тиску з боку Росії - ніщо в порівнянні з вбивствами людей на Донбасі. Цивілізований світ розуміє, що у нас ніяка не громадянська війна. На Донбасі - відверта агресія з боку іншої держави. Підтвердження цьому - збитий російською ракетною системою на висоті 10 тисяч метрів малайзійський Боїнг. Тому міжнародна спільнота - на нашій стороні. Але багато чого залежить від позиції української влади. Маємо мотивувати всі свої дії на міжнародному рівні одним - війною та вимогою припинення конфлікту.

У першу чергу повинні ставити ключове питання - виключення Росії, як країни-агресора, з міжнародних організацій. Зокрема, з СОТ. Аби зупинити агресію, маємо шкодити агресору по всіх напрямках. Чим більшої економічної шкоди зазнає агресор, тим менше зможе фінансувати війну.

Зараз ви читаєте новину «Росію треба виключити з СОТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути