Ексклюзиви
понеділок, 23 червня 2014 18:17
Андрій Новак
Андрій Новак
Голова Комітету економістів України, Проректор Європейського Університету

Російські банки в Україні потрібно націоналізувати

Українці пікетують російські банки із вимогою до вкладників забирати з них свої гроші. Львів'яни принесли до "Сбербанку Росії" покришки і гнилі помідори, погрожуючи наступного разу закидати ними приміщення. У Житомирі на будівлях російських банків активісти написали відомі абревіатури "Путін ПНХ!" та "Окупанти!".

- Україна перебуває фактично у стані війни з Росією. Через дії Росії на Донбасі, зараз Україна не може мати нормальних торговельних і господарських відносин із країною-агресором. Росія продовжує свою агресію, більше того - посилює її. Тому українська влада повинна приймати не економічні, а політичні рішення - згортати стосунки з Росією у всіх сферах.

У відповідь на окупацію Криму і війну на Донбасі, українська влада має повне моральне право, як мінімум, націоналізовувати майно російських компаній, особливо державних.

Єдина проблема такого шляху полягає у тому, що в цих російських банках є також вклади українських громадян і підприємств. Нам досить важко буде контролювати рахунки цих банків. Тому частково українці можуть втратити свої вклади, якщо влада вирішить ці банки націоналізувати. Виділити і виплатити кошти українцям, а вже потім націоналізувати банки ми теж не можемо. Бо рахунки контролюють російські власники. Тому влада має закликати українців потроху виводити активи з російських банків - переводити рахунки в українські або інші закордонні банки.

Російські банки, які працюють в Україні, пропонували кредитні програми за загальними ринковими ставками. Часто відсотки по кредитах для юридичних осіб були навіть вищими за середні ринкові. Тому для українського банківського сектору й споживачів кредитних ресурсів це буде невеликою втратою.

На українську економіку націоналізація російських банків якось особливо не вплине. Принаймні це не буде гіршим за те, що ми маємо на Донбасі. Де поступово закриваються підприємства, бо є реальна фізична небезпека для людей ходити на роботу.

Те, що сьогодні українці, не чекаючи дій влади наносять шкоду російським банкам - цілком природня реакція на військово-сепаратистські дії, вбивства наших громадян і знищення нашого українського майна. У відповідь на агресію Росія отримала агресію.

Зараз ви читаєте новину «Російські банки в Україні потрібно націоналізувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути