Ексклюзивы
среда, 10 октября 2012 19:03

Колиска, з якої моя мама випала

 

У ній колисали мою маму, тітку й дядька. А зробив цю колиску мій дід Ілько. Збив чотири дощечки – як на ящик, тільки замість дна прикріпив сітку, виплетену з конопляної нитки. Зверху баба клала сіно, а далі маточку – грубу ганчірку, яку використовували тільки для застилання цієї сітки.

– Дитинка попісяла, все збігло через маточку вниз. А долівка глиняна – там місце калюжки замазав свіжою глиною, і все, – згадує моя баба, 84-річна Ганна Левченко із села Строкова Переяслав-Хмельницького району на Київщині. – З подолів поношених сорочок ми робили пелюшки, а з рукавів виходили гарні підгузнички.

У хаті між сволоками або й на сволоку прибивали добретельний крючок, щоб люлька не зірвалася. Вішали її до стелі біля печі. Було, лежу на полу (настил із дощок біля печі, на якому спали. – "Країна") і рукою чи й ногою гойдаю колиску. А як на роботу йшла, покидала дитину на свекруху. Раз прийшла з буряків на обід додому за 7 кілометрів годувать дочку, твою маму. Сюди-туди: де дитина моя? Коли це вона під полом валяється: випала з колиски й покотилася. Уже, видно, наревілася, накричалася та й заснула. Я погодувала, бігом оп'ять у поле, людей наздоганять на рядках. Годувала три рази на день, а як ше плакало – хотіло їсти, свекруха в полотняну тряпочку нажує хліба із сахаром, дитя ту "куклу" смокче. Так всі троє і виросли.

Коли дитинка підростала й починала спинатися, щоб сісти, хапалася за вервечки – мотузки, що йшли від кутів колиски до гачка на сволоку. Запитую бабу, які іграшки були в її дітей.

– Які там іграшки. Ото лежить воно в колисці, а за вікном шовковиця листочками шелестить. Воно дивиться-дивиться і засне.

Сейчас вы читаете новость «Колиска, з якої моя мама випала». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть