Ексклюзивы
вторник, 24 января 2012 12:32
Дмитро Гройсман
Дмитро Гройсман
Координатор Вінницької правозахисної групи

Судді і прокурори можуть чинити спротив новому КПК

Президент України подав до парламенту проект нового Кримінально-процесуального кодексу. Документ повністю змінює теперішню систему кримінального процесу.

Головна відмінність від старого закону полягає у значному підвищенні ролі судового слідства. Суддя отримає можливість у кримінальній справі самостійно вести слідство, збирати докази, вирішувати питання щодо їх допустимості, у тому числі на етапі досудового слідства. З'являється особа слідчого судді, який замість прокурора вестиме нагляд за слідчими діями. Збільшуються можливості оскарження досудових дій. Зменшуються можливості слідчих з обмеження прав звинувачуваних, по відправці справ на дорозслідування. Якщо справа не розслідувана належним чином, то суддя зобов'язаний виголосити виправдувальний вирок і закрити провадження. Це підвищить відповідальність органів досудового слідства. Бо сьогодні в Україні десятки людей сидять місяцями, а то й роками в СІЗО без вироку. У Миколаєві, наприклад, ув'язнений Мар'янчук сидить без рішення суду вже 12 років.

Тепер розширені права затриманих і засуджених. Звинувачені мають формальне право ставити питання експертам по справі, брати участь у їх допиті на досудовому етапі. Але реально таке право ущемляється. Повторної експертизи під час розгляду справи в суді домогтися практично неможливо, навіть якщо її результати суперечать іншим доказам. Тепер треба буде до передачі справи до суду проводити ще одну експертизу, якщо у звинувачуваного будуть по ній питання. Це стосується допитів свідків і потерпілих.

У цілому цей законопроект прогресивний. Але його ухвалення відтерміновується: окремі положення набудуть чинності через п'ять років. Треба ще внести зміни в інші закони. Зокрема, в Адміністративний кодекс.

Може бути спротив прийняттю законопроекту. Адже в суддівсько-прокурорського лобі відберуть можливості незаконно заробляти гроші, порушуючи кримінальні справи проти невинуватих громадян чи маніпулюючи можливостями розслідування. Але якщо він буде прийнятий у теперішньому вигляді, це стане великим кроком до розбудови правової держави. Водночас слід проводити інші зміни — ухвалити новий закон про прокуратуру. Вона має підтримувати державне обвинувачення і контролювати досудове слідство, а не проводити власне.

Головне, потрібно змінити принципи підбору кадрів на посади суддів. Тепер на ці посади подають кандидатури переважно дітей суддів, прокурорів, працівників органів юстиції. Нам треба зробити підбір людей на посади суддів прозорішим, відкрити можливість стати суддею вперше тим, хто має досвід роботи у правозахисних організаціях. А найголовніше — варто на 5-10 років увести виборність місцевих суддів громадянами, як це було в Радянському Союзі.

Сейчас вы читаете новость «Судді і прокурори можуть чинити спротив новому КПК». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

2

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть