Ексклюзивы
четверг, 21 октября 2010 12:57

Жінки влаштували скандал через майбутню компенсацію

 

12 жовтня з-під завалів на чилійській шахті "Сан Хосе" дістали 33 гірників. Вони провели під там 69 днів. Це світовий рекорд. Чоловіків по одному витягали в спеціальній металічній капсулі.


Аварія на шахті в пустелі Атакама сталася 5 серпня. Гірників завалило на глибині 625 м. Понад два тижні від них не було жодної звістки. Рятувальники мали неточні карти, тому послати зонд до шахтарів змогли лише з восьмої спроби. Гірники передали на поверхню записку: "Усі 33 живі та в безпеці".


Доки відбувалася рятувальна операція, під завали опускали їжу, ліки та одяг вузьким тунелем. Шахтарів годували за дієтою астронавтів. Вони мали контролювати вагу, щоб поміститися в рятувальну капсулу діаметром 61 см. Найчастіше давали варений рис та м'ясо. На 200-річчя незалежності Чилі пригощали стейками та пирогами з м'ясом.


Із гірниками зв'язувалися по відеоканалу. Кожен мав 30 с на привітання своїй сім'ї. Родичі завалених упродовж двох місяців жили в наметовому містечку біля шахти. Рятувальники цілодобово трьома установками бурили прохід під завали.


На шахті добували золото та мідь. За кілька років там загинули 16 людей. Суд заморозив майже $2 млн на рахунках інвестора шахти "Сан Естебан Майнін". Власники компанії Алехандро Бон та Марчело Кемені не визнають власної відповідальності за аварію. Після обвалу на "Сан-Хосе" місцева влада закрила 30 мідних шахт у регіоні.


Що сталося за цей час в родинах завалених шахтарів


Болівійський президент Ево Моралес, 50 років, пообіцяв 24-річному механіку Карлосу Мамані роботу й будинок, якщо той повернеться на батьківщину. Мамані почав працювати на шахті за п'ять днів до аварії. Чотири роки тому покинув свою країну, бо не міг знайти там роботу. З дружиною Веронікою познайомився на фермі в Чилі, коли збирали помідори. Зараз їхній дочці Емілі 18 місяців.


Крістіна Нуньєз зробила пропозицію 34-річному Клаудіо Янезу. Вона освідчилася гірникові під час прямої трансляції в шахту. До цього зустрічалися 10 років. Клаудіо кілька разів пропонував побратися, але Крістіна не погоджувалася. Тепер каже, що готова до шлюбу, бо багато разом пережили. В останній записці до Клаудіо написала, що спеціально купила еротичну білизну.


Батько 31-річного Алекса Веги змінив прізвище, щоб взяти участь у пошуках сина, - родичам робити це заборонено. Алекс має проблеми з нирками й артеріальним тиском. Дружина Джесіка каже, що чоловік пішов працювати на шахту, щоб заробити грошей на ліки. Зараз мають багато боргів. Виховують двох дітей.


Компанія Elvis Presley Enterprises надіслала Едісону Пені CD- і DVD-диски, сонцезахисні окуляри й книгу про життя Елвіса Преслі. Едісона Пена шахтарі охрестили найбільш депресивним у їхньому колі. 34-річний чоловік намотував по 10 км на день тунелями - казав, без фізичних вправ не може бути в тонусі. Попросив рятувальників, як тільки з'явилася можливість, передати йому фотографію сонця, а дружину - IPod з музикою американського поп-співака Елвіса Преслі.


Естебан Рохас, 44 роки, зробив пропозицію жінці з-під землі. Подружжя, яке виховує трьох дітей, 25 років жило в цивільному шлюбі. "Коли вийду на поверхню, давай одружимося", - написав на крихітному аркуші паперу, що передав через отвір завбільшки з грейпфрут. На рік молодша за Естебана Джесіка каже: "Він завжди говорив, що хоче дожити зі мною до старості, але про церкву не казав ніколи. Я страшенно рада". Коли вперше розмовляли після виходу на поверхню, Естебан запитав, чи Джесіка купила весільну сукню. Вона відповіла, що спочатку треба придбати новий холодильник, а тоді купить весільне вбрання, яке вже вибрала.


У таборі познайомилися жінка та коханка 50-річного Йонні Барріози Рохаса. Дружина почула, що інша жінка при молитві промовляє їм'я її чоловіка. Здогадалася, що має суперницю. Сусанна сказала законній дружині шахтаря 56-річній Марті Салінас, що її чоловік давно збирається подати на розлучення. Йонні 25 років пропрацював на шахті. Серед друзів отримав прізвисько Доктор. При потребі міряв тиск, надавав першу медичну допомогу. Йонні, коли вийшов із капсули, тривожно озирався - дружини не було ніде. Але підбігла Сусанна, з якою обійнялися й поцілувалися. Напередодні звільнення жінки влаштували скандал через майбутню компенсацію. Марта заявила, що відсудить у чоловіка більшу частину грошей.


Елізабет, дружина 29-річного Аріеля Тікони, народила доньку - за допомогою кесаревого розтину. Батьки назвали її Есперансою, що в перекладі з іспанської означає "Надія".


Гектор ГОДОЙ, 18 років, шахтар, племінник 27-річного Карлоса Барріози, якого дістали тринадцятим:

- За два тижні, доки ми не знали, чи всі живі, у тітки Сільви з'явилося перше сиве волосся. Вона увесь час жила в "Таборі надії". Дітей залишила на мою маму. Приходила тільки взяти чистий одяг. Спочатку мама відсилала мене туди з їжею, але їх там добре годували.

До тітки ми приходили щодня. Приносили їй малих, бо вони дуже сумували без батьків. Якщо довго не було новин з шахти, починалася паніка. Табір нагадував велику родину. Багато дружин були знайомі між собою. Одна одній прали, ділилися чимось смачним. Бувало, зривалися й скандалили. Не могли поділити подарунки, якщо їм їх надсилали,. Коли отримали ящик футболок, кожна хотіла взяти собі побільше. Перед початком рятівних робіт до них прийшли перукарі й візажист. Жінки почали сперечатися, хто буде першою. Сільва так пересварилася, що з деким досі не розмовляє.

Карлос каже, хлопці жартували під землею, що якби ще можна було випити, була б чудова відпустка. Трохи гнітила темрява, але він у забої з 15 років, тому за тиждень звик. Не знаю, чи могли б жінки просидіти два тижні й ділитися кожним ковтком води й шматочком їжі. Смішно було слухати, що гірники замовляли на святкову вечерю. Ми порахували: дружини 27 чоловіків запікатимуть свинину.

Карлос боїться, що шахту закриють і він залишиться без роботи. Вони із Сільвою планують третю дитину. На святкуванні вже встигли посваритися. Але точно можна сказати, що не бідуватимуть. Отримали кілька чеків від бізнесменів, різні програми пропонують гроші за виступи й розповіді.



Ханс ВІЛЛЕГАС, 23 роки, Копіапо, механік на шахті "Канделярія", друг наймолодшого шахтаря, що був у завалі, Джимі Санчеса:

- За рятувальною операцією стежило все Копіапо. Я поставив фото мого друга Джимі Санчеса на свою сторінку у Facebook. Коли з'являлися новини про гірників, поширював посилання в інтернеті. Джиммі давно розповідав про те, що умови роботи жахливі. Власники шахти "Сан Хосе" не турбувалися про безпеку своїх підлеглих, хоча закони в Чилі дуже суворі в цьому плані. Але уряд не може проконтролювати всіх. Менше 10 інспекторів перевіряють понад дві тисячі об'єктів.

Зарплата гірника залежить від посади та стажу. В середньому становить 350 тисяч чилійських песо (5700 гривень. - "Країна"). Це хороші гроші за умови, що середній заробіток чилійця складає вдвічі менше. Але сім'ю на них утримувати складно. На шахтах працюють більшість жителів Копіапо. У нашому регіоні можна бути або фермером, або гірником. Джиммі тільки 19 років. На шахту його просунув якийсь знайомий. Відбув зміну сім днів - і наступний тиждень відпочиваєш.

 

 

"Увесь цей час зі мною були Господь і сатана. Вони боролися, Бог переміг"

40-річний Маріо Сепульведа після звільнення. Він розповів, що йому весь час заважали думки про секс, а перші два тижні кілька шахтарів були на межі людоїдства

 

 

33 шматки торта передала гірникам дружина Маріо Сепульведи, щоб відсвяткувати його 40-річчя


По 10 кг втратив кожен шахтар за два тижні, доки їх знайшли

Сейчас вы читаете новость «Жінки влаштували скандал через майбутню компенсацію». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть