Ексклюзивы
четверг, 24 февраля 2011 13:54

"Заради Кубка світу варто було відмовитися від сексу"

 

Бразильський нападаючий Роналдо оголосив про закінчення футбольної кар'єри. Його називають одним із найкращих центрфорвардів у історії футболу. Дворазовий чемпіон світу (1994, 2002), Роналдо двічі вигравав "Золотий м'яч", а також забив 15 голів у фінальних частинах Кубків світу - це рекорд турніру.

Торік у вересні Феномену виповнилося 34. Він догравав у бразильському "Корінтіансі". Футболіст не знайшов спільної мови з уболівальниками команди - незадоволені вильотом із Кубка Лібертадорес торсида освистали Роналдо та партнерів. Форварда звинуватили в поганій рухливості на полі та зайвій вазі.

- Чотири роки тому в мене виявили проблему зі щитовидною залозою. Я міг би її вирішити, якби приймав препарат, але у спорті його вважають допінгом. У мене ускладнений обмін речовин, через це зайва вага. Люди називали мене товстим, але хай це буде на їхній совісті: я ні на кого не тримаю образи, - каже Роналдо на прес-конференції.

Спортсмен планує відкрити власне спортивне агентство.

Українським клубам Зубастик протистояв чотири рази. 2004 року він був провідним форвардом іспанського "Реала", що в груповому турнірі Ліги чемпіонів протистояв київському "Динамо". Мадридці виграли вдома - 1:0, а київський матч закінчився внічию - 2:2. Роналдо у цих поєдинках не вдалося відзначитися жодного разу. За два роки команди знову зустрілися на цій змагальній стадії. Бразильський форвард тоді вже не належав до основи "Реала". Вдома "Реал" виграв - 5:1. Роналдо з'явився на полі за 18 хв. до свистка і нічим особливим не запам'ятався. Київська гра вже не мала турнірного значення для жодної з команд. Тренер Фабіо Капелло вирішив зіграти напіврезервним складом, тому випустив Феномена у стартовому складі. На 85-й хвилині "Реал" програвав 0:2. Роналдо простояв майже весь матч, але на останніх хвилинах двічі встиг забити два голи і принести своїй команді нічию. Опікав тоді бразильця захисник Віталій Мандзюк:

Тіло відчувало страшний біль. Я думав, що помру

- Дуже важко було протистояти Роналдо, - згадує він. - Матч проти "Реала" став дебютним для мене в Лізі чемпіонів. А тут ще й опіка самого Зубастика. Вважаю, упорався із завданням. Перший гол Роналдо провів після кутового, коли за нього відповідав інший гравець. А другий - із пенальті, там я нічого не міг зробити. Після матчу попросив бразильця обмінятися футболками, і він дав добро.

Легендарний український тренер Валерій Лобановський недолюблював Роналдо

- Таких як Роналдо називаю гравцями, що експлуатують свій талант, - казав Валерій Васильович. - Вони не вдосконалюються, а просто експлуатують свої природні дані. Такі не розвиваються, вони нічого нового футболу не дадуть.

Фінальний матч Кубка світу-2002 став тріумфом бразильського нападаючого

- У вирішальному поєдинку команда Роналдо грала зі збірною Німеччини - імениті суперники вперше зустрілися в офіційній грі. Бразилія перемогла - 2:0, Роналдо забив обидва голи найкращому воротареві того часу Оліверу Кану. Усього на турнірі Феномен відзначився вісім разів і став найкращим бомбардиром мундіалю. Це при тому, що 2000-го він зазнав важкої травми коліна і не грав два роки.

- Незрівнянні відчуття, - каже Роналдо. - Ми понад місяць не мали сексу, але це було варто того. Радість від сексу триває хвилини, а Кубок світу - це на все життя.

Уперше переможцем мундіалю Феномен став 1994-го. Але тоді 18-річний форвард весь турнір просидів на лаві запасних.

1998 року Роналдо міг померти

Ніч на 12 липня 1998-го одна з найдраматичніших у кар'єрі Роналдо. Тоді, напередодні фіналу мундіалю-1998, він корчився в конвульсіях у готельному номері, чим страшенно налякав свого сусіда Роберто Карлоса.

- Тіло відчувало страшний біль. Думав, що помру, - розповідав пізніше Роналдо. - Тривало це секунд 30-40.

Причиною нападу став препарат, який ввели лікарі, щоб зняти біль у коліні. Наступного дня Роналдо вийшов на матч проти Франції, але провалив його. Бразилія програла - 0:3.

Роналдо ніколи не вигравав Лігу чемпіонів

Зубастик пограв у найвідоміших клубах Європи - "Барселоні", "Реалі", "Інтері", "Мілані". Але виграти головний трофей європейського клубного футболу йому не вдалося. Найбільше досягнення - вихід із "Реалом" до півфіналу сезону 2002/03. Формально Роналдо вважали в "Мілані", коли італійський клуб переміг у Лізі чемпіонів 2007 року. Але Зубастик не був заявлений за команду Сільвіо Берлусконі, бо починав сезон у "Реалі".

 

Міг забити в будь-яку мить

- Унікальність Роналдо в тому, що він будь-якої миті міг забити гол, - каже найкращий бомбардир Кубка світу-1994 Олег Саленко, 41 рік. - Коли прискорювався, захисники нічого не могли зробити. Як форвард не мав слабких місць узагалі.  Не відпрацьовував в обороні, тому не міг знайти спільної мови з тренерами, які ставлять дисципліну вище за імпровізацію.

 

Роналдо пішов на стерилізацію

Роналдо має чотирьох дітей від трьох жінок. Двоє синів - Роналд, 10 років, та 5-річний Алекс. Марії-Софії 2 роки, а Алісії - 1 рік. Недавно Роналдо заявив, що більше не стане батьком. Футболіст свідомо пішов на вазектономію - операцію, після якої чоловіки не можуть мати дітей

Сейчас вы читаете новость «"Заради Кубка світу варто було відмовитися від сексу"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть