четвер, 24 лютого 2011 13:54

"Заради Кубка світу варто було відмовитися від сексу"

 

Бразильський нападаючий Роналдо оголосив про закінчення футбольної кар'єри. Його називають одним із найкращих центрфорвардів у історії футболу. Дворазовий чемпіон світу (1994, 2002), Роналдо двічі вигравав "Золотий м'яч", а також забив 15 голів у фінальних частинах Кубків світу - це рекорд турніру.

Торік у вересні Феномену виповнилося 34. Він догравав у бразильському "Корінтіансі". Футболіст не знайшов спільної мови з уболівальниками команди - незадоволені вильотом із Кубка Лібертадорес торсида освистали Роналдо та партнерів. Форварда звинуватили в поганій рухливості на полі та зайвій вазі.

- Чотири роки тому в мене виявили проблему зі щитовидною залозою. Я міг би її вирішити, якби приймав препарат, але у спорті його вважають допінгом. У мене ускладнений обмін речовин, через це зайва вага. Люди називали мене товстим, але хай це буде на їхній совісті: я ні на кого не тримаю образи, - каже Роналдо на прес-конференції.

Спортсмен планує відкрити власне спортивне агентство.

Українським клубам Зубастик протистояв чотири рази. 2004 року він був провідним форвардом іспанського "Реала", що в груповому турнірі Ліги чемпіонів протистояв київському "Динамо". Мадридці виграли вдома - 1:0, а київський матч закінчився внічию - 2:2. Роналдо у цих поєдинках не вдалося відзначитися жодного разу. За два роки команди знову зустрілися на цій змагальній стадії. Бразильський форвард тоді вже не належав до основи "Реала". Вдома "Реал" виграв - 5:1. Роналдо з'явився на полі за 18 хв. до свистка і нічим особливим не запам'ятався. Київська гра вже не мала турнірного значення для жодної з команд. Тренер Фабіо Капелло вирішив зіграти напіврезервним складом, тому випустив Феномена у стартовому складі. На 85-й хвилині "Реал" програвав 0:2. Роналдо простояв майже весь матч, але на останніх хвилинах двічі встиг забити два голи і принести своїй команді нічию. Опікав тоді бразильця захисник Віталій Мандзюк:

Тіло відчувало страшний біль. Я думав, що помру

- Дуже важко було протистояти Роналдо, - згадує він. - Матч проти "Реала" став дебютним для мене в Лізі чемпіонів. А тут ще й опіка самого Зубастика. Вважаю, упорався із завданням. Перший гол Роналдо провів після кутового, коли за нього відповідав інший гравець. А другий - із пенальті, там я нічого не міг зробити. Після матчу попросив бразильця обмінятися футболками, і він дав добро.

Легендарний український тренер Валерій Лобановський недолюблював Роналдо

- Таких як Роналдо називаю гравцями, що експлуатують свій талант, - казав Валерій Васильович. - Вони не вдосконалюються, а просто експлуатують свої природні дані. Такі не розвиваються, вони нічого нового футболу не дадуть.

Фінальний матч Кубка світу-2002 став тріумфом бразильського нападаючого

- У вирішальному поєдинку команда Роналдо грала зі збірною Німеччини - імениті суперники вперше зустрілися в офіційній грі. Бразилія перемогла - 2:0, Роналдо забив обидва голи найкращому воротареві того часу Оліверу Кану. Усього на турнірі Феномен відзначився вісім разів і став найкращим бомбардиром мундіалю. Це при тому, що 2000-го він зазнав важкої травми коліна і не грав два роки.

- Незрівнянні відчуття, - каже Роналдо. - Ми понад місяць не мали сексу, але це було варто того. Радість від сексу триває хвилини, а Кубок світу - це на все життя.

Уперше переможцем мундіалю Феномен став 1994-го. Але тоді 18-річний форвард весь турнір просидів на лаві запасних.

1998 року Роналдо міг померти

Ніч на 12 липня 1998-го одна з найдраматичніших у кар'єрі Роналдо. Тоді, напередодні фіналу мундіалю-1998, він корчився в конвульсіях у готельному номері, чим страшенно налякав свого сусіда Роберто Карлоса.

- Тіло відчувало страшний біль. Думав, що помру, - розповідав пізніше Роналдо. - Тривало це секунд 30-40.

Причиною нападу став препарат, який ввели лікарі, щоб зняти біль у коліні. Наступного дня Роналдо вийшов на матч проти Франції, але провалив його. Бразилія програла - 0:3.

Роналдо ніколи не вигравав Лігу чемпіонів

Зубастик пограв у найвідоміших клубах Європи - "Барселоні", "Реалі", "Інтері", "Мілані". Але виграти головний трофей європейського клубного футболу йому не вдалося. Найбільше досягнення - вихід із "Реалом" до півфіналу сезону 2002/03. Формально Роналдо вважали в "Мілані", коли італійський клуб переміг у Лізі чемпіонів 2007 року. Але Зубастик не був заявлений за команду Сільвіо Берлусконі, бо починав сезон у "Реалі".

 

Міг забити в будь-яку мить

- Унікальність Роналдо в тому, що він будь-якої миті міг забити гол, - каже найкращий бомбардир Кубка світу-1994 Олег Саленко, 41 рік. - Коли прискорювався, захисники нічого не могли зробити. Як форвард не мав слабких місць узагалі.  Не відпрацьовував в обороні, тому не міг знайти спільної мови з тренерами, які ставлять дисципліну вище за імпровізацію.

 

Роналдо пішов на стерилізацію

Роналдо має чотирьох дітей від трьох жінок. Двоє синів - Роналд, 10 років, та 5-річний Алекс. Марії-Софії 2 роки, а Алісії - 1 рік. Недавно Роналдо заявив, що більше не стане батьком. Футболіст свідомо пішов на вазектономію - операцію, після якої чоловіки не можуть мати дітей

Зараз ви читаєте новину «"Заради Кубка світу варто було відмовитися від сексу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути