четверг, 16 июня 2011 13:20

За три місяці повернувся виховувати сина

 

37-річний Юрій Концур із міста Яремче на Івано-Франківщині виїхав за Green Card у травні позаторік. В Україну повернувся за три місяці.

- Ми грали з дружиною в американську урядову лотерею через приватну фірму. Вона мала справу з імміграцією. Потім фірма сама використовувала наші дані. Якось дзвонять, кажуть, що дружина виграла Green Card на дівоче прізвище. Я не планував перебиратися до США. Зате теща дуже хотіла, аби донька виїхала. Сама нелегально працює в Нью-Йорку з 1990-х.

Ми розлучилися, зробили нові паспорти. У жінчин вписали дівоче прізвище. Одружилися вдруге.

За пакет документів фірма вимагала з нас 3500 доларів. Якщо готуватиме нас до співбесіди й допоможе оформити папери - треба платити 9 тисяч. Ми сторгувалися на 7.

У ту фірму ходили два місяці, як на роботу. Готували до співбесіди в консульстві, давали домашні завдання. Мало не щодня повторювали історію: де були, що робили, як відпочивали. Звикали, що ніби одружені недавно. 7-річного сина Вадима довелося "викреслити" з нашої історії, бо його не було в заявці. У фірмі обіцяли, що ми легко заберемо його в Штати.

Консул показував фото нашого папуги Арчі й питав, як його звуть. Хто робив це фото?

Залишили сина моїй мамі в Яремчому. Співбесіду проходили в консульстві США в Польщі. Нас розділили, задавали однакові запитання. Мене консул мучив годину. Звернув увагу, що ми отримали паспорти й одружилися в один день - 10 вересня. Казав, наш шлюб фіктивний. Вимагав зізнатися, яка фірма нас готувала. Докопувався до дрібниць. Показував фото нашого папуги Арчі й питав, як його звуть. Хто робив це фото? У якому місті ми відпочивали? Cкільки цигарок я викурюю щодня? А дружина? Я не все міг пригадати. Десь 70 відсотків наших із дружиною відповідей зійшлися. Наступного ранку сказали: "Можете їхати".

У США виявилося, що Вадима забрати не можемо. Якщо випливе, що ми обманули державу, то нас депортують і назавжди закриють в'їзд у Штати. Єдиний спосіб привезти дитину - отримати громадянство. На нього ми матимемо право за 5 років. Я злякався, що в кращому випадку будемо разом із сином, коли йому виповниться 12 років. Навіщо йому такі батьки?

Сказав дружині, що їду виховувати малого. Вона відповіла: "А я рішила покорити Америку". Між нами почалися сварки. Я взяв квиток і повернувся.

Українці в США мають кілька робіт. Жінки доглядають старих американців, чоловіки працюють на будівництві або водіями на вантажівках. "Піднімаються" одиниці, всі решта - чорнороби. Знаю одного начальника ДАІ, який приїхав у США за зеленою картою. І носить там мішки із цементом на 20-й поверх - за 10 доларів на годину.

Для того, щоб нормально жити в Америці, треба заробляти не менш як 6 тисяч. А чорнороб має максимум 2 тисячі доларів. У великому місті за квартиру платиш тисячу. Ще 150 доларів щомісяця - за газ, за електрику - 150, проїзний - 100. Залишається 300-400 доларів. Ці гроші можна заробити й удома.

Не шкодую, що повернувся. Тут я - біла людина. Приватний підприємець, працюю на себе.

Сейчас вы читаете новость «За три місяці повернувся виховувати сина». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть