Ексклюзивы
среда, 28 марта 2012 16:36

VІІ Київський весняний книжковий ярмарок "Медвін"

Розвіртуалізація письменників

5 квітня, 17.00, Київ, виставковий центр "КиївЕкспоПлаза", вул. Салютна, 2-Б

12 письменників зустрінуться зі своїми друзями з Facebook

Максим КІДРУК, 27 років, 2 415 друзів на Facebook

- Найбільше резонансу на Facebook викликав мій відеоролик із Намібії. Зняв представників племені хімба, яких навчив говорити українською: "Азаров, ай-яй-яй!" і "Азаров, як тобі не соромно?" Тепер африканці можуть бути для прем'єра прикладом у вивченні української мови. Намагався вивісити посилання на відео на Facebook-сторінці Азарова. Але вона закрита. На ній можна тільки дізнатися біографічну довідку про прем'єра. Його сторінку створили "для галочки".

У Facebook зареєструвався п'ять років тому. Коли вийшли перші книжки, почав використовувати сторінку як спосіб їхньої розкрутки. Проблема публічної людини - багато набиваються у френди (віртуальні друзі. - "Країна"). А ти не можеш перевірити, чи це справді твій читач. Є надокучливі. Пропонують спільні подорожі, просять зустрітися, подарувати книжку. Часто турбують заздрісники й неадекватні. Моїх книжок не читали, але вважають, що можуть писати краще.

Дозволяю собі бути в мережі не більше, ніж півтори години на день. Вдома маю проведений нтернет, але вирішив за нього не платити. Просто йду з ноутбуком у кав'ярню з Wi-Fi. Як тільки батарея в комп'ютері сідає - на цьому все. Це дає вдома можливість писати спокійно - без спокуси перевірити e-mail або зайти у Facebook.

Галина ВДОВИЧЕНКО, 52 роки, 5 000 друзів

- На Facebook півтора року. Найчастіше мені пишуть відгуки про книжки. На другому місці - прохання прочитати чийсь рукопис. Найцікавіше було повідомлення від однієї лікарки. Вона зробила багато копій уривку з мого роману "Пів'яблука" і роздала своїм пацієнтам. Це момент, коли героїня боролася з нападами ліні - довго ходила пішки, вигадувала якусь роботу. Читачка сказала, що цей текст для тих, хто має проблеми з обміном речовин, серцем або щитовидкою.

Друзі з Facebook також допомагають мені колекціонувати зображення будинків із невеличкими вежами. Усі вони подібні до вілли "Бора", яку я вигадала для однойменного роману. Виявляється, "Бора" є не тільки у Львові.

На Facebook не можна мати понад п'ять тисяч друзів. У мене ще висить тисяча людей, які просяться у френди. Щоб звільнити для них місце, почала "чистити" ряди друзів і видаляти тих, із ким не спілкуюся. Найбільше надокучають гарячі чоловіки з інших країн. На них просто не реагую. На Facebook час має свою швидкість. Обіцяєш собі зайти на 10 хвилин, не встигаєш озирнутися, як немає години.

Антон САНЧЕНКО, 45 років, 1 005 друзів

- Головне, що може дізнатися з мережі автор про читачів - що вони в нього є. В інтернеті я з 2000-го, у Facebook - півтора року. Україномовних друзів додаю майже без розбору. Російськомовних добираю ретельніше - тільки з дуже цікавими дописами. Френдстрічка у мене на 90 відсотків українська.

Деякі читачі почали розміщувати фото з моїми книжками в руках. Підписують, де саме їх читають. Серед знімків несподівано виявилися ню з нудистського пляжу в Криму. Моя робота пов'язана з різними сайтами. Facebook - лише ще одна відкрита сторінка. Але інколи доводиться себе контролювати - згадувати, що є ще багато чудових речей, окрім інтернету й літератури. Наприклад, саджання картоплі.

Сейчас вы читаете новость «VІІ Київський весняний книжковий ярмарок "Медвін"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть