середа, 28 березня 2012 16:36

VІІ Київський весняний книжковий ярмарок "Медвін"

Розвіртуалізація письменників

5 квітня, 17.00, Київ, виставковий центр "КиївЕкспоПлаза", вул. Салютна, 2-Б

12 письменників зустрінуться зі своїми друзями з Facebook

Максим КІДРУК, 27 років, 2 415 друзів на Facebook

- Найбільше резонансу на Facebook викликав мій відеоролик із Намібії. Зняв представників племені хімба, яких навчив говорити українською: "Азаров, ай-яй-яй!" і "Азаров, як тобі не соромно?" Тепер африканці можуть бути для прем'єра прикладом у вивченні української мови. Намагався вивісити посилання на відео на Facebook-сторінці Азарова. Але вона закрита. На ній можна тільки дізнатися біографічну довідку про прем'єра. Його сторінку створили "для галочки".

У Facebook зареєструвався п'ять років тому. Коли вийшли перші книжки, почав використовувати сторінку як спосіб їхньої розкрутки. Проблема публічної людини - багато набиваються у френди (віртуальні друзі. - "Країна"). А ти не можеш перевірити, чи це справді твій читач. Є надокучливі. Пропонують спільні подорожі, просять зустрітися, подарувати книжку. Часто турбують заздрісники й неадекватні. Моїх книжок не читали, але вважають, що можуть писати краще.

Дозволяю собі бути в мережі не більше, ніж півтори години на день. Вдома маю проведений нтернет, але вирішив за нього не платити. Просто йду з ноутбуком у кав'ярню з Wi-Fi. Як тільки батарея в комп'ютері сідає - на цьому все. Це дає вдома можливість писати спокійно - без спокуси перевірити e-mail або зайти у Facebook.

Галина ВДОВИЧЕНКО, 52 роки, 5 000 друзів

- На Facebook півтора року. Найчастіше мені пишуть відгуки про книжки. На другому місці - прохання прочитати чийсь рукопис. Найцікавіше було повідомлення від однієї лікарки. Вона зробила багато копій уривку з мого роману "Пів'яблука" і роздала своїм пацієнтам. Це момент, коли героїня боролася з нападами ліні - довго ходила пішки, вигадувала якусь роботу. Читачка сказала, що цей текст для тих, хто має проблеми з обміном речовин, серцем або щитовидкою.

Друзі з Facebook також допомагають мені колекціонувати зображення будинків із невеличкими вежами. Усі вони подібні до вілли "Бора", яку я вигадала для однойменного роману. Виявляється, "Бора" є не тільки у Львові.

На Facebook не можна мати понад п'ять тисяч друзів. У мене ще висить тисяча людей, які просяться у френди. Щоб звільнити для них місце, почала "чистити" ряди друзів і видаляти тих, із ким не спілкуюся. Найбільше надокучають гарячі чоловіки з інших країн. На них просто не реагую. На Facebook час має свою швидкість. Обіцяєш собі зайти на 10 хвилин, не встигаєш озирнутися, як немає години.

Антон САНЧЕНКО, 45 років, 1 005 друзів

- Головне, що може дізнатися з мережі автор про читачів - що вони в нього є. В інтернеті я з 2000-го, у Facebook - півтора року. Україномовних друзів додаю майже без розбору. Російськомовних добираю ретельніше - тільки з дуже цікавими дописами. Френдстрічка у мене на 90 відсотків українська.

Деякі читачі почали розміщувати фото з моїми книжками в руках. Підписують, де саме їх читають. Серед знімків несподівано виявилися ню з нудистського пляжу в Криму. Моя робота пов'язана з різними сайтами. Facebook - лише ще одна відкрита сторінка. Але інколи доводиться себе контролювати - згадувати, що є ще багато чудових речей, окрім інтернету й літератури. Наприклад, саджання картоплі.

Зараз ви читаєте новину «VІІ Київський весняний книжковий ярмарок "Медвін"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути