четверг, 17 июня 2010 17:12

"Виросло покоління, яке не знає, що таке хабарі". Сучасна Грузія і Грузія до 2003 - це дві різні країни.

30 травня в Грузії пройшли вибори депутатів до місцевих рад та мера Тбілісі. Партія президента Саакашвілі Об'єднаний національний рух загалом набрала 62% голосів, християнські демократи - 12%, "Альянс за Грузію" - 10%.

Мером столиці на другий термін обрали Ґіґі Уґулаву, наближеного до Михаїла Саакашвілі. За нього проголосували 53% тих, хто прийшов на дільниці. Опозиціонер, колишній посол в ООН Іраклій Аласанія отримав 19% голосів. Для президента Саакашвілі та його команди це перша виборча кампанія після російсько-грузинської війни та визнання режимом Кремля незалежності Південної Осетії й Абхазії.

- Хто бував у Грузії до 2003-го після приходу до влади Саакашвілі, підтвердить, що це дві різні країни, - розповідає редактор сайту abkhaziya.net Георгій Джахая, 34 роки.

Скасували санепідемнагляд у сфері громадського харчування. Раніше вони мали право увійти до будь-якого ресторану чи забігайлівки. Практично завжди під загрозою закриття вимагали гроші у власників. Найбільше боялися за столицю - мовляв, потруять туристів. У результаті влада заявила, що Тбілісі - місто маленьке, всі й так знають одне одного. Нормальна людина не піде в ресторан чи кафе, де бігають пацюки й таргани, а власники самі зацікавлені підтримувати високий рівень якості їжі.

У нас платні ліфти. Є апарати-лічильники, куди щоразу, перед тим як натиснути на кнопку поверху, треба кинути 5 або 10 тетрі

Два-три роки тому оголосили грузинську столицю містом чистоти. Закупили сучасні сміттєзбиральні машини, створили спеціальну службу, ввели штрафи за засмічування. У разі, якщо окрема людина кинула непотріб на тротуар, штрафували на 5 ларі, якщо ж службовці якогось магазину винесли туди картонні коробки з-під товару- 500 ларі (265 доларів). При цьому місто вранці, ввечері та часто вночі прибирають і двірники, і машинами. На кожному кроці стоять сміттєві баки.

Ще в 1990-ті в Тбілісі зросла кількість маршруток. З одного кінця міста в інший можна було проїхати без пересадки. Зупинялися на першу вимогу, чим створювали транспортний хаос. Влада на центральних дорогах обмежила їхній рух, замість них запустили муніципальні автобуси. Поступово їхня мережа з'єднала всі райони міста. У Тбілісі не залишилося тролейбусів і трамваїв. Перші зняли й відправили в Горі, Кутаїсі, Зугдіді. Другі - на лом.

Часто можна почути, що навіть у столиці в людей немає батарей центрального опалення, що їх порізали через бідність і здали на брухт. У нас немає центрального опалення, то навіщо вони? Всі користуються газовими батареями, у мене стоїть Karma. Ні від кого не залежу - як хочу, так собі нагріваю.

Врешті народ почав економити електроенергію та газ.

У нас платні ліфти. Приватні фірми, що обслуговують ліфт, встановлюють апарат-лічильник. Щоразу, перед тим як натиснути на кнопку поверху, треба кинути 5 або 10 тетрі. За світло перед електропостачальною компанією розраховується та фірма. Навіщо в щомісячному рахунку маю платити за те, що сусід робив ремонт і робітники 100 разів на день їздили вверх-униз, а я взагалі ходжу пішки?

У Тбілісі два роки тому прокотилася епідемія крадіжок бічних дзеркал від Mercedes ML і Opel Vectra. Тоді їх продавали на ринку запчастин. Цю епідемію вдалося зупинити після захоплення ринку спецназом і арешту всього майна. Довести, що дзеркала крадені, було неможливо, але ефект справили - налякати вдалося. Подібна ситуація з мобілками. Краденими телефонами теж торгували на ринку, майже відкрито. Одного дня спецназ пов'язав усіх, хто був у тому місці, - і продавців, і покупців. Показали по ТБ. У результаті відпустили майже всіх, але мобілки вже ніхто не перепродує.

Виросло покоління, яке не знає, що таке хабарі. Раніше відкуплялися поголовно від усіх: дорожньо-патрульної служби, ОВІРу, патруля. Тепер або плати штраф, або не порушуй. Стількох посадовили за хабарництво, що якби хтось і хотів узяти - побоїться. Вже кілька років не знаю жодного випадку, коли вдалося би відкупитися. А пам'ятаю часи, коли за 5 тисяч доларів виправдовували вбивство.

Закордонний паспорт видають протягом п'яти робочих днів, посвідчення особи - за 10. Якщо ж ви його не отримаєте - співробітник паспортного столу розпрощається з роботою. Відмазатися не вдасться, бо за всім стежать комп'ютери. Якщо комусь терміново потрібен документ, можна заплатити додаткові гроші. Сума зростає в залежності від терміновості. А так - 5-10 днів.

Торік Грузія вийшла на перше місце в світі зі спрощення системи оформлення нерухомості. Хочете записати на себе куплену квартиру? Можете подати документи до громадського реєстру чи піти до найближчого банку. У останньому за послугу візьмуть додаткові 50 ларі, але готові документи принесе додому кур'єр. Будь-яку довідку щодо нерухомості можна взяти із сайту реєстру в інтернеті. В інших відомствах вводиться система одного вікна, коли будь-яке питання може вирішити один співробітник. Потреба бігати по чиновниках майже відпала.

 


9 років позбавлення волі отримав дільничий управління поліції міста Кобулеті Джемал Гогмачадзе за отримання хабара розміром 150 ларі - близько $100.


$400 щонайменше отримує грузинський поліцейський. До 2003 року мінімальна зарплата становила $30.


Уперше за сто років замінили всі каналізаційні труби в місті


"У Батумі я хотів похвалитися, що збираємося протягнути севастопольську набережну понад 2 кілометри. Але там набережна 12 кілометрів.

У них немає жодного паркана вздовж моря. Вхід на пляжі вільний, і ніхто з багачів у пляжній зоні будинків не зводить. Уздовж моря йде широка дорога, дуже добре вибудувана. З одного боку - будинки, а з другого, від моря, - зелена зона метрів із 70. Нескінченні пальми, підсвічені вогнями. Потім тягнеться широка набережна метрів із 60, вимощена плиткою. На ній ряди лавок, причому чудових дизайнерських проектів. Іспанські лавки, італійські світильники, швейцарські клумби, іспанська плитка. Далі - велосипедні доріжки, залиті спеціальним бетоном, що не ковзає. Біля самого моря - спеціальний гідробетон завширшки метрів 15, який не боїться морської води. Потім - щебеневі й галькові пляжі. Wi-Fi-інтернет простягається вздовж усієї набережної - це  дозволяє працювати, сидячи на лавці, "з видом на море". Цей інтернет - безкоштовний.

Біля самого моря - спеціальний гідробетон завширшки метрів 15, який не боїться морської води

Ми тільки плануємо та вмовляємо міжнародні мережеві готельні комплекси прийти до нашого міста. А в Батумі вже є і "Huatt", і "Hilton", і "Sheraton", і міжнародна мережа "Інтурист", і "Radisson SAS", і "Плаза".

Уперше за сто років замінили всі каналізаційні труби в місті".

Враження севастопольця, який побував у Батумі

 


"В інших країнах, напевно, є гідні державні діячі й політики. Проте серед них не можу назвати людину, яка виступала і діяла би на захист принципів свободи більш послідовно, ніж нинішній грузинський президент".

Андрій ІЛЛАРІОНОВ, колишній радник з економічних питань російського екс-президента Володимира Путіна


"Відчуття дива, яке відбувається з дорогами, найточніше висловила моя знайома з Південної Осетії, якій таке визнання, напевно, далося непросто: "До війни в грузинських селах відремонтували дороги. Зараз грузинів там немає, а дороги залишилися. Тут пройшли танки, всі їздять уже два роки, а з ними нічого не відбувається. Там, де будували наші, вибоїна на вибоїні і щовесни щось доводиться заново латати".

Іван СУХОВ, оглядач російської газети "Время новостей"

Журнал "Країна" N 25 від 18 червня 2010 року

Сейчас вы читаете новость «"Виросло покоління, яке не знає, що таке хабарі". Сучасна Грузія і Грузія до 2003 - це дві різні країни.». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть