Ексклюзивы
четверг, 16 сентября 2010 12:33

"Італію ми створили, залишається створити італійців"

О п'ятій ранку 20 вересня 1870 року армія короля Італії Віктора-Емануїла II розпочала гарматний обстріл стін Рима - столиці Папської держави, що існувала із Середньовіччя. Після 4-годинної канонади Папа Пій IX наказав 13 тис. оборонців припинити спротив. Коли двоє солдат підняли білий прапор над куполом собору Святого Петра, до Вічного міста почали входити колони італійських військ. За 10 днів до того Пій IX навряд чи міг таке уявити. Тоді на заклик італійського королівського посла добровільно зректися влади над Римом понтифік прокричав:

- Я не пророк і не син пророка, але я скажу, ви ніколи не ввійдете до Рима!

Після поразки він усамітнився в палаці на пагорбі Ватикан. Звідти згодом написав звернення до єпископів. Скаржився, що опинився в полоні бандитів "після тріумфу хаосу й найпідступнішої революції". Себе називав "ватиканським бранцем", а підданих закликав не мати жодних справ із "узурпаторами". Та на плебісциті, що відбувся в Римі за два тижні після його здобуття, 95% городян висловилися за приєднання до Італійського королівства. Цей конфлікт між Італією та Святим престолом розв'язали лише в лютому 1929-го. Тодішній італійський прем'єр Беніто Муссоліні підписав із представниками Папи Латеранську угоду. За нею, на 0,44 кв. км Рима з'явилася окрема папська держава Ватикан.

Італійське королівство, проголошене 1861-го, було зліплене з окремих малих держав Апеннінського півострова. На престол запросили неаполітанського короля із Савойської династії. До захоплення Рима уряд об'єднаної Італії засідав спочатку в Турині, потім у Флоренції. Державною мовою у країні оголосили тосканський діалект італійської, хоча його розуміли лише у Флоренції й довкола неї. Дві третини депутатів, включно з італійським королем, спілкувалися переважно французькою. Навіть талановиті оратори під час офіційних промов постійно робили паузи, перекладаючи в голові фрази на штучну, як тоді вважали, італійську.

Громадяни Королівства Італія себе сприймали передусім за своєю малою батьківщиною: ломбардцями, венеціанцями, п'ємонтцями чи сицилійцями. Їхні говірки відрізнялися від прийнятої літературної мови. "Італію ми створили, залишається створити італійців", - писав Массімо Д'Азельо, радник короля Віктора-Емануїла II. Цей виклик разом із 60-відсотковою неписьменністю подолали лише у XX ст.


 

Перший слуховий апарат нагадував віяло


23 вересня 1879 року видавець із Чикаго Річард Роудз отримав перший в історії патент на слуховий апарат - аудіфон. Пристрій виглядав як гнучкий круглий лист із ебоніту на дерев'яній ручці, на зразок ракетки для настільного тенісу. Аби почути співрозмовника, хворий мав прикласти ракетку "головою" до верхніх зубів. Звукові хвилі потрапляли на лист і викликали вібрацію, що від зубів ішла до внутрішнього вуха.

Ідея винаходу виникла в Річарда під час недільної служби. Він помітив, що один тугий на вухо хлопець слухає священика, затиснувши між щелепами олівця. Часто клієнти замовляли, аби їхній аудіфон міг слугувати і як дзеркальце чи віяло.


23 вересня 1960 року: мітинг на буряковій плантації колгоспу "Червоний хлібороб" Обухівського району на Київщині, присвячений виступові першого секретаря ЦК КПРС Микити Хрущова на XV сесії Генеральної Асамблеї ООН. Де під час дискусії про колоніальну систему представник Філіппін з іронією запитав лідера СРСР, чи не є 14 республік тими самими колоніями Росії? Обурений таким формулюванням, Хрущов почав гнівно стукати черевиком по столі.

 

 


"Негайно запровадити обов'язкове вивчення української мови в усіх навчально-виховних закладах із неукраїнською мовою викладання"

ухвалила 21 вересня 1920 року Рада народних комісарів Української СРР у рамках програми українізації. Радянським чиновникам окремим пунктом ставилося за обов'язок вивчити українську в позаробочий час. Інспекції з українських селян - як носіїв мови - мали перевіряти старанність держслужбовців.

 


 

6939 року

мають розкрити мідну капсулу часу, закопану в нью-йоркському парку Flushing Meadows 23 вересня 1939-го під час Всесвітнього ярмарку. Всередину капсули поклали листи з повідомленнями від Альберта Ейнштейна й Томаса Манна, кілька номерів журналу Life, безпечну бритву, пачку сигарет, зразки культурних рослин і 1100 мікрофільмів із кресленнями новітньої техніки.




20 вересня 1792 року республіканська Франція першою в Європі дозволяє масові розлучення. Підставою могли бути несумісність темпераментів, зрада, безумство або фізичні насильства. Позов розглядали впродовж дня. Зафіксований випадок, коли одна пара розлучалася й одружувалася 14 разів за рік. Закон скасували з реставрацією монархії Бурбонів 1816-го. Поновили 1884-го.


24 вересня 1989-го Папа Іван Павло ІІ під час відвідин Пізи привселюдно вибачився за критику церквою доказів Галілео Галілея (на портреті), що Сонце розташоване в центрі Всесвіту. "На нього сліпо й необачливо накинулися", - заявив Папа Римський. На той час минуло 347 років по смерті Галілея.




Афінський храм Парфенон, перетворений турками на пороховий склад, 26 вересня 1687 року венеціанці обстріляли з гармат. Під руїнами загинули понад 300 жінок і дітей, які переховувалися за стінами храму. Наступні 200 років із руїн Парфенону місцеві жителі тягали камінь, а іноземні торговці - античні скульптури.

Сейчас вы читаете новость «"Італію ми створили, залишається створити італійців"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть