четверг, 01 июля 2010 19:07

"Для розумних людей Лукашенко давно програв"

 

Станіслав ШУШКЕВИЧ, 75 років, перший голова Верховної Ради незалежної Білорусі. До 1994 року очолював державу.

Для чийого іміджу корисніший конфлікт - Лукашенка чи росіян?

 

- У Білорусі людей введено у велику оману. І деколи ці дії Лукашенка сприймаються як такі, що йдуть на користь Білорусі. Але ж вони часто нерозумні, нераціональні, просто дурні! І в газовому конфлікті так само. Я дуже рідко погоджуюся з Медведєвим. Але тут він правильно каже: треба поважати хоча б ази юриспруденції. А сам Лукашенко зіграв на публіку. Для розумних людей програв саме він, хоча для них він уже давно програв.

Як пересічні білоруси ставляться до президента й до популяризації його молодшого сина?

 

- Багато хто просто сміється - його глупота пре назовні. Щодо Колі, то це стало джерелом великої кількості анекдотів і знущань. Ніхто не бачив матері, ніхто не знає, звідки він з'явився. А дитину тягають, мов ляльку, скрізь, одягають у генеральський мундир чи в щось інше.

Що позитивне можете назвати в політиці Лукашенка?

 

- Це, вибачте, як у великій купі сміття шукати якусь голку.

Вам доводилося чути відгуки іноземців про Білорусь?

 

- Іноземці весь час кажуть: "Як у вас чудово! Як чисто на вулицях, охайно!" А наша пропаганда запевняє їх, що це здобуток Лукашенка. Завжди відповідаю: "Дякуємо нашій партії, що сонце сходить і заходить". У Білорусі завжди було чисто, ми дуже охайний народ. Яке це відношення має до Лукашенка? Я, наприклад, дуже тішуся, коли бачу українські побілені хати, мені це дуже подобається. Але ж не кажу дякую Януковичу чи Ющенку за них?

 

Їх учать бити, ламати так, щоб цього не було видно. Відбивають нирки, хребет

Чи можна назвати нинішню Білорусь "поліцейською державою"?

 

- Однозначно. Репресивна держава, яка не шкодує своєї молоді. Панує вседозволеність омонівців, які постійно знущаються з людей. Їх учать бити, ламати так, щоб цього не було видно. Відбивають нирки, хребет. На їхні обличчя погляньте, коли їх нагороджують! До речі, нагороджує не лише Лукашенко, а й Російська православна церква. Павліченко (голова спецназу Білорусі, звинувачений опозицією в убивстві журналістів. - "Країна") збудував їм якусь церкву, так його нагородили орденом!

Чи відомі результати опитування про зовнішньополітичні вподобання білорусів?

 

- У нас немає надійних соціологічних досліджень. Більшість можуть сказати, що хочуть міцного союзу з Росією і разом з тим - іти в Європу. За офіційною статистикою - неофіційна в нас заборонена - білоруси підтримують росіян. Але наші громадяни прагнуть до  нормального життя. Погляньте, що там робиться! Багатюща країна - і третина населення за межею бідності.

Молоді люди, яких вигнали з Білорусі, зможуть стати елітою нації після того, як Лукашенко відійде. У нього немає розуміння того, що є хтось розумніший, хто може створити кращий і більш справедливий лад. Тож, коли він піде, всім буде краще. І йому передусім.

Сейчас вы читаете новость «"Для розумних людей Лукашенко давно програв"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть