четвер, 01 липня 2010 19:07

"Для розумних людей Лукашенко давно програв"

 

Станіслав ШУШКЕВИЧ, 75 років, перший голова Верховної Ради незалежної Білорусі. До 1994 року очолював державу.

Для чийого іміджу корисніший конфлікт - Лукашенка чи росіян?

 

- У Білорусі людей введено у велику оману. І деколи ці дії Лукашенка сприймаються як такі, що йдуть на користь Білорусі. Але ж вони часто нерозумні, нераціональні, просто дурні! І в газовому конфлікті так само. Я дуже рідко погоджуюся з Медведєвим. Але тут він правильно каже: треба поважати хоча б ази юриспруденції. А сам Лукашенко зіграв на публіку. Для розумних людей програв саме він, хоча для них він уже давно програв.

Як пересічні білоруси ставляться до президента й до популяризації його молодшого сина?

 

- Багато хто просто сміється - його глупота пре назовні. Щодо Колі, то це стало джерелом великої кількості анекдотів і знущань. Ніхто не бачив матері, ніхто не знає, звідки він з'явився. А дитину тягають, мов ляльку, скрізь, одягають у генеральський мундир чи в щось інше.

Що позитивне можете назвати в політиці Лукашенка?

 

- Це, вибачте, як у великій купі сміття шукати якусь голку.

Вам доводилося чути відгуки іноземців про Білорусь?

 

- Іноземці весь час кажуть: "Як у вас чудово! Як чисто на вулицях, охайно!" А наша пропаганда запевняє їх, що це здобуток Лукашенка. Завжди відповідаю: "Дякуємо нашій партії, що сонце сходить і заходить". У Білорусі завжди було чисто, ми дуже охайний народ. Яке це відношення має до Лукашенка? Я, наприклад, дуже тішуся, коли бачу українські побілені хати, мені це дуже подобається. Але ж не кажу дякую Януковичу чи Ющенку за них?

 

Їх учать бити, ламати так, щоб цього не було видно. Відбивають нирки, хребет

Чи можна назвати нинішню Білорусь "поліцейською державою"?

 

- Однозначно. Репресивна держава, яка не шкодує своєї молоді. Панує вседозволеність омонівців, які постійно знущаються з людей. Їх учать бити, ламати так, щоб цього не було видно. Відбивають нирки, хребет. На їхні обличчя погляньте, коли їх нагороджують! До речі, нагороджує не лише Лукашенко, а й Російська православна церква. Павліченко (голова спецназу Білорусі, звинувачений опозицією в убивстві журналістів. - "Країна") збудував їм якусь церкву, так його нагородили орденом!

Чи відомі результати опитування про зовнішньополітичні вподобання білорусів?

 

- У нас немає надійних соціологічних досліджень. Більшість можуть сказати, що хочуть міцного союзу з Росією і разом з тим - іти в Європу. За офіційною статистикою - неофіційна в нас заборонена - білоруси підтримують росіян. Але наші громадяни прагнуть до  нормального життя. Погляньте, що там робиться! Багатюща країна - і третина населення за межею бідності.

Молоді люди, яких вигнали з Білорусі, зможуть стати елітою нації після того, як Лукашенко відійде. У нього немає розуміння того, що є хтось розумніший, хто може створити кращий і більш справедливий лад. Тож, коли він піде, всім буде краще. І йому передусім.

Зараз ви читаєте новину «"Для розумних людей Лукашенко давно програв"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути