Ексклюзивы
среда, 12 июня 2013 17:57

Пізні діти талановитіші

Леонід Маркін, 67 років, доктор медичних наук, віце-президент Асоціації акушерів-гінекологів України, завідувач кафедри акушерства та гінекології Львівського медичного університету ім. Данила Галицького:

– Мода на пізні пологи прийшла з Європи. Там виходять заміж після 30, і ще пізніше вперше народжують. У нас тривалий час у системі цінностей жінки номером один була сім'я, а потім –

кар'єра і власні амбіції. Зараз усе навпаки.

Фізіологічно оптимальний час для пологів настає приблиз­но у 24. А психологічно й емоційно жінка готова до материнства на п'ять-сім ­років пізніше. ­Матері старшого віку значно відповідальніше плану­ють вагітність, пологи й виховання малечі. Жінка з ­пізньою дитиною відчуває себе молодшою за одноліток, адже в 40 років вона – мама, а не бабуся. ­Пізніше настає клімакс, легше сприймається процес старіння.

Більшість психологів вважають, що пізні діти талановитіші. Причина – турбота, увага, яку зрілі батьки приділяють своїм нащадкам.

"У жінок після 30 значно менше проблем із вагітністю. Мій колега Даррен Мейстер вважає, що справа у психології – така вагітність бажана. Я схиляюся до думки, що вирівнюється гормональне тло. Усе гармонізується, й організм жінки нагадує чашу, готову виношувати і плекати дитину. Після 30 краще складається з грудним вигодовуванням, менше ­післяпологових депресій"

 

Ларі МОРТОН, 57 років, голова дослідного центру акушерства, Гарвардська медична школа

"Жінки народжують пізніше, бо так складається матеріальна ситуація. Для юриста чи економіста народити зараз означає поставити хрест на кар'єрі. От і чекають, доки зможуть спокійно узяти відпустку чи дозволити собі няню. Не можу сказати, що після 30 більше проблем із вагітністю, ніж у 20. Єдине, якщо жінка довго вживала контрацептиви, матиме труднощі із заплідненням. Я люблю працювати з 30-річними вагітними. Вони відповідальніше ставляться до свого стану. До пологів готуються. Як правило, народжують із чоловіком. Нам довелося в клініці збільшити кількість сімейних палат. На постійній основі працює консультант із грудного вигодовування. Її запрошують частіше породіллі, яким за 30"

Золтан ФОРШТАН, 44 роки, гінеколог приватної клініки в Будапешті

Сейчас вы читаете новость «Пізні діти талановитіші». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 0
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть