Ексклюзивы
четверг, 16 сентября 2010 12:49

"Можна отруїтися, якщо прийняти сучасне мистецтво в неправильній дозі"

 

Катерина БОЧАВАР, куратор Visual Art Program ГОГОЛЬFEST'у, російська художниця:

Чому ви опинилися в Києві?

- Через людей. Дуже жадібна до мистецтва та нової аудиторії. Митці, які тут зібралися, відкриті та віддані своїй справі. У душі вони арт-панки. Це найвища категорія художника. Можна називати їх "безсрібниками" або просто божевільними. ГОГОЛЬFEST - не Венеційська бієнале з високим статусом. Треба не бути снобом, аби повірити в захід, невідомий як арт-фестиваль.

Чим Україна приваблює митців?

- Художник розуміє, що країна, яка розвивається, де відбуваються політичні та соціальні перетасування, дуже відкрита емоційно. Мистецтво пов'язане з політикою, як і все інше. Політичні негаразди - позитивний фактор для нього. Можемо скільки завгодно лаяти часи застою. Але тоді не було матеріальної зацікавленості. Мистецтво не продавалося. Ним займалися лише ті, хто присвятиви цьому життя. Такі ж самі зібралися на ГОГОЛЬFEST'і.

Хороші художники дуже егоїстичні. Усе, що роблять, виключно для себе, а не для глядачів

Як навчитися розуміти сучасне мистецтво?

- Треба дивитися те, що подобається. Хороше мистецтво зачепить, навіть якщо не розумієш, де собака зарита. Треба ходити, роздивлятися й чекати. Якоїсь миті збагнеш, що цілеспрямовано прагнеш дізнатися більше. Це має статися природно. Краще взагалі не намагатися розібратися в сучасному мистецтві, якщо воно тебе дратує. Можна й отруїтися, якщо прийняти його в неправильній дозі.

Що має змінитися в людині?

- Глобальне завдання мистецтва - розширення свідомості. Воно допомагає збагнути те, чого раніше людина не бачила й не розуміла, розвертає її кут зору. В ідеалі це наштовхує на нові ідеї, емоції та більш глибоке розуміння світу.

Як вирізнити хорошого художника?

- Вони дуже егоїстичні. Усе, що роблять, це виключно для себе, а не для глядачів.

Які мистецькі перспективи в України?

- В українців відкрита свідомість, а в сприйманні й творенні мистецтва це найголовніше. До того ж ви темпераментні, маєте вроджену поетичність та мелодійність. Умієте фантазувати, любите казки, міфологію. Буде неперевершено, якщо покласти це на мистецький пласт.

Сейчас вы читаете новость «"Можна отруїтися, якщо прийняти сучасне мистецтво в неправильній дозі"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть