Ексклюзивы
вторник, 07 мая 2013 13:55

Команд у прем'єр-лізі 16, а спонсорів – чотири

 

– Я залишив би у прем'єр-лізі 12 команд, – каже голов­ний тренер київського "Динамо" Олег Блохін, 60 років.

– Потім вісімка найкращих розіграли б чемпіонство. Чотири найгірші разом із чотирма найкращими в першій лізі визначали б, хто залишиться серед еліти, а хто – "вилетить".

Нині у вищому дивізіоні чемпіонату України грають 16 команд. Розмови про скорочення прем'єр-ліги зумовлені двома чинниками. По-перше, замало матчів високого рівня. По-друге, кілька колективів потерпають від фінансових проблем. Зокрема, "Арсенал", Кривбас" та "Волинь". Раніше їх підтримував Ігор Коломойський, але віднедавна відмовився це робити

– Вважаю, 16 – оптимальна кількість команд, – говорить

заслужений тренер України

Сергій Морозов, 62 роки.

– Інша річ, треба упорядкувати систему оплати праці. У нас футболісти невисокого класу отримують значну платню. Звідси – фінан­сові проблеми команд.

Cкорочення вб'є футбол у регіо­нах. Його й зараз немає в Чернівцях, Вінниці, Черкасах, Кіровограді, Чернігові, Житомирі – в областях, де відсутня серйозна промисловість. Як на мене, футбол треба підтримувати на рівні держави. Губернатори повинні ставити завдання: у моєму обласному центрі має бути щонайменше команда першої ліги. Відповідно – створювати дитячо-юнацькі школи.

Уявімо, кількість учасники прем'єр-ліги зменшили до 10 чи 12. Як розігрувати чемпіонат? У два кола – замало ігор, у чотири – забагато.

Якщо грати в чотири кола, можна відмовитися від національного Кубка.

– Він дозволяє потрапити напряму до єврокубків.

Внести зміни до регламенту й закріпити таке право тільки через чемпіонат.

– А першолігові учасники? Чому їх позбавляти такої можливості? Друге: Кубок – сам по собі престижний трофей. У Вінниці досі згадують вихід "Ниви" до фіналу 1995/96. "Севастополь" грав із "Шахтарем" у півфіналі – місто чекало на цей поєдинок. І ще: де брати футболістів для збірної? Тільки в "Динамо", "Шахтарі" та "Дніпрі"?

То ми й зараз експлуатуємо лише ці клуби.

– А вони що, самі виховують футболістів? Федецький у "Дніпро" прийшов із "Карпат" – через "Шахтар". П'ятов у Донецьк – із "Ворскли", Гусєв у "Динамо" – із Сум через "Арсенал", Хачеріді – з "Волині". А якби цих команд не було у вищій лізі? Стрибнули б гравці на такий рівень?

Із часом необхідність дискутувати на цю тему відпаде, бо введуть клубний чемпіонат Європи. Він відрізнятиметься від Ліги чемпіонів системою розіграшу. Зараз переможець визначається через матчі плей-оф, а згодом – через двоколовий турнір. Буде вища Євроліга, перша, друга і так далі.

51-річний економіст Олександр Кірш переконаний, що скорочувати прем'єр-лігу необхідно.

– Реальних спонсорів, які вкладатимуть кошти у команди, щоб вони могли конкурувати на європейському рівні, в країні немає. А футбол у нас такий, що може жити тільки завдяки інвестору. Реалізацією прав на телетрансляції, продажем квитків чи реклами витрат не компенсуєш. Команд у прем'єр-лізі 16, а спонсорів – чотири.

Звуження піде на користь зі спортивної точки зору: гранди частіше зустрічатимуться між собою. Буде менше матчів команд, яким нічого не треба.

Оптимальна кількість – 12. Я б пропонував спочатку двоколовий турнір. Це 22 поєдинки для кожної команди. Визначається шістка кращих. Грають в одне коло. Це п'ять матчів. Потім ще один етап: чотири кращі грають в одне коло, три поєдинки. І так наберуться ті ж 30 матчів за сезон.

У регіонах футбол не зникне. Наявність, скажімо, "Зорі" в прем'єр-лізі не означає, що на Луганщині розвивається футбол. А якщо організувати чемпіонат за моєю схемою, то матчі другого й третього етапів можна проводити на нейтральних полях. Вивіска "Динамо" – "Металіст" у Сумах, думаю, викличе ажіотаж.

Сильнішими стануть усі ліги. Вища, бо лідери гратимуть частіше між собою. Перша – бо її посилять ті, хто зараз виступають у вищій.

Чому Ігор Коломойський відмовився спонсорувати клуби-­сателіти? Тому що його соратник Григорій Суркіс уже не керує вітчизняним футболом і підтримувати вищу лігу власнику "Дніпра" нецікаво?

– Ні, все простіше – криза. ­Побічна причина – фінансове підживлення інших відбирає гроші в "Дніпра". Краще вкладати у дніпропетровський клуб і вивести його на серйозний європейський рівень.

"Металіст" та "Арсенал" знайшли нових власників. Їх пов'язують із близькими до нинішньої влади людьми. Чи може верхівка країни зобов'язати, скажімо, Ріната Ахметова утримувати не тільки "Шахтар" і кілька клубів зі східного регіону, а всі 16 команд? Тоді Ахметову буде все одно, хто виграє, зате він замислиться над тим, як зробити прибутковим увесь турнір.

– Це – утопія. На нашому футболі заробити неможливо в принципі. І це стосується не тільки України, а майже всіх країн, крім Німеччини. Але там інші економічні закони.

 

Кількість команд у елітних лігах Європи

 

Англія – 20 (продали трирічні телеправа за 5,5 млрд фунтів стерлінгів)

Іспанія – 20 (14 – на межі банкрутства)

Італія – 20 (думають про скорочення до 16, особливо наполягає власник "Наполі", другої команди країни)

Франція – 20

Німеччина – 18 (14 – прибуткові)

Нідерланди – 18

Португалія – 16

Росія – 16

Бельгія – 16 (чемпіонство розігрують у два етапи – двоколовий турнір, потім плей-оф)

Суркіс визнав помилку

 

У першому чемпіонаті України 1992 року грали 20 команд, поділені на дві групи. Це було викликано необхідністю провести турнір за за рік – 18. За підсумками попереднього ніхто не "вилетів".

Із сезону 1996/97 затвердили 16 клубів. Винятком стали чемпіонати 2000/01 та 2001/02. Тоді вищу лігу скоротили до 14 учасників. Але користі це не принесло: збірна не пробилася на Кубок світу-2002. Тодішній керівник Федерації футболу України Григорій Суркіс публічно визнав своє рішення помилковим.

Сейчас вы читаете новость «Команд у прем'єр-лізі 16, а спонсорів – чотири». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть