Ексклюзивы
пятница, 04 декабря 2009 12:59

Голод у Батурині фотографував Микола Бокань

 

Фотографа Миколу Боканя, 1881 року народження, з Батурина на Чернігівщині заарештували 17 жовтня 1937-го. Бо "проводил широкую контрреволюционную работу, распространяя снимки провокационного характера". При обшуку вилучили 42 фото, 30 негативів на склі та плівці й "разной литературы в количестве 63".

Ті знімки Микола Бокань (праворуч скраю) робив під час Великого Голоду 1933 року. Більшість із них із виразно "контрреволюційними" написами. Як-от цей, датований 2 квітня 1933-го. На фото - також Боканева дружина Васса (друга ліворуч) і четверо з їхніх семи дітей. Фотографував, імовірно, хтось із синів. Або інший батуринський фотограф-кустар. Він користувався фотообладнанням Боканя, а потім свідчив під час слідства, що той вів із ним "к-р разговоры". Через три місяці після цього знімка один із синів Боканя помер із голоду на колгоспному полі.

Микола Бокань був толстовцем. Сповідував ідею непротивлення злу й не визнавав більшовицької влади, про що щиро зізнався на допиті. Разом із ним заарештували його 28-річного сина Бориса - лише він жив із батьками на той час. Слідство тривало рік. Винними обидва себе не визнали. Боканеві-старшому дали вісім років таборів, молодшому - п"ять. Борис помер наприкінці 1939-го, а його батько - навесні 1942-го. У 1980-х, коли обох реабілітували, нікому з рідних було про це повідомити: в кінці архівної справи є довідка, що родичів на Чернігівщині не знайшли.


Сейчас вы читаете новость «Голод у Батурині фотографував Микола Бокань». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть