Ексклюзивы
среда, 25 июля 2012 17:27

Бельгійського короля змусили зректися трону

1 серпня 1950 року ­король ­Бельгії ­Леопольд ІІІ підписав акт зречення престолу на користь свого 20-річного сина Бодуена І (на знімку). Після закінчення Другої світової його звинуватили в колабораціонізмі з нацистами. І хоча 1946 року парламентська слідча комісія не визнала короля колаборантом, бельгійців переконати до кінця не вдалося.

У травні 1940-го, коли війська Гітлера завоювали Бельгію, Леопольд не вчинив за прикладом монархів інших окупованих ­країн. ­Наприклад, нідерландська королева Вільґельміна й норвезький король Гокон емігрували до Лондона разом зі своїми урядами. Леопольд повторював про нейтралітет країни, оголосив себе військовополоненим у окупованій ­Бельгії. Добився зустрічі з Адольфом Гітлером, яка відбулася 19 листопада 1940 року. Під час неї просив звільнити всіх бельгійських полонених. Дістав категоричну відмову. Фюрер натомість запропонував Леопольдові ІІІ зробити кілька антибританських заяв. Король теж не погодився. Відтоді він перебував під арештом у замку неподалік Брюсселя. Після наступу союзників 1944-го його з дружиною вивезли в Німеччину, а потім – у Австрію.

По війні бельгійський уряд заборонив Леополь­дові повертатися на батьківщину – зустріч із Гітлером підірвала довіру підданих до короля. ­Регентом став його брат принц Шарль. 1950-го відбувся референдум: 57% виборців голосували за повернення короля до Бельгії. Однак проти виступили франкомовні провінції країни, які підтримували сили Опору французького генерала Шарля де Ґолля, а Леопольда вважали зрадником і слабаком. Замість бельгійських у Валлонії – франкомовній частині Бельгії – вивісили регіональні прапори. Країна стояла на межі розколу. Уряд натис на Леопольда, і той прийняв акт абдикації – зречення. "Я зважився на це з єдиною турботою, з бажанням зберегти єдність країни і слугувати монархічній організації. Мій дорогий Бодуене, я з гордістю передаю тобі благородну та важливу місію носіння корони", – сказав він у заключному слові після підписання зречення у королівському палаці в Брюсселі.

На пенсії Леопольд вивчав комах і брав участь у експедиціях річками Амазонка, Оріноко та тропічною Африкою. Помер 81-річним 1983-го.

"Інструмент для хапання круглих ручок"

Так називався винахід 4-річної американки Сінді Дітманн із Г'юстона, штат Техас. У 2 роки вона зібрала з деталей своїх іграшок пристрій для відкривання шаф і дверей. 3 серпня 1993 року ­після клопотань батька Сінді на цей ­винахід видали патент (на малюнку). Там зазначено, що інструмент може бути корисний для людей з обмеженими можливостями. Сінді стала наймолодшою власницею патенту в історії

 

35-й світовий рекорд установив український стрибун із жердиною Сергій Бубка 31 липня 1994 року на змаганнях у італійському Сестрієре. 30-річний легкоатлет показав результат 6 м 14 см, за що отримав автомобіль Ferrari та $120 тис. До сьогодні така висота недосяжна для спортсменів. На останньому чемпіонаті світу з легкої атлетики торік поляк Павел Войцеховський переміг із результатом 5 м 90 см

2 серпня 1922-го на 75-му році життя від ускладнень цукрового діабету помер винахідник телефону Александр Белл. Його поховали в сосновій домовині, яку працівники  лабораторії зробили самі й оббили червоним єдвабом. Дружина винахідника Мейбл попросила всіх не вдягати чорного на церемонію прощання. 4 серпня під час похорону Белла близько 13 мільйонів телефонів у Північній Америці на хвилину відключили – "на честь людини, яка дала людству засоби для прямого спілкування на відстані". Александра Белла поховали на вершині узгір'я в його маєтку, де він прожив останні 35 років, з видом на озеро

30 липня 1792 року в Париж із бойовою піснею, написаною офіцером Клодом Руже де Лілем, увійшов марсельський батальйон добровольців. Революціонери мали намір брати палац ­Тюїльрі, де під домашнім арештом сиділи король Людовік XVI з дружиною ­Марією-Антуанеттою. ­Пісня, що починається словами "Вставайте, діти батьківщини, бо дні ­слави настали", отримала ­назву "Марсельєза" – "марсельська". Наступного року вона стала гімном Франції. Є ним і сьогодні.

Офіцер британських ­Військово-морських сил Едуард Даннінґ 2 ­серпня 1917 року став першим пілотом, який зумів посадити літак на рухомий корабель Furious, спеціально для цього обладнаний. За п'ять днів Даннінґ загинув під час чергових випробувань авіаносця. Його літак через механічні несправності не зміг вчасно загальмувати і впав за борт судна. 1918-го британці збудували перший авіаносець Argus, який міг нести на собі до 18 літаків.

3 серпня 1925-го в Одесі комісія з проведення українізації звільнила з роботи 120 працівників державних установ, які не володіли українською. Їх замінили чиновниками, які мову знали. Того ж дня їм підняли зарплату на 10 %.

 

"Моральний кодекс будівника комунізму й релігійні проповіді про мораль"

лекцію на таку тему під час атеїстичного вечора в Чернігівському парку культури прослухали близько півтисячі людей у суботу 31 липня 1962 року. Виступили також колишні віряни та священик. Розповідали "про брехливість і неспроможність так званої релігійної "моралі". Наприкінці учасники атеїстичного вечора переглянули фільм "Як людина створила Бога" та "Апостоли без маски"

 

Сейчас вы читаете новость «Бельгійського короля змусили зректися трону». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть