середа, 22 вересня 2010 06:04

Сільські голови просили у Бога, щоб їх обрали на другий термін

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Олександр Сайчук із Шаргородської районної ради показує маленькі хрестики, що ставлять паломники на Йосафатовій долині біля села Голинченці на Вінниччині. Позаду — хрест, який встановили голови сільрад Шаргородського району. Так вони відзначили завершення
Олександр Сайчук із Шаргородської районної ради показує маленькі хрестики, що ставлять паломники на Йосафатовій долині біля села Голинченці на Вінниччині. Позаду — хрест, який встановили голови сільрад Шаргородського району. Так вони відзначили завершення

16 вересня голови сільрад Шаргородського району на Вінниччині поставили дубовий хрест на Йосафатовій долині біля села Голинчинці. Так вони вирішили відмітити завершення своєї каденції на посадах керівників. Серед них найбільше "бютівців" і "нашоукраїнців".

— Хтось перед виборами влаштовує прощання в ресторані, а ми вирішили хрест поставити, — говорить голова Шаргородської райради 50-річний Віктор Ковальський. — Із 46 теперішніх депутатів нашого району не було жодного "регіонала". Після виборів пройде як мінімум 10. Голів теж можуть замінити на представників Партії регіонів. Попросили в Бога благословення для країни. І кожен для себе просив чого хотів: хтось щастя дітям, а хтось, аби його на другий строк вибрали.

У Йосафатовій долині рядами вкопані понад 10 тис. хрестів. Вони стоять один за одним на відстані 10–15 см. Більшість пов"язані рушниками, на деяких прибиті ікони. Великий дерев"яний хрест оббитий натільними хрестиками, що залишають віряни, які просять зцілення. Старіші хрести не підписані, а серед нових є іменні. Люди підписуються, вказують місто, з якого прийшли. Сільські голови вкопують свій хрест попереду інших. Зав"язують на ньому вишитий рушник.

— Мені матір розказувала, що перший хрест встановив односелець Яків Прохорович Мисик ще в XVII столітті, — розповідає житель села Голинчинці Іван Залецький. — Він пас худобу і побачив, як над криницею в долині з"явився образ Богородиці з дитиною. Матір Божа сказала йому: "Христа славте, хрести ставте". Яків побіг до місцевого священика. Той порадив йому хрест у полі поставити. Після того всі селяни туди ходили, і паломники із сусідніх сіл. Поставили там 17 тисяч хрестів. 1923 року їх знесли чекісти. Зрубали, а дерево роздали людям на дрова. Одна родина розпалила полінами пічку і почула людський плач. Злякалися. Вилили на дрова відро води, а недопалки віднесли назад у долину.

Поставили там 17 тисяч хрестів

Йосафатову долину відновили 2006-го. Щороку 15 серпня сюди приходять пішки паломники.

— Ми свій хрест везли автобусом, а від дороги його ледь 10 чоловік донесли, — говорить Віктор Ковальський. — Він дубовий, понад 100 кілограмів важить. Деякі люди, які гріхи свої спокутують, хрести на плечах у долину несуть. Он чудом уцілів кам"яний хрест. На ньому написано "1813 рік". Уявляєте, як його сюди несли? Через крутий схил на долину кіньми не заїдеш.

Збоку від хрестів лежать милиці.

— Цього року під час хресного ходу жінку з Одеси привезли, — говорить сільський голова Голинчинців Юрій Олійник, 34 роки. — Вона не могла ходити. Але вмилася водою з криниці, переночувала на долині й на ранок пішла своїми ногами, а милиці залишила. Один чоловік прийшов з язвами на ногах. Помився до схід сонця водою з криниці, зробив компрес на ніч, а на ранок виразки стали стухати. Нещодавно жінка дитину приводила з хворою рукою, яку лікарі ампутувати збиралися. Дитя теж зцілилося.

Юрій Дмитрович підходить до криниці. Це вирита яма з кладкою. До дерева прив"язана залізна кружка. Нею зачерпують воду.

— Вода сюди скапує з чотирьох боків — заходу, сходу, півночі та півдня. Тобто, утворює хрест. Кажуть, як нею промити очі, катаракта зійде.

Зараз ви читаєте новину «Сільські голови просили у Бога, щоб їх обрали на другий термін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути