пʼятниця, 09 квітня 2010 05:39

В Україну їдуть із бідніших країн

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Ігор Марків: ”більшість іноземців використовують Україну як трамплін в Європу”
Ігор Марків: ”більшість іноземців використовують Україну як трамплін в Європу”

Щороку 2–3 тис. іноземців отримують українське громадянство. Близько 15 тис. — офіційний дозвіл на роботу. І приблизно 800 тис. приїжджають до нас нелегально. Хто й чому їде в Україну, розповідає 46-річний Ігор Марков з Інституту народознавства. Він досліджує міграційні процеси в Україні.

— До нас їдуть із бідніших азійських країн — в"єтнамці, китайці, афганці. Багато арабів, африканців тут вчаться, одружуються й залишаються жити. Але більшість із них використовують Україну як місце, звідки можна потрапити в Європу. Держава корумпована, кордони не функціонують. Від нас більше їдуть, ніж лишаються.

Кому з емігрантів легше пристосуватися до життя в Україні?

— Із росіянами, поляками ми ментально ближчі, аніж із французами. Якщо дивитися глибше, то найбільш споріднені з жителями півдня Італії. Там закони такі ж необов"язкові, як і в нас. Це жахає європейців. Вони не розуміють, за якими правилами живе наша людина. У розвинених країнах порушника закону зневажають.

Тому до нас їдуть неохоче?

— Більшість європейців не розуміють нас. Німці, наприклад, не можуть збагнути, чому з такими чорноземами та природними багатствами українці бідні. Бо вони живуть на камінні. Україна для світу — закрита книга. Дізнаються про неї від наших заробітчан або з поодиноких поїздок. Але враження від цього можуть бути і добрі, і погані. Промоцію країни мають робити великі компанії. От у Німеччині "Мерседес". Усі знають, що це надійна машина. Так думають і про країну. Ситуацію могло б змінити Євро-2012 або членство в Євросоюзі. Вступ до ЄС нам поки що не загрожує. До Євро — тільки прокручують гроші. Країна не розвивається, немає інфраструктури.

Ми найбільш споріднені з жителями півдня Італії

Це добре чи погано для держави, що до нас переїжджають мало?

— Україна на перехресті транзитних шляхів в Європі. Але мігранти в нас не зупиняються. Значить — або криза, або стан невизначеності. Це головне: до нас не їдуть, бо тут погано.

Чимало людей полишають батьківщину. Це стало природним?

— Глобалізація зробила з міграцій постійне явище. Люди переїжджають у пошуку кращих умов для життя. Німці, наприклад, шукають у Бельгії чи Швейцарії менший податковий тиск, краще медичне страхування. Люди переміщаються одночасно з рухом капіталу. Багато робітників-іноземців готували Португалію до футбольного чемпіонату Європи 2004 року. Тепер переїхали в Лондон, де готуються до Олімпійських ігор. Сьогодні легко дізнатися про країну по телефону за кілька хвилин. Переїзди спростилися.



3243


СТІЛЬКИ іноземців отримали громадянство України 2008 року. Вони є представниками 85 національностей. Чверть із них мають вищу освіту. Найбільше переїхало: росіян — 32% від загальної кількості, вірмен — 17%, азербайджанців — 8%, молдаван — 7%. Торік українське громадянство отримав 2561 іноземець.

Чому іноземці їдуть в Україну

Ліберальна міграційна політика. У нас немає кримінальної відповідальності за нелегальний перетин кордону.

Корупція. Іноземцям в Україні легко виробити фальшиві документи й жити з ними.

Вищі зарплати. Чорнороби отримують більше грошей в Україні, аніж у країнах третього світу.

Відсутність мовних перешкод. Жителі країн СНД володіють російською.

Нові бізнес-проекти. Іноземці привозять притаманні для їхньої місцевості бізнес-проекти. Для нових оригінальних ідей тут немає конкуренції.

Зараз ви читаєте новину «В Україну їдуть із бідніших країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути