Що на вечерю? Готуємо неймовірно смачний цибулевий суп
В цьому французькому супі є дві надзвичайно важливі речі: бульйон і цибуля
Вважаю, що це найкращий суп для холодної погоди. Та й взагалі, мені дуже подобається його абсолютно незвичний, але такий привабливий аромат і смак. Це суп французьких бідняків, він має багату спадщину, і готують його всі по-різному. Існує навіть легенда, що історія французького цибулевого супу почалася, коли король Людовік XV виявив, що єдиною їжею в його мисливському будиночку було вершкове масло, цибуля та шампанське. Він кинув ці інгредієнти у каструлю. Так з'явилася перша миска французького цибулевого супу.
Інгредієнти на 3 великі порції
• 500 г очищеноі цибулі
• 60 г масла
• 20г оливкової олії
• 10 г цукру
• 750 г насиченого бульйону
• 75 г білого сухого вина (можно навіть хересу)
• 1 ст. ложка коньяку
• чорний і запашний перці
• мускатний горіх
• свіжий або сухий чебрець
• хліб на заквасці
• 100 г сиру грюйер
Приготування
В цибулевому супі є дві надзвичайно важливі речі: бульйон і цибуля. Бульйон я зробив насичений з курячих кісток і крил - такий, щоб аж губи злипалися. Традиційно використовується яловичий, наваристий.
Цибулю ріжу соломкою, на сковороду - олію і масло, розігріваю на середньому вогні і починаю смажити цибулю, постійно помішую і температуру зменшую впродовж готування.
Смажу приблизно 35-45 хвилин - витримайте цей етап.
В процессі обсмажки цибулі важливо зачищати лопаткою ту частину, яка починає присмажуватися. Важливо не дати їй підгоріти
Через 20 хвилин після початку смаження трохи зменшую вогонь, підсолюю цибулю і продовжую помішувати - тут важливо зачищати лопаткою ту частину, яка починає присмажуватися. Важливо не дати їй підгоріти.
Коли цибуля дуже добре присмажилась і протушкувалась, стала рум'яною, запашною і м'якою, додаю дрібку цукру, мелений перець, чебрець і вливаю біле вино - найкраще херес, даю вину випаруватися, додаю бульйон і доводжу до смаку - це про сіль. І, хай вибачать мене французи, додаю дрібку мускатного горіха.
У супницю наливаю суп, кладу кусень хліба - ідеально трохи черствуватий, посипаю злегка сиром, доливаю суп майже доверху, кладу хліб і все засипаю сиром і відправляю в духовку запікати до рум'яної скоринки. Сир можна брати і інший - ементаль, наприклад.
Це смакота!
Коментарі