Не зробити гірше. Чотири правила спілкування, якщо ваші рідні військові

Головне – дати зрозуміти, що їх чекають і їм є куди та до кого повертатись

Хочемо ми цього чи ні, але війна змінила нас, змінила наших рідних, особливо якщо вони в ЗСУ. І це суттєво впливає на комунікацію та й на стосунки в цілому. Як спілкуватися з військовими, якщо це ваші рідні чи друзі, щоб зберегти емоційну близькість і не нашкодити?

Перше правило: щиро говоріть про свої емоції та переживання.

Тим самим ви зменшите інтенсивність власних переживань і допоможете вашим рідним бути більше відкритими. Коли я почала працювати на гарячій лінії психологічної підтримки і мені надходили дзвінки від військових, я зрозуміла одну важливу річ: потрібно бути абсолютно відвертими та відкритими, бо вони за кілометр відчують будь-яку фальш і не підуть на контакт. Тому щиро говоріть про свої почуття та емоції, про те, що ви переживаєте, уникаючи ти-повідомлень.

Наприклад: "Я дуже хвилююсь, бо не знаю про що з тобою говорити. Дай мені знати, якщо я зачеплю щось, що тобі боляче чи неприємно"; "Мені незвично бачити тебе таким, тому я почуваюсь розгублено. Мені важливо з тобою про це поговорити".

Друге правило: не додумуйте і не дофантазовуйте того, чого немає.

Свого часу ми з чоловіком потрапили в цю пастку, коли я зі свого боку, а він зі свого хотіли "не нагружати" одне одного своїми переживаннями, бо коханій людині і так важко. Ні до чого, крім виснаження, роздратування і віддалення це не привело.

Краще перепитати, ніж "жити в себе в голові" і вирішувати за іншого, що і як для нього буде краще

Краще перепитати, уточнити, ніж "жити в себе в голові" і вирішувати за іншого, що і як для нього чи для неї буде краще.

Третє правило: обережно із з'ясовуванням стосунків, а ще краще – відкладіть це на потім.

Буває так, що певну поведінку та емоційний стан рідних-військових, як-от відстороненість, пригніченість, замкнутість, небажання спілкуватись, роздратованість, ми сприймаємо як охолодження почуттів, власну непотрібність чи непривабливість, нецікавість тощо.

Перш ніж сипати претензіями та незадоволенням, з'ясуйте, що насправді відбувається

Перш ніж сипати претензіями та незадоволенням, з'ясуйте, що насправді відбувається з вашими рідними. Можливо, людина переживає депресію або страждає на ПТСР, і справа зовсім не в вас? Можливо, така поведінка ваших рідних свідчить про те, що їм необхідна допомога, про яку вони не можуть попросити?

Проявіть терпіння і розуміння. Світ обертається не лише навколо вас. Ця війна перед кожним з нас поставила свої виклики, і кожен долає їх по-своєму. Будьте опорою і підтримкою одне для одного.

Четверте правило: дайте висловитися.

Не лише слухайте, але і чуйте. Співпереживайте, розділяйте як добрі, так і травматичні моменти.

Але пам'ятайте:

– ніякої критики;

– ніяких порад;

– ніяких "ярликів".

Бережіть одне одного.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі