Feel so lonely. Шість порад, як впоратися із самотністю

Зв'язок з іншими людьми має велике значення, але наші стосунки з собою є основою для будь-яких відносин

Якось в мене на одній із консультацій піднялася тема самотності, а точніше непереносимості цього стану. Стану, коли байдуже вже, з ким спілкуватися, нехай буде хоч хтось, тільки щоб не наодинці з собою, коли рука сама тягнеться за черговим келихом вина, щоб притупити біль, забутись і зруйнувати тишу, що дзвинить...

Але все це не працює.

Зв'язок з іншими людьми, безумовно, має велике значення, але наші стосунки з собою є основою для будь-яких відносин з іншими людьми.

Ось кілька ідей, як справлятися із самотністю.

1. Дослідіть свою самотність.

Віднесіться з повагою до того, що ви відчуваєте зараз.

• запишіть почуття, які виникають у вас під час самотності;

• опишіть думки, які з'являються, коли ви знаходитесь наодинці;

• опишіть фізичний біль, що супроводжує вашу самотність. Можливо, ви відчуваєте головний біль або дискомфорт у животі. Або, можливо, самотність виявляється загальною втомою або сумом, який важко подолати. Запишіть все це на папері. Потім можете зберегти свої записи, якщо бажаєте, або знищити їх. Це не має значення. Головне – дозвольте собі бути максимально відвертим з собою.

2. Складіть історію про свою самотність.

Складіть історію про маленьку дитину, яка почувається самотньо. Напишіть про те, чому вона стала самотньою і що їй допомагає впоратися. Можете навіть намалювати ілюстрації до історії та перетворити її на книгу для дітей. Подивіться на свою історію очима маленької дитини.

Іноді зміна точки зору допомагає нам знаходити неочікуваний вихід із ситуації

Іноді зміна точки зору допомагає нам стати добрішими до себе і знаходити більш здоровий вихід із ситуації.

3. Створіть колаж із випадкових предметів.

Дайте собі завдання знайти п'ять речей, які можна використовувати для створення колажу. Наприклад, це можуть бути старі журнали, обгортки від цукерок і жувальної гумки, старі листівки та запрошення, рекламні оголошення та купони.

Потім увімкніть свою улюблену музику та дозвольте своїй уяві безмежно плисти. Ви можете створити кілька різних колажів, використовуючи різні слова, теми чи підходи. Один з них може бути пов'язаний з вашою улюбленою порою року чи святами, інший – з нелогічними комбінаціями, а третій – бути творінням "нового художника-авангардиста".

4. Напишіть листа самому собі.

Напишіть собі листа про те, що ви не можете собі пробачити: помилки на роботі, сварки з рідними, помилкові рішення і негідні вчинки.

Напишіть повідомлення для тієї частини тіла, яка вам подобається

Після написання такого листа ви, можливо, відчуєте полегшення і сили вибачити себе. Напишіть повідомлення для тієї частини тіла, яка вам подобається, наприклад: "Дякую вам, ноги, за те, що дозволяєте мені рухатися в просторі. Дякую вам, руки, за те, що допомагаєте мені висловлювати мої думки на папері. Дякую вам, очі, за те, що дозволяєте мені побачити красу навколо мене". Напишіть собі повідомлення з підтримкою та позитивними словами, яке надихне вас і додасть сил для нових досягнень.

5. Допомагайте іншим.

Волонтерство або надання допомоги іншим людям може бути гарним способом відчути себе корисним та інтегрованим у суспільство. Дослідіть можливості волонтерства в місцевих громадських організаціях або благодійних фондах.

6. Розширюйте своє соціальне коло.

Активно залучайтесь до соціальних подій та заходів – вечірок, зустрічей з друзями, лекцій або семінарів. Поступово спробуйте підходити до нових людей і розпочинати розмови. Будьте відкритими до можливостей нових знайомств.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі