Великодні свята без шкоди для фігури: пʼять порад

Нагадую, що свято – це не зелене світло їсти без упину

Люди слухняно постяться півтора місяця, обмежують себе в певних продуктах і алкоголі, щоб на Великдень, з голодухи, з новими силами та запалом накинутись на харчі та етанол. Фармацевти не дрімають: за тиждень до Великодня усюди можна побачити рекламу ензимів, які мають допомогти підшлунковій перетравити нефізіологічну кількість їжі.

За місяць до свята різко зростає попит на різні марафони схуднення. Цілий березень люди обмежують себе в їжі, виконують надмірні фізичні вправи, аби на Великдень натягти лілову сукню в білий горошок на нове тіло і… відʼїстись назад. Адже три дні свят – можна їсти багато, часто, постійно. А після свята, коли холодильник буде спустошений остаточно, – знову на марафон.

Людина, яка худне до якоїсь події Х, приречена на невдачу: подія Х проходить, стимул зникає, зайві кілограми повертаються

Така циклічність схуднення негативно позначається на композиції тіла: з кожним циклом схуднення жиру в тілі стає все більше, а мʼязів – менше. Людина, яка худне до якоїсь події Х, приречена на невдачу: подія Х проходить, стимулу тримати свою харчову поведінку під контролем більше немає, тож зайві кілограми повертаються.

Те, що в нашій культурі заведено зловживати їжею на свята, не означає, що така поведінка вигідна хоч комусь з нас. Надлишок калорій завжди йде в запаси, і ти не переконаєш свій організм не накопичувати жир словами; "Слухай, я ж не заради втіхи, в нас свята, традиції". Та й суть свята не в тому, щоб поглинати їжу в нефізіологічних кількостях, дух свята – в комунікації. Зібратись великою родиною, сходити в гості до кума. Обійми, сміх, жарти, душевні бесіди за столом – ось що таке свято. І все це може і навіть має супроводжувати їжа. Але їжа для того, щоб їсти, а не обʼїдатись.

Ні, я не збираюсь забирати у вас свято, я хочу дати пʼять порад, як провести великодні свята і з радістю, і без накопичення зайвих кілограмів в тілі.

Порада №1: воруши тілом

Жир в організмі накопичується лише тоді, коли в організм надходить більше калорій, ніж цей організм використовує. Враховуючи, що на свята їжа калорійна, її багато і вона так і проситься до рота, нам треба зробити так, щоб організм багато калорій витрачав. Єдиний дієвий засіб тут – фізична активність. Шургай ногами по асфальту, мотиляй тілом на треніровці. Свято не забороняє рухатись.

Порада №2: їж, лише коли голодний

Свята – не зелене світло жерти без упину. Адекватна харчова поведінка передбачає вживання їжі лише в голодному стані. Це правило розповсюджується і на свята. Так, сам факт знання того, що в холодильнику ковбасочка і яєчко, провокуватиме бажання частенько до нього заглядати. Борися з цим. Як тільки з'явився імпульс щось піджувати, питай себе: я зараз дійсно голодний?

Порада №3: почни трапезу із ситної їжі

Почни трапезу із ситної некалорійної їжі, заповни неюшлунок, і тоді для пасочки, яєчка і ковбаски залишиться менше місця. Для таких справ підходять овочеві салати, фрукти, нежирне мʼясо чи риба.

Порада №4: практикуй періодичне голодування

От, наприклад, запросила вас теща з тестем в гості на 19:00, а ти знаєш, що там просто силоміць пхають їжу до рота – змушують їсти. Народна мудрість каже "в гості ситим не ходять", і ми це використаємо собі на користь. Тож вдома нічого не їж з самого ранку, прийди до тещі голодним як пес. І вийде, що кількість калорій, яку ти поглинеш за день, не перевищить енерговтрати. Адже переїдання – це не обʼємний прийом їжі, а коли ти в день спожив більше, ніж потратив.

Порада №5: обирай алкоголь без зайвих калорій та дозуй його

Алкоголь для фігури, по суті, нейтральний, там такі ж калорії, як в інших продуктах. Але слід врахувати, що крім калорійного етанолу в алкогольних напоях може бути багато цукру чи жирів. Тому раджу вибирати сухі вина, або щось міцне типу горілки, коньяку, віскі. І не зловживати, звісно.

Ми живемо в час, коли їжа вкрай доступна і неймовірно смачна. Але за все в житті приходиться платити. Я пропоную не кидатись в крайності, а ловити баланс.

Крайності – завжди погано.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі