Наче на Закарпатті побував! Рецепт наваристого, гостренького бограча
Такий суп і швидко зігріє, і відмінно наситить
Я обожнюю українську кухню і завжди був впевнений, що наші страви найкращі. А найбільше смакують ті, що приготовлені на свіжому повітрі. Тому я не полінувався – взяв у тата казан, пальник і вирішив приготувати бограч. Його готують на Закарпатті. Супернаваристий, смачний, густий суп у казані, і обов'язково з паприкою!
Інгредієнти
300-350 г копченої підчеревини
800 г яловичої лопатки
800 г копчених ребер
3 шт моркви (500 г)
4-5 шт цибулі (600 г)
3 шт перец червоний солодкий (400 г)
50 г сухої паприки
3-4 шт свіжих томатів
400 г томатів у власному соку
5 шт картоплі (800 г)
кмін, чорний та духмяний перці
зелень петрушки та зелена цибуля
часник, сіль і гострий перчик
вода 3 л
Приготування
Для початку розігріваю казан. Поки він нагрівається, досить дрібно нарізаю підчеревину і далі на середньому вогні висмажую її у шкварки. Додаю нарізану яловичину і тримаю, не помішуючи, поки не утвориться скоринка на м'ясі.
Далі додаю досить крупно порізану моркву, обсмажую. Додаю цибулю, знов обсмажую. Додаю паприку і посічений гострий перець, перемішую і трішечки обсмажую. Паприку я брав підкопчену, ви теж спробуйте – вона неймовірна. А далі слідкуйте, щоб все це не пригоріло, бо буде гірчити.
Кількість рідини регулюйте на свій смак – бограч може бути і густим, як підливка, і більш рідким, як суп
Потім кладу в казан томати та свіжий перець, перемішую й тушкую хвилин пʼять. Далі заливаю водою (кількість рідини регулюйте на свій смак – бограч може бути й густим, і більш рідким) і закладаю копчені ребра, сіль та спеції. Тепер все це можна накривати кришкою, а можна і так готувати на маленькому вогні. Нехай все тушкується, поки яловичина не розм'якне – тобто приблизно години дві.
Коли яловичина готова, кидаю у казан порізану картоплю, перевіряю на сіль та спеції та томлю ще хвилин 20.
Подаю, щедро засипавши у казан петрушку, зелену цибулю та часник. Бачив, що ще додають селеру і галушки (зміщуючи яйце борошно і сіль до консистенції густіше сметани), але мені дуже подобається традиційний рецепт.
Коментарі