Коли ресурсу – нуль. Сім способів відновитись після вигоряння

Це був надзвичайно складний рік. Але ми мусимо впоратися з усім

Кінець року – це історія не лише про передчуття свят та веселощів, а й про вигоряння. Втома, що накопичилася, посилюється передноворічним клопотом: потрібно встигнути купити подарунки і продукти, скласти плани, закрити всі поточні справи. Крім того, цього року наш психологічний стан помітно ускладнюється тим, що в країні триває війна. Хтось зустрічає цей Новий рік далеко від дому, хтось – в окопах. Допомогти впоратися з вигорянням та хронічним стресом допоможуть сім простих порад. Слідувати їм нескладно, але в цьому і полягає мистецтво маленьких кроків – щодня необхідно робити один невеликий крок у потрібний бік.

Пиши. Заведи блокнот (або кілька), куди ти виписуватимеш усе, що до цього тримав у голові. Негативні емоції та думки, списки справ, зустрічі, список покупок. Твоє завдання – записувати абсолютно все, що спадати на думку, так ти розвантажиш свій мозок, а реальність стане більш зрозумілою та організованою.

Вивчи техніки розслаблення та контролю стресу. І впровадити їх у своє життя. Йога, медитації, малювання, спорт, танці, перегляд фільмів, читання. Випробуй різне і вибери те, що підходить саме тобі. Не забувай про правильне харчування та здоровий сон.

Щонеділі прописуй у планах на наступний тиждень відпочинок – прямо бронюй цей час у своєму щоденнику

Плануй свій розклад від відпочинку. Щонеділі прописуй у планах на наступний тиждень відпочинок – прям бронюй цей час у своєму щоденнику. Можеш займатися будь-чим, крім роботи. Згідно з дослідженнями, ідеально, якщо ти робитимеш перерву між роботою на 48 годин (вихідні), працювати 8 годин на день з чотирма 15-хвилинними перервами та однією 1,5-годинною. Також варто впровадити перерви від гаджетів, особливо за 2 години перед сном та у вихідні.

Позбудься багатозадачності. Коли ти працюєш, паралельно відповідаєш на повідомлення і дивишся телевізор, глюкоза в організмі спалюється вдвічі швидше. Візьми за правило заводити таймер для певної задачі та займатися тільки нею цей час, ізолюй себе від сповіщень, шуму, контактів та відволікання.

Встанови систему підтримки. Звертайся за допомогою до колег, розповідай друзям про свій стан, знайомся з новими людьми за інтересами. Проблема вирішується тільки тоді, коли ти про неї говориш і просиш про допомогу.

Частіше говори "ні", роби те, що тобі під силу, усвідом свої сильні та слабкі сторони

Пропрацюй спосіб мислення та встановлення. Навчися помічати негативні думки та замінювати їх позитивними, частіше говори "ні", роби те, що тобі під силу, усвідом свої сильні та слабкі сторони. Вибудування кордону у відносинах з колегами та менеджерами. Піди на терапію.

Збери фінансову подушку безпеки. В ідеалі це та сума, яка дає можливість прожити 3-6 місяців без роботи. Це дозволить менше думати про невизначеність майбутнього, не терпіти погане ставлення до себе на роботі, перестати переживати про втрату роботи, діяти не з позиції "треба", а позиції "хочу".

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі