Ось чому в Україні так люблять Бориса

Багато українців не лише вітають ясність геополітичної позиції британського прем'єра, а й особисто зачаровані ним

Мер Одеси минулого тижня оголосив, що зробить британського прем'єра Бориса Джонсона почесним громадянином міста. Це не вперше, коли українські офіційні особи намагалися висловити вдячність голові Великої Британії. Низка українських міст і сіл вже оголосила про плани відкриття вулиць Джонсона. Тим часом, коли британський прем'єр пережив недавно спробу вотуму недовіри на батьківщині, високі чиновники в Києві заполонили соцмережі вітальними постами, адресованими йому, – пише Пітер Дікінсон для Atlantic Council.

Український бізнес теж наживається на хвилі манії Борисом, котрий захлеснув країну. Одне особливо креативне київське кафе пережило бізнес-бум завдяки запуску круасану Бориса Джонсона, який подається з ванільним морозивом на честь його фірмової копиці світлого волосся.

Опитування, опубліковане 28 червня, дало Джонсону позитивну оцінку в 90% серед українців, що зробило його найпопулярнішим іноземним політиком, який відстав від президента Зеленського лише на 3%

Цей ентузіазм щодо британського політика, мабуть, поділяє широка українська громадськість. Опитування, опубліковане 28 червня британським колегою, лордом Майклом Ешкрофтом, дало Джонсону позитивну оцінку в 90% серед українців, що зробило його найпопулярнішим іноземним політиком у країні, який відстав від президента Володимира Зеленського лише на 3%. Результати опитування Джонсона більш ніж удвічі перевищують результати президента Франції Еммануеля Макрона та канцлера Німеччини Олафа Шольца.

Високе становище британського прем'єра багато в чому завдячує стійкій підтримці, яку його країна продовжує надавати Україні у боротьбі проти вторгнення Володимира Путіна. Лондон недавно оприлюднив новий пакет військової підтримки у розмірі $1,2 млрд, внаслідок чого загальна сума з початку війни склала $2,8 млрд. Це робить Велику Британію другим за величиною військовим партнером України після США.

І справа не лише у кількості. Важливо відзначити, що Велика Британія вперше почала постачати протитанкові системи Україні у січні 2022 року. Це було за кілька тижнів до початку бойових дій, коли багато інших західних країн надалі вкрай неохоче озброювали країну, незважаючи на дедалі більше свідчень підготовки Росії до великого військового вторгнення.

Британське рішення надати Києву протитанкові ракети NLAW стало важливою віхою, що змінила сприйняття російської загрози, що насувалася, і спонукала інші країни брати приклад. Хоча ця перша хвиля військової підтримки не змогла стримати Москву, оборонне озброєння, надане на початку 2022 року, продовжувало відігравати життєво важливу роль протягом першого місяця війни, коли Україна розгромила путінські війська в битві за Київ.

Особисте втручання Джонсона також сприяло його популярності в Україні. Мало хто з українців забуде його несподівану поїздку на початку квітня до Києва, яка відбулася через кілька днів після того, як російські війська відступили з околиць обложеного, але нескореного міста. Джонсон був не першим західним політичним лідером, який прибув до української столиці після початку боїв, але його імпровізована прогулянка центром Києва разом із Зеленським одразу стала знаковою. Він послав потужне послання солідарності та рішучості світовій аудиторії, запевнивши українців, що вони не самі.

Коли в середині червня Джонсон здійснив свій другий візит до Києва, він отримав автентичне вітання, яке зазвичай призначене для старих друзів.

У той час як деякі європейські лідери проповідують мову компромісу та поступок, Джонсон прямо говорить про необхідність перемогти Путіна

Недвозначні публічні заяви британського лідера про війну ще більше прихилили до нього українців. Він лідирував серед міжнародних політиків, заявляючи у перші дні вторгнення, що Україна може перемогти, і часто підтверджував свою віру у можливу перемогу. У той час, як деякі інші європейські лідери проповідують мову компромісу та поступок, Джонсон прямо говорить про необхідність перемогти Володимира Путіна. Ця жорстка мова вигідно контрастувала з нерішучістю Німеччини і широко розрекламованим страхом Макрона, який боїться принизити російського диктатора.

Багато українців не лише вітають ясність його геополітичної позиції, а й особисто зачаровані Джонсоном. Вони досить кмітливі, щоб зрозуміти, що його незграбний образ англійця значною мірою є грою, проте, як правило, насолоджуються його витівками. Це дуже відповідає політичній культурі української демократії, яка зароджується, орієнтованій на особистості, яка зазвичай уникає ідеології, і часто нагадує конкурс популярності у старшій школі. Дійсно, ретельно підібраний бренд Бориса багато в чому створений спеціально для країни, яка лише три роки тому вважала за доцільне обрати знаменитого коміка президентом.

Багато критиків Джонсона у Великій Британії вже давно звинувачують його в тому, що використовує війну в Україні, щоб відвернути увагу від наростаючих внутрішніх проблем. У таких твердженнях, цілком можливо, є частка правди, але справедливо буде сказати, що українській аудиторії все рівно. Після трьох десятиліть корумпованості пострадянської політики, яка часто викликає сльози, вони схильні не зважати на певний ступінь особистого інтересу навіть у найблагороднішому з хрестових походів, і не бачать нічого поганого в тому, що британський прем'єр отримує політичну вигоду зі своєї підтримки України.

Українська громадськість поділяє погляд Джонсона на Путіна як на сучасного Адольфа Гітлера

Так само більшість українців знайомі з одержимістю Джонсона Вінстоном Черчіллем і не стурбовані припущеннями, що він розглядає нинішню війну насамперед як можливість наслідувати свого кумира. Навпаки, українська громадськість переважною більшістю розділяє погляд Джонсона на Путіна як на сучасного Адольфа Гітлера та вітає відданість британського лідера справі України, навіть якщо вона мотивована переслідуванням його власних амбіцій.

У такому прагматичному мисленні немає нічого дивного. Адже зараз Україна веде запеклу боротьбу за національне виживання. Путін не приховує своїх геноцидальних намірів щодо країни, а методичний та послідовний характер військових злочинів, які скоюють його сили вторгнення, наголошує на готовності Росії здійснити хвору мрію Путіна про Україну без українців. У цей похмурий час для української нації Джонсон прийняв виклик як друг і партнер. У той час як інші вагалися чи виступали за умиротворення, його смілива реакція на путінське вторгнення захопила уяву українців та завоювала їхнє кохання.

Прославлений в Україні, британський прем'єр все частіше зазнає нападів на внутрішньому фронті, де стикається зі зростаючими публічними закликами до відставки та потужним повстанням у лавах власної партії. Проте навіть найзатятіші його недоброзичливці погодяться, що він правильно зрозумів Україну. Щодо самих українців, то це все, що має значення. Джонсон, можливо, втратив своє чаклунство вдома, але може розраховувати на теплий прийом у Києві.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі