Вживання квашеної капусти сприяє нашій перемозі
Цей продукт є справжніми ліками від стресу, старіння, атеросклерозу та хвороб кишечника
Так, саме це я і хотіла сказати: квашена капуста сприяє перемозі. От ми звикли, що квашену капусту корисно їсти взимку, бо там є вітамін С. Але якщо ви влітку щодня з'їдатимете хоча б 50, не кажучи про 100 г квашеної капусти, ви піднімете своє здоров'я на декілька рівнів. І поясню чому.
Квашена капуста лише на перший погляд — така собі звична простенька страва. Але насправді це їжа для суперсильних тілом та розумом людей. Накручуючи на виделку порцію соковитої капусти, ми одержуємо приблизно 1 мільярд КУО (колонієутворюючих одиниць) молочнокислих бактерій (лактобактерій), причому до 26 різних штамів.
Звідки ж беруться ці бактерії?
Зазвичай вони живуть на листочках капусти. Працюють вони надзвичайно злагоджено: одні запускають процес бродіння (ферментації), а інші — продовжують. Лактобактерії захищають квашену капусту від грибків та плісняви, і в цьому їм допомагає сіль.
Квашена капуста є ліками під час війни. Війна — це тривалий стрес, який безслідно не минає для організму і наслідки якого даються взнаки важко і довго. Квашена капуста може допомогти.
В процесі квашення виробляється нейромедіатор ацитилхолін, який має заспокійливу дію
По-перше, це засіб від депресії та стимулятор розумової діяльності. Емоційний стрес та депресія прискорюють старіння. В першу чергу тому, що в процесі квашення виробляється нейромедіатор ацитилхолін, який має заспокійливу дію. Крім того, вітамін С потрібен для синтезу серотоніну із триптофану (а це й активність вдень, і міцний сон вночі).
По-друге, це ліки для кишечника. Живі лактобактерії захищають кишечник від різних інфекцій. Квашена капуста не лише постачає в кишечник живі пробіотики (лактобактерії), але і пребіотики — клітковину капусти.
Також капуста є ліками для судин та профілактикою атеросклерозу. Вона знижує рівень сечової кислоти у крові, захищає від подагри та каміння в нирках. Пробіотики розщеплюють пурини (інозин та гуанозин).
Вітамін С у квашеній капусті "подорожує" по кишечнику аж до товстої кишки, тобто поступає в організм поступово
Наступний факт — квашена капуста уповільнює старіння. Окрім вищезгаданих корисностей, вона містить легкозасвоювану L-форму вітаміну С (не дуже багато, але достатньо для нормального обміну речовин). Він необхідний для синтезу білка колагену — основного білка сполучної тканини (при його дефіциті зуби слабо тримаються у деснах, погіршується робота суглобів). Вітамін С у квашеній капусті "подорожує" по кишечнику аж до товстої кишки, тобто поступає в організм поступово. Крім того, вітамін С уповільнює процеси окислення, які руйнують організм, гальмуючи надмірну активність вільних радикалів. Антиоксидантна дія вітаміну С така велика, що лише за одну секунду вона ліквідує 1010 молекул активного гідроксила.
Як вживати квашену капусту? Дуже добре — з невеличкою кількістю нерафінованої олії, наприклад соняшникової. Така олія багата вітаміном Е, який захищає вітамін С від руйнування (окислення).
А ще є класний рецепт квашеної капусти з полуницею. Ми звикли до традиційних страв, але дієтологія — це наука, яка допомагає отримати максимальну користь з продуктів, підкорегувати ті чи інші стани. У полуниці багато фізетину — сполуки, яка захищає клітини мозку від руйнування, від депресії, погіршення пам'яті та хвороби Альцгеймера. Крім того, фізетин також підсилює антиоксидантну активність вітаміну С. Тож не бійтеся нового, експериментуйте для здоров'я.
Коментарі