Росія готує анексію півдня України

Путін стверджує, що проводить в Україні "військову операцію", стримуючи розширення НАТО, але насправді веде війну в стилі колоніальних завоювань ХІХ століття

Призначені Кремлем чиновники на окупованому Росією півдні України підтвердили плани з анексії регіону та включення його до складу РФ. Заява наголошує на експансіоністському імперському характері війни, яку веде Володимир Путін в Україні, а також про його наміри позбавити Україну незалежності, та силою перекроїти карту Європи, — пише Пітер Дікінсон для Atlantic Council.

У телезверненні 11 травня представник російської окупаційної адміністрації в Херсонській області заявив, що безпосередньо Путіну буде направлено звернення з проханням про анексію території Москвою.

"Місто Херсон — це Росія. Не буде Херсонської народної республіки та референдумів. Це буде єдиний указ на основі звернення керівництва Херсонської області до президента РФ про надання Херсону статусу повноцінної області Росії", — заявив заступник голови окупаційної адміністрації Кирило Стремоусов.

Деталі про плани Кремля безпосередньо анексувати Херсон з'явилися після тижнів чуток про можливу підготовку в регіоні Росією референдуму в кримському стилі. Після захоплення Криму Росією в 2014 році Москва провела невизнаний міжнародним співтовариством референдум, намагаючись узаконити захоплення земель. Багато спостерігачів очікували, що таку тактику використовують для підготовки анексії Херсона.

Тепер, коли в Україну з Заходу надходить важке озброєння, Москва поспішає оголосити Херсон частиною Росії та зміцнити там владу

Тепер, здається, прийом референдуму не повторять на півдні України. Російська військова адміністрація явно не впевнена у своїй здатності організувати правдоподібне голосування у Херсонській області. Цей песимізм зрозумілий. Попри більш ніж двомісячну окупацію, опозиція російській присутності залишається гучною, а українські військові продовжують висловлювати впевненість у можливому звільненні регіону. Тепер, коли в Україну з Заходу надходить важке озброєння, Москва, схоже, поспішає оголосити Херсон частиною Росії та зміцнити там свою владу.

Будь-яка спроба офіційно анексувати Херсонську область повністю відповідатиме політиці імперської експансії, яка була очевидна з того часу, як російські війська вперше окупували регіон у перші дні війни. Кремлівські чиновники систематично знищували українські державні символи та намагалися заблокувати українські ЗМІ, операторів мобільного зв'язку та доступ до інтернету. Школи були змушені перейти з української на російську навчальну програму, а українська гривня поступово замінюється на російський рубль.

Також чинили кроки, щоб змусити замовкнути інакодумство та усунути будь-які потенційні загрози російській владі. Разом із місцевими колабораціоністами російські сили провели облави на потенційних противників режиму, у тому числі на виборних посадових осіб, журналістів, активістів і ветеранів збройних сил. На тих, хто став жертвою викрадень, чекає невизначене майбутнє, доля багатьох із них досі невідома. Ще тисячі зазнали насильницької депортації та вивезення у віддалені регіони РФ.

Офіційна російська риторика прагнула наголосити на імперських амбіціях Москви в регіоні. Під час візиту на початку травня до окупованого Херсона російський сенатор Андрій Турчак, який також є генеральним секретарем путінської партії "Єдина Росія", заявив, що нинішня російська присутність на півдні України буде постійною.

"Росія тут назавжди. У цьому не має бути жодних сумнівів. Повернення до минулого не буде", — заявив він.

Вторгнення Росії — найвідкритіший імперіалістичний крок з часів Гітлера

Плани Росії з анексії півдня України виглядають безглуздо на фоні частих заяв Путіна щодо проведення оборонної "військової операції" проти зазіхань Заходу на традиційну сферу впливу Кремля. Російський диктатор намагався виправдати війну, вказуючи на ймовірні загрози, що створюються через десятиліття розширення НАТО, і стверджуючи, що Москва просто шукає гарантій безпеки. Насправді вторгнення Росії — найвідкритіший імперіалістичний крок із часів Адольфа Гітлера. Путін веде війну, що поєднує у собі найгірші ексцеси тоталітарного ХХ століття із жорстокістю колоніальних завоювань ХІХ століття.

Плани Путіна щодо знищення України не мають викликати подиву. Російський правитель ніколи не приховував своєї зневаги до української державності та писав на цю тему цілі нариси. Трактат Путіна від липня 2021 року про нібито "історичну єдність" Росії і України залишається остаточним довідковим матеріалом для будь-кого, хто хоче осягнути глибини його одержимості Україною. Це далеко не єдине свідчення його відмови визнати реальність незалежної держави України.

Путін давно наполягає, що українці — це насправді росіяни, "один народ", і регулярно скаржиться, що сучасна Україна була заснована на історично російських землях. Недавно він став заперечувати всю країну як "антиросійську", яку більше не можна терпіти.

Заперечення Путіним права України на існування забезпечує ідеологічну основу для сучасної імперіалістичної війни. Російських солдатів і телеглядачів закликають розглядати Україну як нелегітимне утворення, штучно відокремлене від Росії. Будь-які українці, які відкидають цю інтерпретацію і наполягають на своїй окремій національній ідентичності, вважаються зрадниками російської батьківщини, які заслуговують на найсуворіше покарання.

Для мільйонів простих росіян вся концепція незалежності України стала втіленням втрати Росією свого статусу після 1991 року та історичною несправедливістю розпаду СРСР.

Це радикально-ревізіоністський світогляд допомагає пояснити жорстокість геноциду російського вторгнення. Десятиліття обурення і гіркоти через начебто пострадянське приниження Росії тепер виплескуються в оргію ненависті та насильства, націлену на "віроломну" Україну.

У той час, як російські солдати займаються зґвалтуваннями, тортурами та масовими вбивствами мирних жителів України, кремлівські пропагандисти відкрито закликають до знищення української нації. Тим часом незалежні опитування громадської думки показують, що більшість населення Росії підтримує війну.

Не може бути компромісу з Кремлем, поки Путін прагне стерти Україну з карти світу

Українці не мають ілюзій щодо намірів знищення зі сторони Росії і розуміють, що якщо вони не переможуть, їх країна перестане існувати. Проте багато голосів на міжнародній арені ще не повністю усвідомили масштаб імперських амбіцій Росії і, схоже, вірять, що якесь врегулювання шляхом переговорів все ще можливе. Це небезпечне прийняття бажаного за дійсне. Не може бути компромісу з Кремлем, доки Путін прагне стерти Україну з карти світу.

Чудові бойові успіхи України в перші два місяці війни затьмарили ширшу картину імперських планів Росії і можуть створити хибне почуття безпеки. Зараз багато хто сприймає можливу перемогу України як щось зрозуміле, а президент Франції Еммануель Макрон вже попереджає про небезпеку "приниження" Росії. Таке мислення залишає поза увагою проблему російського імперіалізму та майже гарантує подальші агресивні війни.

Натомість життєво важливо продовжувати розширювати міжнародну підтримку України, доки Росія не буде остаточно переможена й не буде змушена протистояти своїм злочинам. Нинішнє скрутне військове становище Росії цілком може ускладнити реалізацію планів Путіна щодо анексії півдня України. Проте Москва розглядатиме будь-які невдачі як тимчасові, й Росія продовжуватиме загрожувати міжнародній безпеці, доки імперське мислення, яке уможливило нинішню війну, не відправлять на звалище історії.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі